Megütötték a bányacéget a csökkenő szénárak miatt

Vágólapra másolva!
Heves eséssel reagált az egyik legnagyobb közép-európai szénbánya, a New World Resources árfolyama, miután a vállalat közölte a negyedik negyedévben általa realizált szénárak alakulását. Ezek szerint a piac továbbra is nyomás alatt áll, hiszen a vállalat az árak csökkenésével volt kénytelen szembenézni, ráadásul a folyamatban levő negyedév kilátásai sem túl kecsegtetők. A papír közel 3 százalékos mínuszban tartózkodik Prágában.  
Vágólapra másolva!

Mizután január közepén a vállalat már közzétette a negyedik negyedéves előzetes kitermelési adatait, ma reggel az értékesítési átlagárak alakulásáról is képet kaphattak a befektetők. A lemorzsolódás a negyedévben tovább folytatódott, vagyis a piaci környezet egyelőre nem kedvez az NWR számára. A papír árfolyama a bejelentésre eséssel reagált, hiszen ha a vállalat a szenet kevesebbért tudja eladni, a bevételei csökkennek.

Az NWR árfolyama (CZK)

Mivel a bányászati egységköltségek stabil szinteken tartózkodnak, az értékesítési számok az eredménysorokat is érzékenyen érintik, amire egyébként az utóbbi két évben már csökkenő trendben mozgó EBITDA értéke is jól rávilágít. Az elemzők és a piaci szereplők persze a kedvezőtlen makrofolyamatok már részben időben beépítették várakozásaikba, hiszen a negyedik negyedévtől utoljára 2009-ben látott mélységekre számítanak EBITDA soron.

A mai adatra mutatkozó áresés mindenesetre kisebb csalódottságra utal még a nyomott várakozásokhoz képest is, miközben az sem kecsegtet sok jóval, hogy a vállalat szerint az idei első negyedévben sem fog érdemben emelkedni az értékesítendő szén ára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!