Itt az újabb EU-s gigabírság a világ egyik vezető vállalatának

Vágólapra másolva!
Újra lecsapott az EU versenyjogi hivatala, és a Google után most az Amazont marasztalták el, ezúttal tiltott támogatás igénybevétele miatt. Az Uniónál úgy találták, a világ egyik legértékesebb vállalata tiltott állami támogatásban részesült. Így 250 millió eurót kell visszafizetnie Luxemburgnak.
Vágólapra másolva!

Tiltott állami támogatásoknak számítanak az Amazonnal nyújtott luxemburgi adókedvezmények, így a vállalatnak mintegy 250 millió eurót (közel 80 milliárd forintot) kell visszaküldenie a Benelux államnak.

Az Európai Biztosság mostani határozatával már nem az első alkalommal büntet komoly összeggel nagy céget.

Nyáron a Google-ra sújtott le Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos hivatala.

Hét éves időszakot érint

Az uniós szervezet a 2003 és 2011 közötti időszak kapcsán marasztalta el az óriást. A vizsgálat még 2014-ben indult, annak eredménye nyomán született meg most az elsőfokú ítélet. Az Európai Bizottság arra akart fényt deríteni, hogy sérti-e a szabad versenyt a nagyvállalat és a luxemburgi adóhatóság közötti megállapodás.

250 millió eurót kell visszafizetnie Luxemburgnak Forrás: Pixabay

A Google-t nyáron 2,42 milliárd euróra büntette az Unió.

Az Amazonra most kiszabott 250 milliós tétel ehhez képest kevésnek számít, de mindenképpen komoly tétel.

Az első kommentárok kiemelik: az ítélet kellemetlenül érintheti Jean-Claude Junckert is, aki 1995 és 2013 között Luxemburg miniszterelnöke volt, és jelenleg az Európai Bizottság elnöke.

Az Apple lehet a következő

Az Amazont sújtó bírsággal egyidejűleg érkezett a bejelentés, hogy az Európai Bizottság a techóriás Apple miatt is bírósághoz fordul. Az ügy arról szól, hogy Írország szintén állami támogatásban részesítette az Apple-t, de Dublin máig nem szedte be az amerikai informatikai óriáscégtől az elmaradt adót.

Ennek összege a 13 milliárd eurót (körülbelül 4 ezer milliárd forint) is elérheti

- jelentette be a brüsszeli testület szerdán.

- közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!