Hatalmas változás jön jövőre a szemétgyűjtésben

Vágólapra másolva!
Idén januárban több településen elindult Magyarországon a biohulladék szelektív gyűjtése, jövőre pedig tovább bővül a program: kötelező lesz ennek a hulladékfajtának az elkülönített kezelése.
Vágólapra másolva!

A szerves hulladékok hatékony feldolgozásában új szintet hozhat az az uniós szabályozás, amely szerint 2025-től hazánkban is kötelező lesz a biohulladék elkülönített gyűjtése. 

Ahogy az Origo beszámolt róla, idén januártól elindult a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtése. A szolgáltatást a MOHU fokozatosan vezeti be, a tavalyi év elejétől első körben, országszerte 14 településen. A rendszert a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és szerződéses partnerei működtetik. Nemzetközi tapasztalatok alapján a begyűjtött élelmiszer-hulladék mennyisége, és minősége a házhoz menő rendszerrel növelhető leginkább. Így jelentősen csökkenthető a hulladéklerakók üvegházhatású gáz kibocsátása, javítható a talaj minősége, valamint fokozható az általános hulladékkezelési rendszer működési hatékonysága.

A programban résztvevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kaptak, amely nemcsak könnyen kezelhető, de szag- és kifolyásmentes is.

Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni, a meghatározott napokon.

Milyen hulladékok gyűjthetők ilyen módon?

A konyhai zöld-és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető, például

  • gyümölcsök és zöldségek maradékai,
  • kávézacc, teafű (viszont a filter nem),
  • fűszerek,
  • tojáshéj,
  • főtt ételmaradékok,
  • pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is.

Fontos viszont, hogy

nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, papírzsebkendőt, a teafiltereket, a műanyagokat, porzsákokat, a porszűrőket, a pelenkákat, egészségügyi termékeket, cigarettacsikket, vagy bármilyen más hasonló anyagot, amelyek nem komposztálhatók és károsíthatják a biohulladék felhasználásában használt gépeket is. Ugyanígy nem való bele a kommunális hulladék és a kertben összesöpört falevél vagy a megmetszett fák ágai sem. 

Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is. A bedobható élelmiszerek listája az internetes tájékoztató oldalon is megtalálható.

Barna kuka, barnakuka, MOHU, mohu, biohulladék
Barna kukák Székesfehérváron
Fotó: Fejér Megyei Hírlap/S. Töttő Rita

A szemét 35 százaléka biológiailag lebomló hulladékból áll, amely újrahasznosításával annyi energia lenne nyerhető, mint amennyit a Paksi Atomerőmű egy év alatt termel. 

A január óta tartó programban 460 ezer embernek biztosítják a lehetőséget arra, hogy az organikus szemetét külön gyűjtse, belehajítva minden, gyakorlatilag komposztálható anyagot, és ehhez 188 ezer 5 literes, valamint több mint 14 ezer 120 literes kukát is kiszállítottak. 

Mi a biohulladék?

Ide tartoznak az otthon vagy a boltban vásárolt élelmiszerek, természetesen a csomagolásuktól mentesen. A zöldség- és gyümölcsmaradékok, a pékáru, az ételmaradék, a húskészítmények és a tejtermékek is mehetnek a barna gyűjtőkbe. 

Elsősorban azért jó a biohulladék gyűjtése, mert a kidobott élelmiszerek metángázt termelnek,  ami nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Akik eddig is otthon komposztáltak, azok nyugodtan tartsák meg ezt a szokásukat, nem kell a biohulladékot ezután a szemétszállítókra bízni, csak azért, mert létezik a szolgáltatás - írja a Femina.

Akiknek nem áll módjukban vagy nem szeretnének otthon komposztálást folytatni, azok sokat tesznek a környezet védelméért és a Föld jövőjéért, ha a biohulladékot szelektíven gyűjtik. Az így gyűjtött szemetet nem kell szemeteszsákba csomagolni, a szemét az elszállítás után biogázüzembe kerül, ahol ledarálják és biogázzá alakítják. Ennek során a gázból hő- és villamosenergiát nyernek, a szilárd anyagokból szerves trágyát készítenek, a maradék híg anyag visszakerül a fermentálóba. 

A MOHU oldalán lehet tájékozódni arról, hogy mely városokban és melyik utcákban érhető el a szolgáltatás, valamint itt lehet regisztrálni is a közösségi gyűjtésre, illetve komposztálásra  is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!