Ez disznóság! Óriási kínai üzlet Amerikában

Vágólapra másolva!
Soha nem látott méretű felvásárlást vihet véghez egy kínai cég Amerikában, ha a hatóságok mellett a részvényesek is rábólintanak a 4,7 milliárd dolláros tranzakcióra. A legnagyobb kínai húsfeldolgozó cég ugyanis szíves örömest bekebelezné a világ legnagyobb disznótenyésztőjeként és feldolgozójaként ismert Smithfield Foodsot. Az ügylet révén a távol-keleti országok elkezdhetnek reménykedni, hogy Amerikai megnyitja a kapuit befektetőik előtt.
Vágólapra másolva!

A Financial Times ügylethez közel álló forrásai szerint nagyon úgy néz ki, hogy létrejöhet a valaha volt legnagyobb értékű kínai felvásárlása az USA-ban, mely elsősorban az amerikai pénzügyminisztérium jóváhagyásától függ. Kedvező kimenetel esetén várhatóan a szeptember 24-i közgyűlés is rábólinthat az akvizícióra. Arra az esetre is van vészforgatókönyv, ha nem lesz meg elsőre a kellő mennyiségű szavazat, ugyanis a megállapodást november 29-ig kell megkötni a feleknek.

Forrás: Origo

Ha minden jól megy, akkor Kína legnagyobb húsfeldolgozó vállalata, a Shuanghui International 4,7 milliárd dollár fejében kebelezheti be a Smithfield Foodsot. A célpont pedig nem akárki, hanem a világ legnagyobb sertés tenyésztője és feldolgozója. A Wall Street Journal értesülése szerint a világ legnagyobb disznóhús fogyasztó piacának, azaz Kínának az ellátása lenne az ügylet célja, a távol-keleti országban ugyanis rendületlenül nő a kereslet a disznóhús iránt. A Smithfield exportjának 25 százaléka már jelenleg is a világ legnépesebb országában köt ki.

A kínai vevő még május végén tette meg a tétet a Smithfield Foodsra, a részvényenkénti 34 dolláros ajánlat 31 százalékos prémiumot jelentett akkoriban.

A Smithfield Foods árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo

Van remény!

Korábban a kínai vállalatok nem bizonyultak ilyen sikeresnek az amerikai felvásárlások terén, ugyanis a hatóságok többször is megfúrták az ügyleteket. Az eddigi legnagyobb meghiúsult tranzakció 18 milliárd dollár értékű lett volna, Cnooc olajcégnek az Unocal energiatermelő vállaltot nem sikerült megvennie 2005-ben. De nem csak az olajiparban ütköztek falba a kínaiak, hanem például a telekomszektorban is. A Huawei még 2011-ben adott volna mintegy 2 milliárd dollárt a 3Leaf Systems technológiai cégért.

Az ügylet megadhatja a reményt a kínai vállalatok számára, hogy Amerika végül mégis megnyitja kapuit a távol-keleti ország befektetői elől. A kínai cégek általában kisebb mint 500 millió dolláros befektetést eszközöltek az elmúlt években az USA-ban. Tavaly 11,57 milliárd dollárt tett ki 49 ügylet, míg az ezt megelőző három évben még annyi sem jött össze, mint 2012-ben a Dealogic adatai szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!