Vágólapra másolva!
Pozitív hangulatban indult a hét a magyar és európai tőzsdéken, ugyanis a főbb benchmarkok erősödni tudtak a pénteki rossz teljesítmények után. 
Vágólapra másolva!

Erősödik a BUX

A hétfői napot emelkedéssel kezdte a BÉT-indexe és jelenleg 0,3 százalékos emelkedéssel jó teljesítőnek számít a régiós piacok között. A blue-chipek közül ma az OTP és a MOL kezdte legjobban a kereskedést, egyaránt 0,4 százalékos pluszban tartózkodnak, míg a legrosszabbul az E-Star nyitott, 4,4 százalékos eséssel. Az energetikai cég zuhanása mögött az áll, hogy a könyvvizsáló nem írta alá a cég tavalyi évre vonatkozó beszámolóját.

Nem tud elszakadni a forint a 285-ös szintektől az euróval szemben, egy dollárért 221 Ft-ot, egy svájci frankért pedig 235 Ft-ot kérnek a bankközi devizapiacon.

A nap kiemelkedő híre, hogy elbocsátásokra készül a MOL és a Magyar Telekom átszervezési programjuk keretein belül. A MOL-nál a lépés a finomítás és kiskereskedelem üzletág munkavállalóinak mintegy 12 százalékát érinti, és 2014-ig 110 milliárd forintos megtakarítást remélnek tőle. Az elkövetkezendő három évben 300 milliárd forintos beruházást hajt végre a MOL hazánkban, amivel szoros összefüggésben állnak a bejelentett leépítések és átszervezések.

A BÉT vezetősége bejelentette, hogy a "B" kategóriába sorolja át a Graphisoft Park és a Danubius részvényeit november 5-i hatállyal, mivel egyikük sem felelt meg a forgalmi mutatószámok alapján az "A" kategória követelményeinek.

Fókuszban a spanyolok

0,2-0,3 százalékos emelkedéssel kezdték a kereskedést az európai indexek, azonban fokozhatja az aggodalmakat, hogy Spanyolország közölte, 207,2 milliárd eurós kölcsönhöz fog folyamodni 2013-ban. A bejelentés szerint nem tudják tartani az idei év költségvetési deficit hiánycélját, ami 7,4 százalékon fog alakulni, szemben az EU által elvárt 6,4 százalékkal. Ezen kívül egy független banki audit jelentés 59,3 milliárd euróra becsülte a spanyol bankok további forrásigényét. A Stoxx Europe 600 jelenleg 0,4 százalékos, a DAX 0,6 százalékos, a FTSE 100 0,3 százalékos, míg a CAC pedig 0,4 százalékos pluszban tartózkodik.

Jó hírnek számít, hogy a Fitch megerősítette az Egyesült Királyság "AAA" besorolását, de fenntartja a negatív kilátásokat.

A Banco Popolar Espanol igazgatósági tanácsa 2,5 milliárd eurónyi tőkeemelést hagyott jóvá a hétvégén, mivel a banki stresszteszt alapján negatív kimenetel esetén a banknak 3,22 milliárd euró többlet tőkére lenne szüksége.

Nem tetszenek a Lagardere vállalatnak az EADS és a BAE systems fúziójához kapcsolódó feltételek, és szerintük újra kell gondolni a két légiipari óriás összeolvadását.

Enyhe mínuszban zárt Amerika

Lefelé vették az irányt az amerikai részvénypiacok a pénteki kereskedés során a vártnál rosszabb amerikai makroadatok miatt, mely szerint a chicagói beszerzési menedzser index közel 3 éves mélypontra esett és az amerikai háztartások jövedelme a vártnál kisebb mértékben nőtt. A Dow-Jones index 0,3, az S&P 500 0,4 százalékos,a Nasdaq pedig 0,66 százalékos mínuszban zárt. Az S&P szektorai közül csupán a közműcégek papírjai voltak képesek pozitív zárásra, míg a leggyengébben a telekommunikációs és a technológiai részvények teljesítettek.

Gyenge kínai makroadatok

Többnyire a negatív tartományban mozognak az ázsiai indexek délelőtt,a Nikkei 0,8 százalékot esett, míg a Sensex 0,2 százalékot emelkedett. Az előző havi adatokhoz képest javult az HSBC által kiadott feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI) és a hivatalos PMI is. Előbbi 47,6 pontról 47,9 pontra emelkedett, míg utóbbi 49,2 pontról 49,8 pontra, mely esetében 50,1 pontos értékre számítottak az elemzők. A hivatalos PMI már második hónapja van a zsugorodást jelző 50 pontos szint alatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!