Vágólapra másolva!
A kínálati árak egyelőre szinte változatlanok, azonban az alku lehetősége egyre több területen nő: átlagos lakás esetében legalább 5-10, nagyobb értékű ingatlanoknál akár 20 százalékkal is lejjebb szorítható az ár a fővárosi használt ingatlanok piacán - derül ki a Duna House elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A budapesti lakáspiacon a múlt év végéhez képest nem változtak jelentősen a kínálati árak, ami azt is mutatja, hogy több eladók még mindig túlárazva próbálják értékesíteni az ingatlanokat.

Lényeges változás ugyanakkor, hogy a legnépszerűbb - 15-20 millió forintért kínált - lakások árából állapottól és elhelyezkedéstől függően 5-15, a gazdájukat 40-50 millió kereső ingatlanok esetében pedig 20 százalékot is lehet alkudni.

Önerő nélkül nem lehet labdába rúgni

A Duna House legfrissebb elemzése szerint az utóbbi időszakban jelentősen nőtt a készpénzes vásárlók száma, arányuk a belvárosi területeken 60-70 százalék. A kölcsönből vásárolók számának csökkenése a devizahitelezési lehetőségek beszűkülése - és a forint árfolyamának ingadozása - miatt érthető, ám még a mostani helyzetben is akadnak jó ajánlatok - hívta fel a figyelmet a cég vezető elemzője. Murányi Ákos hozzátette: gondot jelent, hogy a korábbi rendkívül kedvező állapotokhoz képest szigorodtak a hitelfelvételi lehetőségek, önerő nélkül már nemigen lehet labdába rúgni.

A lakásépítési kedvezmény/támogatás, népszerűbb nevén szocpol esetében bevezetendő 30 százalékos önerő pedig még tovább csökkenti azok lehetőségeit, akik kvázi pénz nélkül próbálnak lakáshoz jutni, mivel ez a támogatás sokáig az önerő nagy részét helyettesítette.

Több mint negyedmilliós különbség az átlagárak között

A vevők többsége a már említett 15-20 millió fornitos ársávban lévő, 1,5-2,5 szobás, ingatlanok környékét keresi, bár több helyen megélénkült az érdeklődés a kisebb alapterületű lakások iránt is, noha például a Belvárosban inkább a nagyobb ingatlanok a népszerűbbek.

Hasonló a helyzet az új építésű lakások területén is, a többség 15-25 millió forint között, jó közlekedéssel keres lakást, és itt is megnőtt a készpénzes vásárlók aránya. Érdeklődő ügyfélből talán kevesebb van, ám a potenciális vevők tudatosabbak, és szinte kizárólag az azonnal, vagy nagyon rövid időn belül költözhető ingatlanokat keresik. Egyes városrészekben megélénkült a kereslet a kiadó lakások iránt is.

A fővárosban a használt lakások átlagos kínálati négyzetméterára 300 ezer forint környékén alakul, természetesen jelentősen befolyásolva az elhelyezkedéstől: míg a budai "elit" kerületekben az átlagos négyzetméterár 450 ezer forint környékén van, addig dél-pesten inkább a 230 ezer forintot közelíti. Az átlaghoz a III., a VII. és a XIV. kerület árai állnak a legközelebb. A két véglet között 276 ezer forint a különbég, az I. kerületben ugyanis az átlagos négyzetméterár 476, míg a X. kerületben 220 ezer forint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!