A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A télből tavasz lett - percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Hétfőn hosszú várakozás után kisütött a nap, már a időjárás-előrejelzés szerint napközben akár 13 fok is lehet. Az utcákon egyre kevesebb a télikabát és egyre több a napszemüveg, nyitnak a teraszok, előbújtak a Ferrarik. Dukai Regina már vasárnap lenyitotta kabriója tetejét. Látja már a tavasz csalhatatlan jeleit? Írja meg, küldje el nekünk a hirugyelet@origo.hu címre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül43 bejegyzés
10:56
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

A héten akár már húsz fok is lehet

A Kárpát-medence időjárását hétfő estig döntően az észak felől érkező szárazabb levegő alakítja. Gomolyfelhők még leszenek az égen, de hétfőn már számottevő csapadék és szél sem várható. Éjszaka még fagyhat, de nappal akár 13 fok is lehet a legmagasabb hőmérséklet. Kedden visszatérhet a rossz idő, erősen felhős idő várható több helyen esővel, záporral.

Hétvégére viszont úgy tűnik, végleg beköszönt a tavasz. Szombaton nyugat felől csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék. Többfelé lehetnek erős széllökések. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 5 és 10 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 12 és 17 fok között alakulnak. Vasárnap napos idő várható gomolyfelhőkkel, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet 5 és 10 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

11:06
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kisütött a nap

Budapest belvárosában, a Dob utcában reggel kilenc óra előtt pár perccel kisütött a nap, beigazolva ezzel egyik újságírónk várakozásait, aki már nyolc óra előtt napszemüvegben érkezett meg. A szerkesztőségben szélesre tártuk az ablakokat.

11:09
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nyitnak a kabriók

"Már itt is süt a naaaaaaaap!!! :))" - írta ki már vasárnap délután Facebook-oldalára Dukai Regina, aki képet is mellékelt a jó hírhez: ezen napszemüvegben, bőrkabátban ül egy nyitott tetejű kabrió volánjánál. Az énekes-divattervező-híres nő pár órával korábban még azon szomorkodott, hogy ágyban kell feküdnie az esős időben.

11:25
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Tavaly sokkal rosszabb volt

Egy évvel ezelőtt ezekben a napokban sarkvidéki levegő jött észak felől. Az Időkép húsvéti hidegbetörésről írt. Éjszaka -1, -3, nappal 10 fok körüli hőmérséklet volt, záporokkal, hózáporokkal, zivatarokkal, széllel. "Intenzív 1630h-as hózáporból hóréteg lepel -1cm összejött,még mindig találok néhány hógolyóra valót a mély árnyékos oldalakban" - írta egy Bakonyban élő fórumozó. Az időjárás csak ezután fordult jobbra.

11:46
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

A tengerparton már jó

Izlandtól a Brit-szigeteken át az Ibériai-félszigetig anticiklonok húzódnak. Ugyanakkor Délkelet- és Kelet-Európában ciklonok örvénylenek, a Balkán-félszigeten nagy területen esik az eső. A csúcshőmérséklet Európa nagy részén nem éri el a 10 fokot sem, csupán a mediterrán térségben mérnek 15, 20 fokot. Ezzel szemben a Földközi-tenger keleti medencéjében 20, 25 fok a jellemző.

11:47
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kucsmagomba, ibolya, turbolya

A hétvégén - ugyan még télikabátban - már lehetett kucsmagombát szedni, ebben a cikkünkben tippeket adunk, mit kezdjenek vele. A gasztrorovatunk szerint már virágzik az ibolya, és gomba mellé turbolyát is lehet szedni. A Pilisben a márciusi hóvihar előtt már nyílt az ibolya, de most csak a leveleik vannak meg.

12:16
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

A földeken még nincs tavasz

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) adatai szerint az országban mintegy 155 ezer hektárt borít belvíz, ebből 71 ezer hektár mezőgazdasági terület. Emiatt késnek a tavaszi mezőgazdasági munkák, és a termőföldön tervezett beruházások földmunkáinak elhalasztását is javasolják. írja a Veol.hu.

Mintegy két-három hetes késésben vannak a tavaszi munkák a földeken Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke szerint. Ez a késedelem behozható, ha rövid időn belül kedvezőbbre fordul az időjárás - vélekedett. A szövetség adatai szerint mintegy 30 ezer hektáron van most víz alatt az őszi vetésű gabona. A szakember szerint a növények általában öt-tíz napos vízborítást még elviselnek nagyobb károsodás nélkül.

