Egy éve nem volt ennyire erős a forint

forint pénz deviza
Vágólapra másolva!
Nagyon beerősített a forint ma reggel, már 301,5 közelében vannak a jegyzések. Ezeken a szinteken tavaly január óta nem jártunk, úgy hogy most aztán érdemes figyelni.
Vágólapra másolva!

13:55 Elgyengült a forint

Nem tartott sokáig a forint nagy emelkedése, ezúttal már 303,5 közelében vannak a jegyzések. Ezzel a technikailag fontos ellenállások fölött van ismét az EURHUF árfolyama, a letörés pedig egyelőre így várat magára. Ezzel a leszúrással ráadásul inkább az emelkedés esélye növekedhet az EURHUF esetében.

10:37 durvul a helyzet a forint piacán

Nagyon bedurvult a forint ma reggel, az a helyzet, hogy már olyan szintekre jutott el az árfolyam, amire 2014 januárja óta nem volt példa (301,5). Ennek nyilván örülnek az importőrök (pl. lakosság), de azért az export cégeknek ez nem annyira jó hír. No meg azoknak sem, akiknek magasabb árfolyamon történt a devizahitel forintosítása.

Háttér

Az utóbbi hetekben amúgy látszódott az erő a forintban, ennek sok oka lehet. A legfontosabb talán az, hogy a világ jegybankjai alapvetően megállás nélkül vágdosták a kamatokat, lazított az EKB is, ami azért fontos benchmark a magyar döntéshozóknak is. Csakhogy az MNB nem vágta a kamatot, így a 2,1 százalékos alapkamat, illetve úgy általában véve az egész magyar hozamszint egyre vonzóbb más devizák hozamszintjéhez képest, főleg a kötvényhozamoknál látható ez, Európához képest.

Na ennek függvényében nem csoda, hogy veszik a forintot, ám korábban azért a 302-303-as szinteknél mindig elgyengült a történet, technikai szemmel nézve komoly támaszra lelt az EURHUF. Ennek most látszólag vége, nagy robajjal törte át az árfolyam ezt a szintet, igaz, még azért nem véglegesen. Főleg a Fednek köszönhetően ez a lendület, miután tegnap a vártnál enyhébb kommunikációt folytatott a kamatpolitikáról. Miért fontos ez nekünk?

Hát főleg azért, mert ha szigorodna a nemzetközi monetáris politikai hangulat, akkor a magyar eszközök hozamai kevésbé tűnnének vonzónak, és így forint iránti kereslet is megcsappanhatna. Amennyiben a laza monetáris politika sokáig fennmarad, akkor a forint ezeken a szinteken viszont vonzó/vonzóbb, ameddig pedig nem csökkentünk kamatot (ez is benne van a pakliban!), addig az is marad (és lehet hogy utána is).

Persze közben nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a magyar külkereskedelmi mérleg többletes (nem szórjuk ki a forintot az országból), és a gazdasági teljesítmény sem számít gyengének, legalábbis ha a közvetlen GDP-adatokat nézzük. A környezet tehát adott egy jó kis forint erősödésre.

Amúgy az is látható, hogy a forint erősödése az euróval szemben az egyik leglátványosabb a fejlődő piaci devizák közül, a rubel 1,5 százalékos plusza után közvetlenül mi jövünk. Verjük a lengyeleket, románokat, de még a cseheket is. Ez nem véletlen, a fundamentumoknak komoly szerepe van benne.

Meddig erősödhet?

Ez nyilván a millió dolláros kérdés, a jövőt senki se látja előre. A technikai elemzés segítségével viszont lehet következtetni, becsléseket készíteni, ez alapján pedig a 290-es szint nem tűnik irreális célnak. A napi grafikonon ugyanis látható, hogy a fontos támaszok látszólag elesnek, és nem nagyon azonosíthatóak olyan szintek a közelben, melyek egy ennyire intenzív erősödést meg tudnának fogni. Ha csak a 300-as lélektani szintet nem tekintjük annak.

Az EURHUF napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Hosszú távon viszont ott van az emelkedő trendvonal letörése, ami komoly negatívumnak számít. Fontosabb támaszok híják a 290-es szint tűnik reális támasznak, amit még fundamentális szempontok alapján is meg lehet indokolni. Az export miatt ugyanis a jelentősen erősödő forint nem biztos, hogy a gazdaság érdekét szolgálná, így ezeken a szinteken már könnyen lehet, hogy az MNB is közbeavatkozna. Hogy erre sor kerül-e, illetve eljutunk e idáig, az még kérdéses, de perpillanat nem tűnik irreális forgatókönyvnek.

Az EURHUF heti grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!