Megtartották vevőiket a boltok januárban

Vágólapra másolva!
Emelkedéssel kezdték az évet a magyarországi boltok, a forgalmuk 0,6 százalékkal nőtt. Az internetes kereskedelem virágzik, a benzinkutak forgalma azonban csökken.    
Vágólapra másolva!

Januárban 562 milliárd forint forgalmat bonyolítottak le a magyarországi üzletek, ami 0,6 százalékos bővülést jelent éves szinten. A decemberi adatokhoz képest azonban 0,2 százalékkal csökkent a forgalom.

A teljes forgalom közel felét adó élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai januárban 1,1 százalékkal nőttek, a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 2 százalékkal emelkedett.

Az egyes üzlettípusok forgalmának alakulása vegyes képet mutatott. Továbbra is kiemelkedő volt a növekedés az összforgalomból csak csekély részt képviselő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben, itt több mint 30 százalékkal 5,5 milliárd forintra nőtt a forgalom. A benzinkutak forgalma a magas üzemanyagárak miatt tavalyhoz képest 2 százalékkal, 108 milliárd forintra csökkent, sorozatban 12 hónapban mért csökkenést a kutakon a KSH.

A szektorban szükség van a növekedésre, mert rossz éveket tudhat maga mögött. Tavaly ugyan megállt a kiskereskedelmi forgalom csökkenése, a 2011-es 7900 milliárdos eredmény 0,2 százalékos növekedést, lényegében csak stagnálást jelent, a korábbi négy évben mért 1,6-5,3 százalékos hanyatlás után.

Az idén azonban nem várható jelentős emelkedés a gazdaság gyenge teljesítménye és a háztartások kedvezőtlen pénzügyi helyzete miatt. A Magyar Nemzeti Bank decemberi inflációs jelentésében arra számított, hogy a kiskereskedelmi forgalmat befolyásoló háztartási kiadások az idén 0,7 százalékkal csökkennek, és csak jövőre lehet némi élénkülés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!