Vágólapra másolva!
A délelőtti kisebb kisiklást eltűntetve pluszban tudott zárni a BUX, mely így tovább folytatta emelkedését az elmúlt napok remek teljesítménye után. Ebben leginkább a két gyógyszerpapír, a Richter és az Egis erősödése volt a segítségére.Európában visszacsúsztak délután a részvényindexek, melyek közül a legtöbb már a negatív tartományban mozog zárás előtt. A Renaul viszont nagyot menetel, miután az autógyártó Európán kívüli értékesítési számai igen jól alakultak.Amerikában egyelőre nem tudnak feljebb mászni a részvényindexek a tegnapi emelkedés után, melyek enyhe mínuszban mozognak. Nagy pánikra viszont nincs ok, csupán nincs megfelelő indikáció az újabb csúcsdöntésre, tegnap ugyanis az S&P 500 öt éve nem látott magasságokban zárt. A vételi kedvet a vártnál rosszabb michigani fogyasztói bizalmi index sem segítheti.
Vágólapra másolva!

A Richter és az Egis segítségével visszapattant a BUX

Visszatért a negatív tartományból délután a magyar részvényindex, mely ma is felülteljesítette régiós társait, és végül 0,4 százalékkal került feljebb. A BUX leginkább a Richternek és az Egisnek köszönheti felkanyarodását, a két gyógyszerpapír több mint 1 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A nagyobb emelkedést viszont nem segíthette az a bejelentés a Fitch vezérigazgatójától, melyben Matteo Napolitano elmondta, hogy a közeljövőben nem javít a hazai adósminősítésen a Fitch a kormány kiszámíthatatlan politikája és a recessziós környezet miatt. A Fitch decemberben megerősítette a bóvli kategóriában lévő magyar osztályzatot (BB+).

Forrás: [origo]

A többi blue-chip közül a Magyar Telekom fél százalékkal került feljebb, az OTP pedig tovább folytatta emelkedését, amivel újabb másfél éves csúcsa közelében zárt. A MOL viszont tegnapi záróértékén fejezte be a kereskedést.

Forrás: [origo]

A kisebb papírok közül a Plotinus ugrott meg jelentős, 3,4 százalékos mértékben, miután a vállalatnak újra jelentős, 8 százalékot meghaladó mértékében változott meg a vagyoni helyzete.

Rajta kívül a PannErgy 0,2 százalékot esett ma annak ellenére, hogy a cég nemsokára befejezi miskolci projektjét. A társaság azonban jóval korábbra, múlt év utolsó negyedévére ígérte a befejezést.

A forint kisebb gyengülésen ment keresztül a főbb devizákkal szemben, az euró/forint kurzusa már 293 felett a dollár/forint árfolyama pedig 220,7 körül tanyázik. A svájci frank kurzusa is korrigálta a nagyobb erősödését, és visszatért havi csúcsáról.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Száguld a Renault

Eltűnt a remek kínai makroadatok után kialakult jobb hangulat az európai tőzsdékről, ahol egyes indexek már visszacsúsztak a negatív tartományba. A hurráhangulat vélhetően azért maradt el, mert a kínai gazdaság 7,8 százalékos éves növekedése ugyan felülteljesítette a várakozásokat, de még így is az utóbbi évtized legalacsonyabb szintjének felel meg.

Ezen túl azok a félelmek is felerősödtek, hogy Nagy-Britannia hamarosan kiléphet az Európai Unióból. Ha nem sikerül fontos kérdésekben reformokat elindítani a britek jelezték, hogy kiléphetnek a régióból. David Cameron miniszterelnök szerint az EU három fontos problémával néz szembe: a hitelválsággal, a gyengülő versenyképességgel és az egyre gyengébb támogatottsággal a lakosság körében.

Kisebb nyugtalanságot okozhat az is, hogy Cameron elhalasztotta az erről szóló várva várt beszédét az algériai túszdráma miatt, de a szöveget publikálták.

