A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elindult a termelés a Mercedes-gyárban, de ez sem segít a magyar iparon

kecskeméti mercedes gyár
Vágólapra másolva!
Áprilisban több mint három, az év első négy hónapjában közel egy százalékkal esett vissza az ipari termelés. A kecskeméti Mercedes-gyárban elindult a termelés, de ez sem tudta megmenteni a szektort a zsugorodástól. Az egész gazdaság is könnyen recesszióba süllyed.
Vágólapra másolva!

Az idei év legrosszabb ipari termelési adata jött áprilisról. Az ipar több mint 3 százalékkal esett vissza éves szinten. Az idén márciusi szinttől is elmaradt a termelés áprilisban, 2,4 százalékos volt a zsugorodás.

Ezzel az év első négy hónapjában a kibocsátás 0,8 százalékkal múlja alul a 2011 első négy hónapjában mért szintet.

A visszaesést váratlannak nevezi Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, különösen annak fényében, hogy március végén elkezdődött a termelés a Mercedes kecskeméti üzemében. Mint írja hírlevelében, ennek a pozitív hatása azonban nem volt elégséges ahhoz, hogy ellensúlyozza a telekommunikációs berendezések és a fogyasztói elektronikai gyártás területén bekövetkezett visszaesést, ami a mobiltelefon összeszereléshez és a televízió gyártáshoz kapcsolódik. Mivel az előbbi hozzáadott értéke jóval magasabb az utóbbiakénál, a GDP-ben valószínűleg ennél kisebb mértékű visszaesés jelentkezhetett.

Az elemző szerint a közeljövő bizonytalan: "a Mercedes üzem csak fokozatosan éri el a teljes kapacitást, ezért a következő hónapokban további pozitív hatást fejthet ki az ipari termelés alakulására. Ezzel szemben az európai konjunktúra igen bizonytalanná vált, rövidtávon a külső kereslet további visszaesésére lehet számítani, miközben a belső kereslet élénkülése sem várható. Ezért az ipari termelés dinamikája jóval lassabb lehet a korábbi várakozásoknál."

Az ipar gyengélkedése az egész gazdaságra nézve is rossz hír. Már az első negyedévben is visszaesett a magyar GDP, a vártnál jóval nagyobb, másfél százalékos mértékben. A mostani ipari adat pedig azt sejteti, a romló nyugat-európai rendelési kilátásokkal egyetemben, hogy a második negyedév sem lesz acélos, és így könnyen előfordulhat, hogy két egymást követő negyedévben mínuszt mér a KSH a gazdaság teljesítmény változására, így pedig technikai értelemben is recesszióba zuhanna a magyar gazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!