A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tíz éve nem volt ilyen erős negyedéve a számítógéppiacnak

Zoom, logó, alkalmazás, számítógép, videó
The Zoom virtual meeting program from Google is one of the most important programs for virtual lessons, video conferences and online meetings | usage worldwide during the Corona period
Vágólapra másolva!
Globálisan is jelentősen megugrott a kereslet a számítógépek iránt az idei harmadik negyedévben, azonban az USA-ban és Nyugat-Európában kiugróan erős volt a kereslet. Olyannyira, hogy az Egyesült Államokban tíz éve nem látott ütemben nőttek az eladások.
Vágólapra másolva!

A személyi számítógépeket (PC) gyártó cégek 71,4 millió készüléket adtak el a szeptemberben véget ért negyedévben, ami 3,6 százalékos növekedés volt a megelőző év azonos időszakához képest – idézi a CNBC a Gartner kutatócég adatait.

Az USA-ban összesen 16,5 millió darab PC-t értékesítettek ebben az időszakban, ami 11,4 százalékos növekedés volt, éves alapon. Ezzel az amerikai piac tíz éve nem látott ütemű növekedést produkált az idei harmadik negyedévben.

A PC piac egyébként az elmúlt évtizedben komoly visszaeséstől szenvedett, elsősorban az okostelefonok gyors terjedése miatt – mivel számos piacon már utóbbiak lettek a domináns termékek. Ebben a negyedévben azonban öt éve nem látott magasságba emelkedett a PC-k iránti kereslet, elsősorban a koronavírus-járvány miatt, amely átrendezte a fogyasztói igényeket.

A járvány miatt megnőtt a kereslet a számítógépek iránt Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

Noha a fogyasztói oldalról az látszik, hogy tíz éve csökkennek az eladások az okostelefonok miatt, azonban az USA-ban és Nyugat-Európában most kilőttek a számítógép-eladások, elsősorban annak köszönhetően, hogy sokan kényszerültek otthonról dolgozni – mondta Mikako Kitagawa, a Gartner kutatási igazgatója.

Globális összevetésben a Lenovo eladásai, éves alapon, 8,3 százalékkal 18,3 millió darabra bővültek, amivel a kínai vállalat lett a trend legnagyobb nyertese. Mellette a HP, a Dell, az Apple és az Acer került még be a legjobban teljesítő gyártók közé.

A múlt héten a Canalys kutatása azt mutatta ki, hogy a számítógép-eladások 12,7 százalékkal bővültek a tavalyi év azonos időszakához képest, ám a Canalys ebbe beleszámolta a Google ChromeOS operációs rendszerét használó készülékeket is, melyek olcsóbbak és népszerűek például az iskolák körében. A Gartner ezzel szemben azokra a laptopokra és asztali gépekre fókuszált, melyek Windows vagy MacOS operációs rendszert használnak.

A Chromebookokat is beleszámolva, a teljes PC piac 9 százalékkal bővült, mivel a Chromebookok eladásai 90 százalékkal nőttek a tavalyi év azonos negyedévéhez képest.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!