A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Magyarországot, illetve a magyar válságkezelés tapasztalatait hozta fel példának Soros György Davosban, amikor arról beszélt, hogy miért bízik a görög gazdasági helyzet normalizálódásában.
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy Görögország veszélyt jelenthetne a világ többi gazdasága számára, de én bízom abban, hogy Athén minden szükséges lépést megtesz majd annak érdekében, hogy teljesítse az Európai Közpnti Bank (EKB) elvárásait, mégpedig azért, mert Görögorszég számára nagy előny, hogy az EKB-tól hitelhez juthat, és ezt nem fogják hagyni elveszni - mondta Soros György a CNBC-nek a davosi világgazdasági fórumon.

A magyar származású amerikai miliárdos befekető szerint a közelmúltban komoly pénzügyi nehézségekkel szembesülő és csaknem államcsődöt jelentő görögök már megtettek bizonyos lépéseket, de jelentős a belföldi ellenállás, a szocialista párt egyes körei ugyans nem akarják elveszíteni priviliégiumaikat. Ezzel együtt Soros bízik abban, hogy a görög gazdasági helyzet normalizálódni fog.

"Ha azt nézem, hogy Magyarország mit vitt véghez hat hónap alatt, akkor azt mondom, hogy nekik is sikerülni fog" - fogalamazott a befektetési guru.

Soros kérdésre válaszolva azt mondta, hogy szerinte ideje szembenézni azzal, hogy a koppenhágai klímacsúcs nem a várt eredménnyel zárult, ami azonban nem jelenti azt, hogy a globális felmelegedés és a klímaváltozás problémája meg lenne oldva, így azokkal tovbbra is foglalkozni kell.

A befektető szerint mivel a fejlett államok kormányai saját országukban is komoly nyomás alatt vannak, így nehéz jelentős pénzügyi csomagot kidolgozni a kevésbé fejlett országok számára

Soros terve szerint az IMF speciális pénzét, az SDR-t lehetne erre a célra használni, mégpedig úgy, hogy a tehetős államok visszahitelezik ezt a pénzt az IMF-nek, ahol egy zöld alapot lehetne létrehozni a fejlődő világ projektjeinek támogatására. "Ez kicsiben már működik is, Franciaország és az Egyesült Királyság 4 milliárddal már be is szállt, de százmilliárdról is lehet majd szó" - mondta Soros a CNBC-nek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!