A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Izgalmas hét jön az olajpiacon

Vágólapra másolva!
Alig változott a fontosabb nyersanyagok ára a múlt hét utolsó napján, nagyobb mozgásokat csak a kisebb forgalmú termékeknél láthattunk. Szektorok közül az ipari fémek teljesítettek a legjobban, a mezőgazdasági terményeknél a gyapot és a kakaó volt a legnagyobb vesztes, a búza viszont 1 százalékot erősödött. A héten az olajpiac számára kulcsfontosságú makroadatok érkezhetnek.
Vágólapra másolva!

Továbbra is négyhavi csúcsa közelében stagnál a hétfő délelőtti európai kereskedésben a kőolaj árfolyama, elsősorban a globális gazdaság kilátásait övező optimista várakozásoknak köszönhetően. Újabb kedvező hírek jelentek meg a kínai gazdaságról vasárnap, miszerint a nagy ipari vállalatok profitja 17,3 százalékkal növekedett tavaly decemberben és a Chinese Academy of Social Sciences kormányzati tanácsadó agytröszt 8,4 százalékos növekedést vár 2013-ban.

A NYMEX-en jegyzett WTI márciusi lejáratra 95,85-ön áll, kissé visszaesve a korábbi 96,17-es csúcsáról. A hét két legfontosabb adatára várnak az olajpiaci kereskedők is: szerdán jelenik meg az USA negyedik negyedéves előzetes GDP adata és pénteken teszik közzé a legfontosabb havi munkaerő piaci adatot, a nonfarm payroll-t. Mindkét adat fontos információval szolgál a világ legnagyobb kőolajfogyasztója gazdaságának állapotáról.

WTI olaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

A kínai gazdaságról érkező pozitív hírek jó hatással vannak a réz árfolyamára is, mivel az ázsiai ország használja fel a világ réztermelésének 40 százalékát. Ugyanezek a hírek viszont nem segítik a nemesfémek keresletét, itt a rossz hírek tudnak emelkedést indukálni, de abból hiány volt az elmúlt napokban. Továbbra is 1660 dollár alatt forog az arany, lassan csúszik tovább az árfolyam a sáv alsó széle felé. Az ezüst is 31 dollár alá került, ezzel már 0,7 százalékkal csúszott a pénteki amerikai záróára alá.

Féléves mélypontjára süllyedt a kakaó árfolyama, az Elefántcsontparti rekordtermés továbbra is nyomást gyakorol az árfolyamra.

Kakaó árfolyama

Forrás: [origo]

Az amerikai búza iránti kereslet növekedését várja az USDA, amely jóval meghaladja az előzetes elemzői várakozásokat, ennek hatására pénteki 1 százalékot követően ma is erősödött fél százalékot az árfolyam.

Búza árfolyama

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!