Euractiv: Az EU vezetői jegelnék az uniós mentőcsomagot

Vágólapra másolva!
Várhatóan mégsem hoznak döntést a bajba jutott európai országokat kisegítő európai stabilitási eszköz tőkéjének kibővítéséről az Európai Unió vezetői a csütörtök délután kezdődő csúcstalálkozón - írja az Euractiv a záródokumentum tervezetére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A portugál kormány összeomlása és a más tagállamokban is mutatkozó politikai feszültségek azt jelzik, hogy az uniós vezetők júniusra halasztják az eurózónát érintő reformcsomag és a kormányzatok pénzügyi megsegítését erősítő tervek elfogadását a csütörtöki és pénteki brüsszeli csúcstalálkozón - írja az Euractiv.

A csúcstalálkozót már hosszú ideje úgy harangozták be, mint végső határidőt arra, hogy az uniós vezetők aláírják az eurózóna reformját jelentő csomagot. A reformok magukban foglalják az európai stabilitási eszköz tőkéjének kibővítését 250 milliárd euróról 440 milliárdra (ez az úgynevezett European Financial Stability Facility - EFSF - a szerk.), amely már Görögországot és Írországot is megsegítette. Az uniós vezetők mostani találkozójától azt is várták, hogy véglegesíti az állandó jellegű Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) működési rendjét.

Az Euractiv a birtokába jutott záródokumentum-tervezetre hivatkozva azt írja, hogy a csütörtök délután öt órakor kezdődő találkozón az EU vezetői megegyeznek majd abban, hogy az aláírás végső határidejét júniusra tolják ki. Mindent azzal a címszóval, hogy ez idő alatt az Unió tagországai addig megtehessék azokat az előkészítő lépéseket, amelyek a megegyezés elfogadásához szükségesek.

Több országban sem kedvező most a politikai klíma az aláíráshoz az írás szerint. Finnországban a választások előtti, béna kacsa állapotában van a kormány. Angel Merkel német kancellár pedig jelezte, hogy az ESM 700 milliárd eurós tőkéjét érintően vannak kétségei; Németország azt szeretné, ha újratárgyalnák az uniós pénzügyminiszterek hét eleji megállapodását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!