Egyre jobb a hangulat Kínában

Vágólapra másolva!
A hétvégén napvilágot látott kínai makroadatok továbbra is a pozitív képet erősítik és úgy tűnik egyre többen hisznek abban, hogy a kínai gazdaság stabilizálódhat. A kereskedelemi többlet január óta nem látott magaslatokban járt augusztusban az erős exportnak köszönhetően, míg az infláció is kedvezőbb lett a vártnál. Az is pozitív, hogy a vállalatok is egyre jobban bíznak a gazdaság stabilizálódásában és elkezdtek készleteket felhalmozni. A shanghai tőzsdeindex ma 3 százalék feletti emelkedéssel reagált.
Vágólapra másolva!

A hétvégén illetve európai idő szerint ma hajnalban megjelenő kínai makroadatok továbbra is pozitív összképet festenek a távol-keleti ország gazdaságáról. A kereskedelmi aktivitás erős, az export tovább tudott növekedni éves alapon, míg az import is bővült az előző év augusztusához képest. Ezen kívül az augusztusi inflációs adat is kedvezőnek mondható, a fogyasztói árak a Reuters elemzői becslésével összhangban 2,6 százalékot nőttek éves alapon, míg a termelői árak a várt 2,3 százalék helyett "csak" 1,6 százalékkal csökkentek.

A kínai részvények hetek óta tartó emelkedése ma tovább folytatódott és a pozitív hírek hátán 3 százalék feletti emelkedéssel reagált a shanghai tőzsde a pozitív hírekre.

Shangahai Composite tőzsdeindex (napi grafikon)

Forrás: Origo

Amerika vevő a kínai portékára

Az export 7,2 százalékkal bővült augusztusban az előző havi 5,1 százalékos növekedést és a júniusi visszaesést követően. Elemzők szerint a jó kereskedelmi adatok hátterében az állhat, hogy az Egyesült Államok részéről nőtt a kereslet a kínai termékek iránt.

Forrás: Origo

A behozatal 7 százalékos emelkedése viszont csökkenést jelent a júliusi ütemhez képest, így összességében a kereskedelmi többlet 28,5 milliárd dollárra emelkedett és január óta nem látott magasságban járt az előző hónapban.

Forrás: Origo

Az infláció továbbra is a kedvelt zónában van

A fogyasztói árnövekedés továbbra is a kínai központi bank által korábban felső határként megjelölt 3,5 százalékos érték alatt volt augusztusban, ami azt jelenti, hogy szükség esetén akár szóba kerülhet egy monetáris politikai stimulus is, ha esetleg arra lenne szükség.

Forrás: Origo

Ezen kívül a termelői árak alakulása is pozitív fejlemény az előző hónapokhoz képest. Ugyan még mindig defláció látható, de annak mértéke csökken. Már több mint egy éve nem volt 2 százalék alatt az éves alapon számított árcsökkenés. Ez némi reménysugár és azt mutatja, hogy a kínai vállalatok kereslete erősödik, elkezdtek készleteket építeni a termelő cégek bízva a gazdaság stabilizálódásában és az erősödő fogyasztói keresletben.

Forrás: Origo

"Ne aggódjatok, hozzuk a növekedési számot"

Múlt héten nyilatkozta a kínai miniszterelnök, hogy nem lesz gond a 7,5 százalékra tervezett idei gazdasági növekedéssel. És nem csak a kínai vezető, hanem a Goldman Sachs mellett a JP Morgan, a Deutsche Bank és a Credit Suisse is úgy gondolja, hogy legalább ez a szint, sőt akár a 7,6 százalékos bővülés is elérhető lehet. Valószínűleg nem Li Keqiang szavai győzték meg az elemzőket, hanem inkább a sorra záporozó pozitív makroadatok.

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!