12:20
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Tele van a város bringásokkal

"Tegnap álltam a Batthyányi téri buszmegállóban, és azt láttam, hogy mindenki bringára pattant" - mondta egyik kollegánk, aki szerint ez a tavasz csalhatatlan jele. Úgy tűnik, a bringások már tudták, hogy a héten már jó idő lesz, mert egy másik munkatársunk szerint a hétvégén már tele voltak a bringaszervízek. Az [origo] már majdnem egy hónapja megírta, hogy hogyan készítsük fel a biciklit a szezonra, aki eddig még halogatta, itt elolvashatja, mit kell tennie!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

 

12:33
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Minden megvan a szabadon sörözéshez

A Dob utca körút sarkán az egyik presszós nem késlekedett: kipakolta a járdára a kék műanyag székeket és asztalokat, és napernyőket is szerelt a bútorok fölé. Reggel fél kilencre már minden készen állt a szabadban sörözéshez, miközben az utcán télikabátba öltözött emberek siettek a munkahelyükre.

12:35
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Afrikai álom és kubai hullámok

A hétvégén ugyan még egyáltalán nem volt jó idő, de én már megpróbáltam fagylaltot szerezni - írta egyik munkatársunk. A környékbeli híres nagyoknál - Szamos, Auguszt - még se híre, se hamva, de a Batthyány utcai gyerekcsalogatóban - ami pont szemben van az iskolával - már van afrikai álom, kubai hullámok, tuttifrutti gumicukorral a tetején. De állítólag beindult már az Artigani is a Városmajorral szemben.

12:46
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Rózsaszín iskolások

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A gyerekek a Margitszigetre igyekeztek hétfőn délelőtt

12:55
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Most akkor mi nyílik?

Az ablakunk alatt már elnyíltak az ibolyák, viszont a hétvégi kiránduláskor a budai hegyekben még mindig csak hóvirágokat látni. Hóvirágokat! - írta kissé felháborodva egyik munkatársunk.

Az biztos, hogy a Bécsi út külső szakaszán már nyílik az aranyfa, vagy ahogy mindenki hívja, az aranyeső.

Önöknél van már virág a kertben? Mi nyílik éppen? És minek kellene? Ha van képe, küldje el nekünk a hirugyelet@origo.hu címre!

13:13
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

2 Celsius

Jakutszkban, az örök fagy legnagyobb városában süt a nap, és boldogok az emberek. Vasárnap ráadásul +1 volt, fél éve először emelkedett pozitívba a hőmérséklet. Még egy-két hónap, és jön a jégzajlás, utána a szúnyogok.

13:19
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nordic walking síruhában

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A nap ugyan már süt, de a hölgy még síruhát vett a hétfő délelőtti sétájához

13:23
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Retinaégető színekbe öltözve előbújtak a kocafutók

"Tegnap a normafán előbújtak a kocafutók. Élénkpinkbe, neonsárgába, retinaégető zöldbe öltözött fiúk és lányok kezdték el a tavaszi edzésprogramot, többen párban futottak. Télen ilyet nem nagyon nem látni, csak néhány magányos, szakadt őrültet" - írta egyik kollégánk, aki természetesen az utóbbiak közé tartozik.

13:29
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Tíz éve jobb idő volt?

Úgy emlékszik, húsz éve ilyenkor sokkal jobb idő volt Budapesten? Azt gondolja, ez az utóbbi száz év leghosszabb tele? Ezen a linken 1901-ig visszamenőleg, 2000-ig ellenőrizheti, hogy valóban így van-e. A kissé túltudományoskodott táblázat első oszlopa a napi középhőmérséklet, majd jön a maximum- és minimumérték. Itt talál segítséget a leolvasáshoz, itt pedig további három város adatai között is keresgélhet. Azt is megnézheti, milyen idő volt, amikor született, amennyiben Ön kevesebb mint 112, de több mint 13 éves. Jó szórakozást!

13:34
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Az ok nélkül mosolygó vörös lány

"A látszólag minden ok nélkül mosolygó, göndör, vörös hajú lány a hetedik kerületben valószínűleg én vagyok. :D #tavasz <3" - írja Dorina a Twitteren. Andrea azt látta, hogy már építik a teraszokat a Váci utcában, munkatársunk pedig azt, hogy a körúton már napszemüvegben söröznek a Szamos teraszán.

13:40
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Egy nap két Ferrari

"Egy nap két Ferrari... itt a tavasz" - írta a Twitteren Ákos, egy másik twitterező viszont abból következtett arra, hogy "most már hivatalosan is itt a tavasz", hogy "egy fószer most szállt fel pólóban a villamosra".

