A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Augusztusi mélységekben az arany árfolyama

Vágólapra másolva!
A részvénypiacokat határozottan lelkesedéssel tölti el az amerikai költségvetési szakadék elkerülésére körvonalozódó megoldás. Nem ilyen egyértelmű a helyzet az árupiacokon: a nemesfémek például ugyanezen okból kifolyólag határozott eladói nyomással szembesültek.
Vágólapra másolva!

Többször megközelítette az arany árfolyama az 1680 dollár felett húzódó támaszvonalat az elmúlt hónapban. A múlt héten is tesztelte, de tegnap már megint 1700 fölött kereskedtek vele még az amerikai nyílt kikiáltásos szakasz elején is. Ekkor még nem sok jel utalt arra, hogy a keddi nap lesz, amikor elesik az eddig erősnek tűnő támasz.

Ráadásul a dollár is gyengült, ami ellentétes irányú mozgást kellene, hogy kiváltson, de a befektetők másként gondolták. A hetek óta messze a legfontosabb piacmozgató hírnek számító fiscal cliff közeledésével kapcsolatos aggodalmak kiárazódnak a piacból: A részvények határozottan emelkednek az alternatív, defenzív vagy menekülő eszközök árfolyam pedig csökken.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Az arany még mindig jó eséllyel a 12-ik egymást követő évben hoz pozitív hozamot, a tegnapi zárással még mindig 7,2 százalékos pluszban mozog. Nem járt jobban az ezüst sem, mely több mint 2 százalékot veszített értékéből. Ezen túl a palládium 1,6 százalékot, a platina pedig 0,9 százalékot esett.

Az olaj két hetes csúcsa közelében jár 88 dollár környékén, miután a tegnap napvilágot látott készletadatok 4,1 millió hordós csökkenést mutattak, amely három hónapja a legnagyobb visszaesés a világ legnagyobb olajfogyasztó országában. Az amerikai WTI crude olaj 11 százalékot veszített értékéből 2012-ben, míg a számunkra fontosabb északi-tengeri brent 1,4 százalékot erősödött. A WTI átlagosan 17,41 dollárral forgott európai versenytársa alatt az idei évben, míg ugyanez az érték a 2010 előtti 5 évben csupán 7 cent volt, ráadásul ellenkező előjellel. A prémium mértéke 20,5 dollár az elmúlt napokban, sajnos az európai kőolaj származékok fogyasztói másfél éve tartósan sokkal többet kell fordítsanak a vásárlásra, mint amerikai társaik.

Második napja erősödik a búza árfolyama az importáló országok megnövekedett keresletének köszönhetően. A júliusi csúcsához képest 14 százalékot veszített értékéből, és úgy tűnik a 800 cent körüli szint már vonzó a vásárlóknak. A világ legnagyobb importőre, Egyiptom újabb vásárlásokat jelentett be, és Indonézia is növelni kívánja keresletét. A búza még ezen a szinten is az egyik legnagyobb nyertese az idei évnek a maga 25 százalékos pluszával. A kukorica és a szója lemaradt tegnap, mindkettő alacsonyabban zárt, mint hétfőn.

Búza árfolyama ( dollár/véka)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!