Vágólapra másolva!
Gyengén teljesítenek az európai indexek a nem túl kedvező makrohírek hatására. A lejtmenetet a bankpapírok és a nyersanyagipari cégek vezetik. Amerika is a negatív tartományba nyithat, a délutáni események nem okoztak nagy meglepetést.
Vágólapra másolva!

Csökkenéssel indította a mai kereskedést a BUX, az index csupán délután kóstolhatott bele a pozitív tartományba, igaz, az öröm nem tartott sokáig. Az indexet elsősorban a MOL próbálja meg észak felé húzni több-kevesebb sikerrel, az olajpapírban délután érkeztek meg a vevők. A leggyengébb teljesítmény ma is a Richter nevéhez főződik 0,7 százalékos mínusszal, míg szektortársa az Egis 0,3 százalékos pluszt tud felmutatni.


Kedvezőtlen makrogazdasági hírek láttak ma napvilágot, Németországban az ötödik egymást követő hónapban emelkedett augusztusban munkanélküliség, továbbá az eurózóna gazdasági bizalmi indexe is hároméves mélypontra esett, alulmúlva az elemzői várakozásokat. Angela Merkel főtanácsadója, Lars Feld szerint recesszióba süllyedne a német gazdaság az eurózóna felbomlásával, a veszteség a GDP 10 százalékára rúgna. A kedvezőtlen hangulatban 0,8 százalékos mínuszban áll a DAX, valamint a több index is a negatív tartományban mozgolódik.


A 0,4 százalékos csökkenésben lévő Stoxx Europe 600 index 10 szektora közül csupán három mutat kisebb emelkedést. A lejtmenet élén a nyersanyagipar és a pénzügyi szektor áll 1,5, illetve 0,7 százalékos mínusszal, előbbiek esetében elsősorban a londoni parketten forgó papírok szenvednek, minta a Kazakhmys, a Vedanta Resources vagy a BHP Billiton 3-4 százalék körüli eséssel. Az index élén 9,5 százalékos plusszal a francia Carrefour található, miután gyorsjelentése túlszárnyalta az elemzői várakozásokat.

Nem okozotak nagy meglepetést a fél hármas amerikai makroadatok, nagyjából a várakozásokkal összhangban alakult heti friss munkanélküli segélykérelmek száma és a személyes jövedelmek, illetve a kiadások is. Enyhe mínusszal nyithatnak a főbb tengerentúli indexek, de vélhetően a befektetők továbbra is Ben Bernanke holnapi beszédére várhatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!