13:46
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Árnyékban még hűvös van

"Idén először lehetett a tetőn kabát nélkül dohányozni úgy, hogy kellemes is volt" - mondta egy kollegánk, egy helyszínre kiküldött újságírónk viszont azt mondta, hogy ugyan szépen süt a nap, de az árnyékban még hűvös van. "Fázok is" - vágta erre rá egy másik kollégánk, aki kicsit elszámolta magát, mert kabát helyett csak egy zipzáros, meleg bélésű pulóvert vett a pólójára. "Ez még csak olyan márciusi tavasz van, az az idő, amikor nagyon könnyen meg lehet fázni" - mondta egy vásárlásból épp visszaérkező kolléganőnk.

13:57
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Mossák a hidakat

A Fővárosi Közterület-felügyelet is úgy érzi, hogy eljött a tavaszi hídmosások ideje, holnap belekezdenek a munkába, elsőként a Lánchíd kerül sorra kedden éjszaka 23.30 órától 04.30 óráig, szerdán pedig ugyanezekben az éjszakai órákban a Szabadság hidat tisztítják meg teljes útlezárás mellett. A FKF kéri az autósokat, hogy ezekben az időpontokban más útvonalat válasszanak.

14:18
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Süt a nap? Menjünk a postára!

"Sziasztok ! Szerencsére gyönyörű idő van :))) Olyan jol esik végre egy kis tavasz ! Mi lesz a mai programotok? Nekem ma különböző ügyintézés,csekk befizetés...este pedig EDZÉS Gabival :)))) végre végre végre !!!! ölelés" - így örül a napsütésnek a Facebookon a Jóban Rosszban Betty Tanakisa.

14:33
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Máté első tavasza

Forrás: Barnóczki Brigitta
"Nevetős tavaszi reggel" - írta ki a Facebookra Máté anyukája, aki az Origo újságírója, és már nagyon várta a tavaszt, hogy tologathassa a kisbabáját a napsütésben.

14:41
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Ne bántsd a medvehagymát!

A tavasz jele az is, hogy megjelent a piacokon és a boltokban a medvehagyma, a cikk szerzője az egyik áruházláncban 100 gramm pár napja szedett, még sáros medvehagymát 299 forintért kapott. A nemrégiben még szinte teljesen ismeretlen, gyógyhatásáról is ismert növény az elmúlt években akkora divat lett, hogy már a természetvédelmi területeken is sarlóval aratják, hogy ki tudják elégíteni a trendkövető városi háziasszonyok igényeit. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy mennyi medvehagymát szedhet engedély nélkül, és azt is, hogy miért érdemes enni a következő két hónapban ezt a növényt.

14:51
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kabrió Trabant

Forrás: Rényi Dániel
Tavasz ON - írta a kép alá Rényi Dániel újságíró, aki a mikroblogján posztolta ezt a képet.

15:03
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Jobban megy a munka is, ugye?

A hétfői napsütés és a hőmérséklet emelkedése jó hatással van a hangulatunkra és a teljesítőképessünkre is, ráadásul fronthatás sem terheli a szervezetünket - írja friss orvosmeteorológiai jelentésében a Köpönyeg.hu. Sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat, a napsugárzás miatt a D-vitamin készletünk is elkezd feltöltődni. Közlekedésnél legfeljebb csak a szembe sütő nap lehet zavaró, ezen kívül más időjárási tényező nem befolyásolja negatívan a vezetést.

15:14
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Szuper a hangulat

Szuper a hangulat, tele van az utca, mindenki élevezi a napsütést - jelentette újságírók a városból. A Bazilika előtti téren az egyik a bár kiülős terasza már teljesen megtelt, és az emberek arra várnak, hogy további székeket rakjanak ki a pincérek. "Jól érzem magam, boldog vagyok" - mondta tudósítónk.
15:18
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Így kezd esni az eső

Budapesten van a legmelegebb az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb mérései szerint. A fővárosban 9 Celsius-fok volt 12 óra 30 perckor. Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben és Szegeden 8 fokot mértek. Pécsen és Siófokon 5 fok volt, Kékestetőn pedig 2.

Bár most még ragyogóan süt a nap, hajnalban újra jön az eső:

Forrás: OMSZ
Így kezd el esni az eső keddre virradóan - nézze meg részletes csapadéktérképünket itt!

15:26
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Excuse me! Bus trip, bus trip?

A Liszt Ferenc teret megszállták a buszos városnéző körutat ajánló fiatalok. Kiállnak a napra, és angolul próbálják leszólítani az Andrássyn korzózókat. A tavaszi lazulásban az sem tántorítja el őket a szándékuktól, ha a kiszemeltek magyarul beszélgetve érkeznek feléjük.

15:30
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

5 fokos a Balaton

Aki ki akarja próbálni, mennyire melegedtek fel a természetes vizek, a Fertő-tó 4 fokos, Balaton és a Szelidi-tó 5 fokos, a Velencei-tó vize 6, míg a Tisza-tó 7 fokos.

