A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Óriásit hazudott a Toyota, egyáltalán nem olyan biztonságosak az autóik, ahogy állították

Vágólapra másolva!
Tovább dagad a botrány több patinás japán autógyártó körül, ugyanis a biztonsági tesztek manipulálálása miatt a szakhatóság a Toyota újabb három modelljének a forgalmazását állíttatta le.
Vágólapra másolva!

Még mélyebbre sodródott a Toyota a biztonsági botrányban, a japán autógyártó csoport újabb három járművének értékesítését függesztette fel az ügyben vizsgálatot folytató szakhatóság. 

A Toyota, a Honda és a Mazda mellett a főszereplője volt annak a hamisításnak, melynek során a cégek a biztonsági vizsgára vagy manipulált járművekkel jelentkeztek, vagy fals adatokat küldtek be, hogy gond nélkül megkapják a törésteszteken a megfelelő eredményt.

A japán közlekedési minisztérium négy korábbi modellnél – köztük a nagyon népszerű Toyota Crownnál – látta bizonyítottnak, hogy szakmai berkekben és a közönségszavazásokon a világ legmegbízhatóbb járművei közé sorolt Toyota módosított, megerősített tesztjárművekkel érkezett a töréstesztekre, míg a gyalogosbiztonsági, azaz gázolási teszteken hibás adatokat adott meg. Az utóbbira hivatkozva most

  • a Corolla Fielder,
  • a Corolla Axio és
  • a Yaris Cross

forgalmazását függesztették fel. A fentiek közül a Yaris Crosst Magyarországon is forgalmazzák. 

Akio Toyoda, Tojoda Akio Toyota-elnök, Toyota, autó
Akio Toyoda, a Toyota Motor Corporation elnöke bocsánatot kért a vásárlóktól  
Fotó: AFP

A szokásos japán önmarcangolás és bocsánatkérés ezúttal sem maradt el, Tojoda Akio, a Toyota elnöke hétfőn kiállt az újságírók elé, és azt mondta:

Elhanyagoltuk a tanúsítási folyamatot, és sorozatban gyártottuk autóinkat anélkül, hogy előbb megtettük volna a megfelelő óvintézkedéseket. Ezért elnézést kérünk vásárlóinktól és minden autórajongótól.

A gyártás felfüggesztése és a kiszállítások leállítása két összeszerelő sort érint, melyekről együttvéve évi 130 ezer darab autó gördül le – írja a Bloomberg nyomán a Világgazdaság.

A Mazdánál öt modellt, köztük a magyar piacon is forgalmazott Mazda 2-t és a Roadster RF-et érinti a hamisítási botrány. A tíz éve, vagyis 2014 óta tartó trükközést több mint 150 ezer, a japán piacon értékesített Mazda esetében állapították meg. 

A Honda a zajjal és a benzinmotorok teljesítményével kapcsolatos adatokat hamisított, ez több mint hárommillió kocsit érint. A tulajdonosoknak nincs tennivalójuk, mert a hamisítással együtt is a törvényi előírások felett maradtak a többi között az Accord és az Odyssey tesztjei. 

A minisztérium vizsgálata még tart, az említettek mellett a Suzukinál és a Yamahánál tártak fel szabálytalanságokat.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!