Olyan különleges drágakövet találtak, amit korábban még soha

Vágólapra másolva!
Újabb, 100 karátnál nagyobb fehér gyémánt került elő a Lesothóban működő gyémántbányából.
Vágólapra másolva!

Újabb 100 karátnál nagyobb gyémántot találtak a Lesothó területén működő Letseng gyémántbányában. A bányát üzemeltető  Gem Diamonds közlése szerint ez idén már a nyolcadik, 100 karátnál nagyobb drágakő, amit a kitermelési helyszínen találtak. A kő több millió dollárt érhet.

Különös, véletlen egybeesés a nyersgyémánttal kapcsolatban annak karáttartalma. A cég közlése szerint három, a lineáris számok sorrendjében egymást követő szám adja meg a karát nagyságát.

A június 29-én megtalált, II. típusú (közel drágakő minőségű) fehér gyémánt 123,20 karátos.

A vállalat által kiadott kép a szabálytalan alakú drágakőről:

gem diamonds, fehér gyémánt, 123,20 karát, letseng
Június 29-én 123,20 karátos fehér gyémántot találtak Letsengben, az afrikai Lesothóban
Fotó: Gem Diamonds

A legutóbbi, 100 karátnál nagyobb követ napokkal ezelőtt jelentette be a vállalat. Ahogy az Origo megírta, a június 2-án talált nagy fehér gyémánt 172 karátos volt. Áprilisiban is kiemeltek a letsengi bányából egy grandiózus, nagyon értékes drágakövet.

Ha az év második felében az eddigihez hasonló ütemben kerülnek elő további, 100 karátnál nagyobb gyémántok, akkor az is elképzelhető, hogy a bánya megdönti saját 2020-as rekordját. Abban az évben tizenhat, 100 karátnál nagyobb gyémántot emeltek ki a földből.

Ráadásul – miként az Origo megírta – idén már egy 212 karátos követ is találtak a bányászok a 3000 méterrel a tengerszint felett elhelyezkedő bányában.

A letsengi bányából a kisebb gyémántok mellett rendszeresen kerülnek elő nagyobb, különlegesen értékes kövek, melyekről a bányát üzemeltető cég általában külön közleményt ad ki.  Az ilyen kövek több millió dollárt is érhetnek, és bár megtalálásuk után egy ideig még nem dől el, mi lesz a sorsuk, sok nagy karátértékű gyémántból a későbbi években pompás ékszereket készítenek. 

A különleges kövek értékesítésére időnként külön árverést rendeznek.

Korábban májusban egy 118 karátos, kiváló minőségű fehér gyémántot találtak a világ legmagasabban működő gyémántbányájában. Az év elején, januárban pedig egy valódi óriásról: egy 295 karátos drágakőről jelentett a vállalat. Ezeket a nagy köveket gyakran ékszerkészítők vásárolják meg, hogy valódi különlegességeket készítsenek azokból.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!