Aranyba fektetnél? Ne tedd!

Vágólapra másolva!
200 év történelme alapján is egyértelműen extrémnek mondható az arany árfolyama, még a 2013-ban eddig látott eséssel is. Érdemes óvatosnak lenni, sokan égették meg magukat korábban hasonló helyzetben.
Vágólapra másolva!

Rendkívül érdekes infografikába botlottunk, ami csodásan szemlélteti, milyen extrém szintekre is emelkedett 2012 végére az arany. Az ábrán feketével az arany reál, azaz inflációval korrigált árfolyama látható az elmúlt bő kétszáz évben (2012-es árakon mérve). 2013-ban ugyan egészen látványos esést produkált az arany nominális és reál értelemben is, de még az 1350-1400 dollár körüli árfolyam is egészen kiugró az igazán hosszú távú adatsorban, ráadásul az infláció sem látszik elszaladni.

Érdemes azt is észrevenni, hogy az első hasonló elszállás az arany árfolyamában a magas inflációval és olajválságokkal terhelt hetvenes években történt, közvetlenül azután, hogy megszűnt az aranystandard rendszer. Aki azonban akkortájt vásárolt aranyat, az a pénze vásárlóerejének kétharmadát elbukta a 2000-es évek elejére. Könnyen lehet, hogy valami hasonló vár most is az aranybefektetőkre.

Forrás: visualising economics

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!