Optimistább jövő évet becsül az észt jegybank

Vágólapra másolva!
Az észt jegybank rontotta idei, de javította 2010-re vonatkozó GDP előrejelzését és felhívta a kormány figyelmét a költségvetési deficit csökkentésének fontosságára az euró 2011-es bevezetése érdekében.
Vágólapra másolva!

A jegybank felülvizsgált előrejelzése szerint az ország idei GDP csökkenése 14,2 százalékos lesz a korábbi 12,3 százalékos prognózissal szemben. 2010-ben viszont 1,4 százalékos növekedés várható 0,4 százalék helyett.

"Észtország számára lehetséges a maastrichti kritériumok teljesítése és az euró bevezetése 2011-ben. Ennek érdekében törekedni kell az idei és a jövő évi GDP-arányos költségvetési deficit 3 százalék alatt tartására" - írja a bank prognózisa.

A jegybank az idei GDP-arányos költségvetési deficitet 3 százalékosra, a jövő évit 2,8 százalékosra, vagy 3 százalék közelire jelzi.

"A nemzetközi gazdasági helyzet stabilizálódásával az észt gazdaság is rendezheti sorait. A krízist megelőző szint elérése azonban hosszú időt vesz majd igénybe és a növekedés üteme nem lesz kiegyenlített a különböző gazdasági szektorokban" - írja a jegybanki prognózis.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!