A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egyre nagyobb a nyomás a kávén

Vágólapra másolva!
A 24 árupiaci termék mozgását követő Standard & Poor's GSCI index 0,08 százalékkal csökkent, mivel az ellentétes irányú mozgások kioltották egymás hatását. Emelkedni tudott a platina, a búza és a földgáz, míg veszített értékéből a cukor, a kávé és a nikkel.
Vágólapra másolva!

Megállíthatatlannak tűnik a platina árfolyama és egyre távolabb kerül a kitörési szintjétől. Tegnap újabb 1,7 százalékos emelkedés után 1736,5 dollárig száguldott, amely 16 hónapos csúcs. Az emelkedés mögött továbbra is a világ termelésének 73 százalékát adó Dél-Afrika bányáinak kiesése áll. Szemmel alig látható mértékben került feljebb az arany és az ezüst, szintén minimális elmozdulással, de a negatív irányba moccant a palládium.

Platina árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Az elmúlt két hónap leghosszabb esését pozitív korrekció követte a búza piacán, mivel a legújabb előrejelzések szerint továbbra sem várható csapadék az USA termőterületein. A búza 0,5 százalékos emelkedése mellett ugyanekkora mértékben veszített értékéből a szójabab, míg a kukorica 0,9 százalékkal került lejjebb.

Búza árfolyama (dollár/véka)

Forrás: [origo]

Csekély mértékben változott a crude és a brent árfolyama, viszont tovább tágult a két olajfajta közötti különbözet, amely ismét a 20 dollárt közelíti. Harmadik napja emelkedik, és egyhetes csúcsára ért a földgáz árfolyama az átlagosnál hidegebb Észak Amerikában várható időjárás hatására.

Több mint kétéves mélypontjára szakadt az arabica kávé árfolyama, köszönhetően a rendkívüli brazil termésnek, amellyel a világ legnagyobb termelője és exportálója jóval nagyobb mennyiséget önthet a piacra, mint amennyire kereslet mutatkozik. A márciusi határidő 142,1 centig, 1,4 százalékkal eset, ahol utoljára 2010 júniusában járt az árfolyam. Az egy évvel ezelőttihez képest 35 százalékkal olcsóbb most a jobb minőségű kávé. A nyerscukor 2 százalékot veszített étékéből, és ismét vészesen közelíti a kritikus 18 cent körüli támaszához.

Három hónapja nem esett ilyen mértékben a nikkel árfolyama, 2 százalékos mínusszal 18,325 dollárig gyengült. Hasonlóan eladási nyomás alatt állt a többi ipari fém, de ők megúszták kisebb eséssel.

Arabica kávé árfolyama

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!