Az olasz FTSE/MIB-t az sem segítheti, hogy 1 százalékos recessziót jósol Olaszországban az olasz jegybank. A fél évvel ezelőtti prognózis még -0,2 százalék volt, és a legújabb becslés szerint 2012-ben 2,7 százalékkal zsugorodott a kibocsátás Olaszországban, és 2014-ben is csupán 0,7 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani.

Forrás: [origo]

A Renault 3,8 százalékos drágulással segíti a CAC 40-et, miután az autógyártó Európán kívüli értékesítési számai igen júl alakultak. A befektetők pozitívnak ítélik, hogy az Európán kívüli értékestés új rekordot ért el, a közel 1,28 millió eladott gépjármű 9,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A piacokat továbbra is jellemzően a bányaipari cégek erősödése próbálja feljebb húzni, mivel a kínai remek makroadatok után újra felerősödtek a remények, hogy a világ második legnagyobb gazdasága a helyes növekedési pályára áll. Kína a világ legnagyobb nyersanyag-importőre, így a bányatársaságokra is kedvező hatással lehet Kína fellendülése. Ezek következtében a Rio Tinto 2,5 százalékot, a Kazakhmys 0,8 százalékot drágult Londonban, az ArcelorMittal Amszterdamban pedig 1,7 százalékkal került feljebb.

Mélyrepülésben az Intel

Tegnapi záróértékük körül mocorognak az amerikai részvényindexek, amivel úgy tűnik a tegnapi emelkedés nem tud folytatódni. A vételi kedvet a csalódást okozó a michigani fogyasztói bizalmi index januári alakulása folythatja el, mely csupán 71,3 pontos értéket mutat a várt 75 pont helyett. Ez kisebb visszaesés az előző havi 72,9 pont után.

Az európai tőzsdék sem teljesítenek ma valami fényesen, ezen túl a beinduló gyorsjelentési szezonban felemás számok láttak napvilágot, ami szintén gátolhatja az erősödéseket. Pánikra azonban nem nagyon lehet ok, az S&P 500 tegnap ötéves csúcson zárt, így érthető, hogy megfelelő indikáció hiányában nem tud új csúcsot ütni.

Így az S&P 500 és a Dow Jones 0,1 százalékos, a Nasdaq 0,4 százalékos mínuszban forog.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül a pénzügyi és technológiai cégek papírjai mutatnak nagyobb lemaradást. Az előbbieket a Morgan Stanley 5,6 százalékos ugrása sem tudja kihúzni a negatív tartományból, mely pozitívan reagált a vártnál kedvezőbb eredményekről beszámoló gyorsjelentésére.

A technológiai szektort többek között az Intel esése taszítja mélyebb, melytovábbra sem tud talpraállni, miután úgy tűnik, hogy a piac nagyon nem szereti a cég terveit. A negyedik negyedévben hiába teljesített felül a részvény, az első negyedéves bevételprognózis gyengébb, mint az elemzői várakozások, ráadásul a cég 2 milliárd dollárral megemelte beruházási programját, amit az elemzők túl költségesnek találnak, ráadásul az eredménye is később jelentkezik majd. A részvények már 6 százalékot zuhantak.

Ezzel szemben a General Electric jól mozog remek gyorsjelentése után, mely valamivel több mint 2 százalékkal meghaladta az elemzői várakozásokat mind a lényeges operációk egy részvényre jutó eredménye, mind árbevétel terén. Ahogy megjósoltuk, a részvények árfolyama kitört a háromszögből, és 2,5 százalékkal került feljebb.

A BlackBerry telefonok gyártója, a Research in Motion 4,8 százalékos pluszban forog, miután a Jefferies elemzője semlegesről vételre minősítette fel a társaság papírjait. Az indoklás szerint a cég új szoftvere jelentős vetélytársa lesz a riválisoknak a biztonságos vállalati emailek küldő eszközök piacán..

Forrás: [origo]

A nyersanyagpiacon nincs nagy mozgás, a WTI olaj megtorpant 4 hónapos csúcsa előtt, ahova a remek kínai makroadatok után került. Az árfolyama nem sokkal 95 dollár fölött mozog 0,2 százalékos esés után. Az arany 0,1 százalékot vesztve értékéből nem sokkal 1690 dollár alatt található.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!