A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Téli álom az árupiacokon

Vágólapra másolva!
Az Alcoa gyorsjelentése nem csak a részvénypiacoknak tett jót, a világ vezető alumíniumipari cége pozitív várakozásainak köszönhetően erősödésnek indultak az ipari fémek. A árupiacok több szegmensében nyugalom uralkodott, jelentéktelen mértékben változott mind az arany, mind az olaj árfolyama.
Vágólapra másolva!

Az arany árfolyama stabilan tartja az 1660 dollár körüli értéket, kifejezetten eseménytelen napokat láthatunk, különösen a korábbi 1625-ös leszúrás fényében. A WTI szintén eloldalazgatott 93 dollár környékén, mígnem ma délelőtt megjelent némi vételi érdeklődés és elindult a kurzus a 94-es szint irányába.

Az Alcoa gyorsjelentése betekintést engedett az óriáscég ipari fémekre vonatkozó várakozásaiba, amelyek a kínai növekedés jótékony hatására az ágazat kilábalását vetítik előre. Az alumínium árfolyama harmadik napja emelkedik és tegnap csatlakozott hozzá az ólom, az ón és a nikkel is 1 százalékot meghaladó erősödésekkel.

Alumínium árfolyam (dollár/tonna)

Forrás: [origo]

A legnagyobb mozgást megint az amerikai földgáz produkálta, 3 százalékot közelítő mínusza viszont csupán a szokásos friss időjárás-előrejelzéseket követő kilengések hosszú sorába illeszthető. A gabonapiacon messze egy százalék alatt maradt minden termék elmozdulása, a holnapi USDA riportig további kivárás várható. A többi termény piacán is ritkaság számba ment az 1 százalékot meghaladó mozgás: A kávé erősödött 1,2 százalékot, a cukor pedig esett 1,5 százalékot, de itt is az elmúlt napokra jellemző szinten maradtak az értékek.

Nem tud elszakadni a cukor árfolyama az augusztus óta erős mágnesként működő 19 centes árfolyamtól. A továbbra is bőséges kínálatot még nem ellensúlyozza a biobenzin előállítás növekedésének keresletélénkítő hatása. A legnagyobb termelő Brazília cukortermelése várhatóan 15,4 százalékkal haladja meg a 2013/14-es szezonban az előző periódus számait a Safras & Marcado cég előrejelzése szerint. A cukor előállítás viszont csökkenhet 36-ról 35 millió tonnára, köszönhetően a bioetanol iránti erős keresletnek és a cukor előállítás alacsony profitmarzsának. A dél-amerikai ország külföldre szánt etanoljának 84 százalékát az Egyesült Államok vásárolja fel, a termelők egyre inkább ezen igény kielégítésére fókuszálnak. Az etanolexport rendkívül dinamikusan fejlődik, decemberi 462,1 millió literes eladás duplája a tavalyi évinek.

Cukor árfolyama (dollár/font)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!