15:37
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Napoznak a nyugdíjasok

A Gödör környékén minden pad foglalt, egyesévél-kettesével ülnek az emberek, többségében idősek - jelentett tudósítónk. "Van az a klasszikus póz, amivel az emberek minél közelebb próbálnak kerülnek a naphoz, hátrahajolnak, az arcukat az ég felé fordítják - a legtöbben így ülnek" - mondta. Van, aki újságot olvas, van aki kólázik, és az emberek húsz százalékán már napszemüveg van.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
A frissen felújított Hunyadi téren is birtokba vették az új padokat a környékbeliek

15:55
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

De mit vegyünk most fel?

A nagy divatházak már rég bemutatták azt, mibe öltöztetnék a nőket ezen a tavaszon. A Christian Dior padlizsán, menta és narancsszínben újította meg klasszikusait, amiket a modellek egy tündérkertben vonultattak fel.

16:27
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Mínusz tíztől a harminc fokig

Az ország leghidegebb faluja nem tréfált 11 évvel ezelőtt sem: minden idők legvacogtatóbb április 8-áját mérték itt 2002-ben, mínusz 10,1 fokkal. A legmelegebb ezen a napon 1939-ben, Szegeden volt, 30,2 fok.

16:33
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kifeküdtek

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Fiatalok napoznak Budapesten az Erzsébet téren

16:58
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

A kutyák is élvezik

Budapesten a Klauzál téren is nyílik már az aranyeső, a park tele van kutyasétáltatókkal, és persze kutyákkal is - jelentette tudósítónk a városból.

17:20
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

A télből tavasz lett

Az Ős-Neoton száma 1969-ből

17:28
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Hihi haha hehe

Főszerkesztő-helyettesünk a tavasz alkalmából felidézte Nyomasek Bobó vonatkozó versét is:

Itt a tavasz lehellete
Hihi haha hehe

17:39
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Férfiak, trikóra!

Egy korábbi posztunkban már bemutattuk, hogy mit adna a Dior a nőkre ezen a tavaszon és nyáron, most megmutatjuk, hogy a Prada szerint mit kellene hordaniuk a férfiaknak: műanyag szandit zoknival, színes trikót egyforma színű nadrággal, és szögletesre szabott, szigorú kabátokat.

17:55
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Plédben, de a napon

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Az első tavaszi nap a budapesti Liszt Ferenc téren

18:00
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Ez az eper még nem az az eper

Bár már minden zöldséges standján megjelentek a nagyszemű, piros eprekkel teli ládák, aki nem vízízűt akar enni, az várjon még egy pár hetet. A most árult eprek többségében a mediterrán országokból származnak, akkor is, ha magyarnak hirdetik őket. Az első magyar - üvegházi vagy fóliasátorban nevelet - eprek majd csak május elejétől lesz kapható. A szabadföldi eper az időjárástól függően május végétől kapható, most az elhúzódó tél miatt várhatóan később fognak beérni az első szemek.

Az üvegházi termékek nem jelentenek nagyobb kockázatot az egészségre, mint a szabadföldiek, de az ízük messze elmarad azokétól - erről bővebben ebben a korábbi cikkünkben olvashat.

18:29
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Csak fel ne fázzanak

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Fiatalok söröznek Budapesten a napsütésben

18:35
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Ápoljuk kertjeinket

Akinek kertje van, az biztosan nem örül nagyon a hosszúra nyúlt télnek, mert most egyszerre kell elvégezni azokat a munkákat, amiket eddig a hó, a fagy és a sár miatt nem lehetett. Április végéig végezni kell a metszéssel - amit csak 4 fok fölött és száraz időben ajánlatos csinálni -, a tavaszi lemosópermetezéssel, a föld előkészítésével. Húsvétra nem termett meg ugyan a friss újhagyma és retek, de ezeket lehet most pótolni, ahogy a salátákat és a borsót is, babot viszont április vége előtt nem tanácsos vetni.

19:32
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Nem lesz gáz

A budapesti Liszt Ferenc tér vendéglátósai már nagyon bíznak benne, hogy végérvényesen itt a tavasz, ezért már a teraszokon felállított gázmelegítőket is leszerelték. Hétfőn éjjel az előrejelzések szerint megint esni kezd az eső, és a hét végéig borongós lesz az idő, holnap is drukkoljon azért, hogy most már végre tényleg legyen jó idő!

Fotó: Magócsi Márton [origo]

20:24
április 08, 2013
Vágólapra másolva!

Egy óra múlva lemegy a nap!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint ma pontosan19:24-kor megy le a nap Magyarországon. Egy órán át tehát még lehet sütkérezni, aki akar egy kis D-vitamint, siessen a szabadba! Tavasz-közvetítésünket ezzel lezárjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!