A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Még 120 000 katona megy Irakba - a britek nem küldenek több embert

Vágólapra másolva!
Az amerikai védelmi minisztérium parancsot adott, hogy újabb 120 000 amerikai katona induljon Irakba. Ezzel majdnem megkétszereződik a térségben lévő amerikai fegyveresek létszáma. Az Egyesült Államoktól eltérően Nagy-Britannia nem készül erősítést küldeni Irakba.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Újabb százezer kel útra

Bush amerikai elnök csütörtöki, Tony Blair brit miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatója után jelentette be a Pentagon, hogy újabb csapatokat küldenek Irakba. A sajtótájékoztatón Bush kijelentette, hogy "győzni fogunk, akármeddig is tart a háború".

Az utóbbi napokban egyre több olyan nyilatkozat hangzott el amerikai katonák részéről, hogy az iraki ellenállás nagyobb mint várták, és még hónapokig húzódhat a háború.

Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A háború kezdetekor 130 000 amerikai katona állomásozott Kuvaitban, és még néhány ezer a környékbeli országokban. 62 000 katona bevetését Törökországból tervezték, de a török parlament ezt nem engedte meg, így ez a csapat úton van Dél-Irak felé.

A Pentagon néhány napon belül útnak indítja Texasból a Negyedik Gyalogos Hadosztályt, mely 20 000 katonából áll. További 100 000 fős szárazföldi erő áprilisban fog útnak indulni, jelentette a CNN.

Az iraki tájékoztatási miniszter így reagált a csapatösszevonásra: "Bagdadban lesznek eltemetve ezek a katonák. Akkor is veszteni fognak, ha kétszer ennyien jönnek."

Az Egyesült Államoktól eltérően Nagy-Britannia nem készül erősítést küldeni Irakba - mondta pénteken a Perzsa-öbölbe vezényelt brit erők szóvivője. Al Lockwood szóvivő a londoni rádiónak azt mondta: a hadszíntéri parancsnokok úgy látják, hogy a kitűzött célok a jelenlegi létszámmal is teljesülnek. Elismerte, hogy a szövetségesek a vártnál nagyobb ellenállásba ütköznek, főleg az irreguláris milíciák részéről, de hozzátette, hogy a stratégiát rugalmasra tervezték, és a háború kezdete után módosították is.

Nagy-Britannia 45 ezres kontingenst küldött Irakba, hozzávetőleg ugyanakkorát, mint az Öböl-háborúba. Ez a brit hadsereg teljes személyi állományának csaknem a harmada. Az MTI-nek egy londoni katonapolitikai elemző éppen pénteken mondta azt, hogy London nem is tudná jelentősen kibővíteni az Irakban harcoló brit alakulatokat, mivel a hadsereg annyira túlterhelt, hogy semmilyen mozgósítható tartaléka nincs.

Délután Blair és Bush viszont azt ígérték, hogy a szövetségesek a végső győzelemig nem fogják abbahagyni a háborút.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!