Vágólapra másolva!
Az amerikai és ázsiai rossz hangulat átragadt ma az európai tőzsdékre is, ugyanis eséssel indították a napot a főbb indexek. Itthon a BUX óvatos emelkedésbe kezdett.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb bajban az E-Star

Tegnapi záróértéke körül tanyázik a BUX, amely 0,1 százalék körüli pluszban nyitott. Jó teljesítményét a főbb papíroknak köszönheti, melyek közül a MOL és az OTP 0,2-0,5 százalékos pluszban tartózkodik. A Magyar Telekom is jól kezdett, 0,2 százalékkal került feljebb. Ezzel szemben a Richter részvényei fél százalékos gyengülést mutatnak.

Tovább tart a kormány-IMF huzavona, ugyanis Giró-Szász András kormányszóvívő elmondta, hogy szeretnének megállapodást kötni a Valutaalappal, ugyanakkor hazánk önállóan is képes finanszírozni magát a piacról.

Nem nyugodhatnak meg az E-Star befektetői, mivel továbbra is feszült a hangulat a cég és Hódmezővásárhely önkormányzata között. A város úgy döntött, hogy saját fűtési rendszert vásárol intézményeibe, és saját maga oldja majd meg a fűtést. A két fél még 2006-ban kötött megállapodást, melyet az önkormányzat - a város álláspontja szerint - az E-Star szerződésszegése miatt mondta fel 2011. szeptember 2-án. Ezt azonban az E-Star nem ismerte el, és 2012 júniusában a cég bontotta fel a megállapodást. Korábban arról számoltunk be, hogy gond lehet a kötvénytörlesztésekkel.

Ingatlanokat értékesít a Royal Bank of Scotland

Folytatják a tegnapi zuhanást az európai indexek, és enyhe mínuszban kezdik a szerdai kereskedést. A német DAX és a francia CAC 0,7 százalékos, a londoni FTSE pedig 0,1 százalékos gyengülést mutat. A Stoxx Europe 600 index az ipari vállalatok és a szolgáltató szektor vezetésével 0,2 százalék körüli esést szedett össze eddig.

A piacokat nem nyugtathatta meg, hogy több mint tízezer tüntető várta tegnap Angela Merkelt Athénban, ahol a kancellár megerősítette, hogy támogatja a görögöket, de újabb pénzügyi segítséget nem ígért.

Eközben az IMF bejelentette, hogy az európai pénzintézeteknek további 4,5 ezer milliárd dollárral kell csökkenteniük a mérlegfőösszegüket, ha nem jön létre egy megfelelő európai bankfelügyelet. Ez az összeg a korábbi előrejelzéseknél 18 százalékkal nagyobb, amitől elsősorban a periféria országok szenvedhetnek.

A spanyol Cinco Dias pedig arról számolt be, hogy értesülései alapján a spanyol kormányzat elvétheti idei költségvetési hiánycélját, 6,3 százalék helyett 6,7-6,8 százalék lehet a tényleges adat.

A vállalatokkal kapcsolatos hír, hogy a Bloomberg értesülései szerint a Royal Bank of Scotland 790 millió euróért ad el Frankfurtban és Berlinben ingatlanokat az Axa Investment Managers-nek, amely a legnagyobb ingatlanpiaci tranzakció lesz idén Németországban.

Royal Bank of Scotland (LSE)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!