Gyors erősödéssel zárta a hetet a forint

Vágólapra másolva!
Péntek délelőtt alig változott az euró árfolyama, ám az egy héttel korábbihoz képest hét forinttal lett drágább. Az esti órákban azonban látványos erősödést produkált a fizetőeszköz és 270 közelébe került az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban jelentősen gyengült a forint az euróval szemben, aminek több oka is volt. A görög válság, a vegyes banki eredmények és Ben Bernanke amerikai jegybankelnök újrajelölésének szenátusi halogatása mind a bizonytalanságot növelik, ami mind az euró, mind a dollár árfolyamát kiszámíthatatlanná tette.

Egy hét alatt hét forinttal drágult az euró

Az euró árfolyamát csütörtökön megállította a 272,50 forintos szint és ennél nem gyengült tovább a hazai deviza. Mégis egy hét alatt csaknem 7 forintot gyengült a forint az euróval és csaknem 9-10 forintot a dollárral szemben. Pénteken átmenetileg megnyugodott a piac, de szinte biztosra vehető, hogy a forint nem fog sokáig itt maradni. A régiós tőzsdék ugyanis két napja esnek, a zloty és a korona is komolyabb eladói nyomás alá került - mondta Sörös Csaba, a Takarékbank szakértője.

A hangulatot továbbra is a dollár euróhoz mért árfolyama határozza meg: az amerikai elnök bankok korlátozására szóló terve visszavetheti a dollárt a héten elért, hathavi csúcsokról. Az előző napok tapasztalatai alapján ez segítheti a közép-kelet-európai devizákat, és az euró a 270 forint körül stabilizálódhat, ha azonban újból erőre kap a dollár, akkor az euró a 275 forint felé veheti az irányt.

A péntek esti órákban az eurót 270,49, a dollárt 190,85, a svájci frankot 183,73 forintért adták a bankközi devizapiacon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről