A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Melegpörgető a Házban - parlament percről percre

Vágólapra másolva!
Rendkívüli nyári ülésszakot tart az Országgyűlés, még ezen a héten is rendületlenül nyomogatniuk kell a gombokat. Nemcsak hétfőn, hanem kedden és pénteken is összeül a parlament, Varga Mihály adóemeléseiről pedig valószínűleg csak a jövő héten dönt az Országgyűlés. A parlament hétfői ülésnapján megint mindenki köszönetet mondott az árvízi védekezésben részt vevőknek, Láng Zsolt a Margit körúti házbontásról és az ott található melegpörgetőről érdeklődött, Gőgös Zoltán pedig az államilag támogatott májusi krumplivetést furcsállotta. Orbán is megszólalt. Jobbikos kérdésre válaszolva elmondta, hogy támogatja a képviselők állampolgársági adatainak a nyilvánosságát, de erről a parlamentnek kell döntenie, míg a Fővárosi Önkormányzatnál megszavazott prémiumokról azt mondta, ahhoz a kormánynak semmi köze.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül48 bejegyzés
14:30
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Csomag a vakációhoz

A kormány egy jó nagy megszorítócsomaggal küldi el a magyarokat vakációzni. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy megduplázza a készpénzfelvétel utáni tranzakciós illetéket, a banki átutalások utáni illetéket  a másfélszeresére növeli, ahogyan a céges ügyfelek utáni telefonadót is. A kamatjövedelmekre 6 százalékos pótlólagos adót vetnek ki, a bányajáradékot is emelik. A kormány azzal indokolja az újabb adóemeléseket, hogy nem is akar visszakerülni az uniós eljárás alá.

14:32
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Padlássöprés

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke a most bejelentett adóemelésről beszélt hétfői sajtótájékoztatóján. Szerinte Varga Mihály megbukott, mert átverte Magyarországot azzal kapcsolatban, hogy lesz-e adóemelés. "Ez a csomag egy virtigli Matolcsy-csomag, egy szimpla padláslesöprés" - mondta Molnár.

14:40
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Könnyítés a jegyzőknek

Közeledik a nyári szünet, ez abból is látszik, hogy főleg záróviták és zárószavazások vannak napirenden. Egy javaslat viszont simán felboríthatja a képviselők szabadságtervét, ugyanis két fideszes a múlt pénteken beadott egy módosítót, amelyet a jelek szerint még ebben az ülésszakban szeretnének elfogadni. Kovács Zoltán és Bóka István azt szeretné, hogy ha valaki jegyző vagy aljegyző szeretne lenni, akkor a kötelezően előírt kétéves szakmai gyakorlatába számítson bele "a jogi szakvizsga megtételéhez szükséges joggyakorlati idő". A jelentéktelennek tűnő változtatásra valószínűleg azért van szükség, mert valakit még a nyáron ki szeretnének nevezni jegyzőnek vagy aljegyzőnek, és nem lenne elég a szakmai gyakorlata. A gyors módosítás azonban túlóráztatja a képviselőket, a hétfői általános vita után ugyanis kedden is össze kell ülni a részletes vitára (ekkor ez az egyetlen napirendi pont), aztán pedig pénteken fogadhatják el a javaslatot.

14:45
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Nemzeti emlékezet

Hétfőn a parlament három olyan javaslatról is szavaz, amelyek meghatározzák, hogy az iskolásoknak hogyan kell szembenézniük a múlttal. Először az MSZP javasolta, hogy minden diák látogasson el egyszer az auschwitz-birkenaui haláltábor emlékhelyére. Ezt a kormánytöbbség némi habozás után napirendre tűzte, majd a KDNP-sek beadtak egy javaslatot, amely a Terror Háza meglátogatását írná elő. Nem maradhatott ki a Jobbik sem a múltidéző-vitából, a párt az egykori recski munkatábor megtekintésére kötelezne minden iskolást. A javaslatok sorsa tehát hétfőn dől el, nem lepődnénk meg, ha végül mindhármat csak ajánlásként fogadnák el a képviselők, mert felborítaná az oktatási vagy éppen a családi költségvetést, ha ezekre a helyekre tényleg minden diáknak kötelező lenne elutaznia.

14:50
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán napirend előtt

Napirend előtt Orbán Viktor fog beszélni az árvízi védekezésről, Hiller István az évzáró kapcsán a közoktatással kapcsolatos döntéseket fogja ostorozni, a KDNP-s Hoppál Péter az MSZP-re próbálja kenni a magas rezsiköltségeket, míg a jobbikos Mirkóczki Ádám vélhetően a kormány Két-hét-alatt-rendet-teszünk-az-országban című ígéretét kéri majd számon.

14:55
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Alig vannak

Öt perccel az ülés kezdete előtt még alig néhányan vannak az ülésteremben.

14:59
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Divat a Házban

A kánikulával együtt előkerültek a képviselői szekrényekből a rövidujjú ingek és a fehér zakók. Nem lennénk most Náray Tamás vagy Ernyey Béla helyében.

15:05
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Kupaktanács

Orbán Viktor, Semjén Zsolt és Pokorni Zoltán az első sorban kupaktanácsot tartanak.

15:10
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán köszöni

Orbán Viktor nem a helyéről, hanem a házelnök előtti pulpitusról beszél az árvízi védekezésről. A miniszterelnök felidézte az árvízi helyzet fontosabb eseményeit: veszélyhelyzetet rendeltek el, sokan dolgoztak önkéntesek és hivatásosok egyaránt, több mint tízmillió homokzsákot használtak el. "Vasárnapra végül minden lakó fellélegezhetett" - mondta Orbán arról, hogy a történelmi árhullámot elhárították úgy, hogy nem halt meg senki, és komolyabb sérülés sem történt. "Ehhez összefogásra, szakértelemre és szervezettségre volt szükség" - mondta a miniszterelnök, aki többek között megköszönte a sajtó munkatársainak is a segítséget. "Le a kalappal azok előtt, akik bármilyen módon részt vettek a védekezésben." Orbán szerint több tanulsága is van az árvízi védekezésnek. "Kiderült, hogy amikor ember kell a gátra, akkor Magyarország egységes és erős" - mondta a miniszterelnök.

15:20
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Balczó köszöni

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnökének felszólalása elveszett az éterben, de röviden azt mondta, hogy köszöni a védekezőknek a munkát, és szerinte felül kellene vizsgálni a dunai vízlépcső kérdését.

15:27
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Harrach köszöni

Harrach Péter, a KDNP-frakcióvezetője is köszöni mindenkinek az árvízi védekezésben való részvételt. A frakcióvezető kiemelte a mobilgátak jó működését, mert szerinte ez a módja a védekezésnek jól vizsgázott.

15:29
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Rogán köszöni

Rogán Antal, a Fidesz-frakcióvezetője is köszöni a munkáját mindenkinek, aki részt vett az árvízi védekezésben. Rogán kifejezetten örül annak, hogy a pártok félre tudták tenni a politikai nézetkülönbségeiket ilyen kritikus helyzetben.

15:30
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Hiller a dohszagról

Hiller István volt oktatási miniszter beszél napirend előtt az oktatásról. Szerint amióta magyar oktatáspolitika van, azóta ilyen centralizáció nem volt. "Ez a rendszer, ez egy központilag irányított politikai nevelés és nem közoktatás" - mondta Hiller, aki szerint minden színes, kreatív dolgot kiirtottak a rendszerből, mert a kormány a sablonokat szereti. "Ennél porosabb, dohosabb elképzelés, mint a magyar pedagóguskar, még nem volt." Hiller azt mondta, hogy a kormány direkt egy régmúlt kor oktatáspolitikáját hozta vissza.

15:30
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Mesterházy köszöni

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is mindenkinek köszöni az árvízi védekezést. Mesterházy még azt is elismerte, hogy a kormány jobban vizsgázott ebben a katasztrófahelyzetben, mint a márciusi hóviharban.

15:35
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Minden jó az oktatásban

"Nem túlzottan nagy érdeklődéssel hallgattam Hiller István szavait" - reagált Hoffmann Rózsa, aki szerint még nincs vége az évnek, mert csak az általános iskolában tört ki a vakáció. A közoktatási államtitkár szerint jól sikerült ez a tanév, mert csökkent az agresszió, csökkent az igazolatlan órák száma, többen nyernek diákolimpiákat, a kormány támogatja az iskolai táboroztatást is. Hoffmann nem érti Hiller kritikáját a centralizációról, mert sok ország van, ahol éppen a centralizált rendszer vezetett sikerre, és szerinte a sokszínűség is megvan, mert mindenkinek lehetősége van a kísérleti tanterv bevezetésére.

15:43
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Itt a rezsicsökkentés

A Fidesz szóvivője, Hoppál Péter beszél a már szinte elfeledett témáról, a rezsicsökkentésről. Szerinte a baloldal ostoba és káros harcot folytat az emberek ellen, majd Bajnait idézi, aki szerint el akarja törölni a rezsicsökkentést. "A Gyurcsány-Bajnai kormányok addig emelték az energiaárakat, amíg a magyar emberek az ötödik legdrágábban jutottak hozzá" - mondta a szóvivő, aki szerint már más országok, köztük Hollandia is a rezsicsökkentésen gondolkozik. Hoppál szerint a Fidesz rezsis aláírásgyűjtése törvényes, míg az MSZP áfacsökkentéses aláírása törvénytelen, kampánycélú. "A baloldal megint átverte az embereket, mert nem lehetünk biztosak abban, hogy az MSZP nem adja oda az emberek adatait a Bajnai mögött álló homályos külföldi szervezeteknek" - mondta Hoppál.

15:47
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Folyt. köv.

A felolvasott fideszes sajtóközleményre Fónagy János NFM-államtitkár reagál. Szerinte a rezsicsökkentés nem csupán egy napi politikai kérdés, mert minden magyar embert érint. Fónagy elmondta, hogy 2002 és 2010 között a gáz árát 206%-kal, az áram árát 97%-kal emelték, ami oda vezetett szerinte, hogy a magyarok jutottak a legdrágábban az energiához. Fónagy ezután a rezsicsökkentés eredményeiről és a tervekről beszél, mert az ősszel folytatni fogják az áram és a gáz árának csökkentését.

15:55
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Kémiai kasztrálás?

A jobbikos Mirkóczki Ádám a szerinte romló közbiztonságról beszél. A jobbikos képviselő azt mondta, hogy az igazságszolgáltatás nagy bajban van, mert nem képes ellátni a feladatát, hiszen például akkor az ároktői banditák nem lehetnének kint. Mirkóczki szerint a bűnmegelőzésre kellene helyezni a hangsúlyt, és nem a büntetésre vagy a bírságolásra. "Legyen lehetőség a visszaeső bűnözők kémiai kasztrálásának lehetőségére" - mondta Mirkóczki, aki szerint önfenntartó börtönökre lenne szükség, és több rendőrt kéne a kistelepülésekre küldeni például a TEK költségeinek terhére.

15:59
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Van közbiztonság

A kormány részéről Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára reagál. Szerinte a Jobbik számos olyan kormányzati intézkedést nem támogatott, amely a közbiztonság megerősítésére irányult. Kontrát szerint az árvízi helyzet bizonyította, hogy milyen rend van az országban, mert mindenkit elkaptak, aki a veszélyhelyzet idején követett el bűncselekményt vagy szabálysértést. Kontrát ezután a börtönökről beszélt, és elmondta, hogy az a célja a kormánynak, hogy mindenki, aki képes rá, dolgozzon a börtönben. "Pest megyében nyolc új rendőrőrs lesz" - mondta az államtitkár, és még több más megyét is felsorolt, ahol új őrs nyílik.

16:05
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Pálffy emlékezik

Pálffy István, a KDNP képviselője az előttünk levő szerinte fontos emléknapokról beszél. Itt van a szabadság napja, amely az ország szovjet megszállásnak végére emlékezik, május 2-a pedig az 1990 utáni első parlament alakuló ülését jelöli. Pálffy felszólalása ezután kicsit zavaros irányt vett: beszélt a keresztény értékekről, a gazdasági függetlenségről és a szocialista eladósodottságról.

16:09
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Rétvári elmélkedik

A zavaros felszólalására a kormány részéről Rétvári Bence KIM-államtitkár reagál szintén kicsit csapongóan. Szerinte Ronald Reagan, Margaret Thatcher voltak a kelet-közép-európai rendszerváltás motorjai, de a rendszerváltás kisiklott, amikor 1994-ben a magyarok visszahívták az ország romba döntőit. Rétvári azt mondta, hogy 20 év kellett ahhoz, hogy végre egy olyan kormány jött, amelyik végre a magyarok érdekét képviseli. Az államtitkár ezután az EU szubszidiaritáselvét idézi, amely szerint a döntéseket az emberekhez legközelebbi helyen kell meghozni. Szerinte sokszor nem érvényesül, mert Brüsszel erőből akarja átnyomni a döntéseket, a nemzetállamokat megkerülve.

16:14
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Ügyrendi szavazás

A parlament most éppen ügyrendi, napirendi kérdésekről szavaz.

16:21
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Mi van a betegekkel?

Az MSZP-s Pál Béla az egészségügyi államtitkárságot kérdezi egy rendeletmódosításról, amely szerinte azt eredményezi például, hogy az asztmás gyerekek után kevesebb támogatást, kedvezményt kapnak a családok. A képviselő szerint nincsen szabályozva rendesen a kérdés, mert maguk az orvosok sem tudják, mi a pontos szabályozás.

16:24
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Kezelik az asztmásokat

"Nem vettük el az asztmás gyerekektől az emelt szintű családi pótlékot" - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, aki szerint szakmailag konszenzusosan alakult ki a rendelet. Az államtitkár ezután olyan mélyen és gyorsan ment bele az egészségügyi szakmai döntéshozatalba, hogy azt valószínűleg rajta kívül senki nem tudta követni. A lényeg valami olyasmi, hogy az asztmásokat jól kezeli a magyar egészségügy, és a beteg gyerekeket nevelő családok kapnak rendesen támogatást. Pál Béla nem fogadta el a választ, mert szerinte az államtitkár is elismerte, hogy megvonták a súlyos asztmásoktól a támogatást. A parlament ezzel szemben elfogadta Szócska válaszát.

16:30
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Jön az új Trianon

A jobbikos Magyar Zoltán az elmúlt hetekhez hasonlóan a földtörvényről interpellálja a kormány képviselőjét. Kilencvenhárom éve már egyszer a magyarok megkérdezése nélkül vették el a földjeiket Trianonnál, most a kormány ugyanerre készül - mondta Magyar, aki 10 kérdést tett fel az agrárkormányzatnak. Többek között arról, hogy miért ilyen nagy a birtokméret, miért nem készült nyilvánosan a törvénytervezet, miért az oligarchák nyomására készítették el a törvényt.

16:35
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Sokat tettek a földért

Budai Gyula VM-államtitkár reagált a kormány részéről. Szerinte egy kormány sem tett annyit a magyar föld védelmében, mint ez a kormány. Például megteremették a magyar állam elővásárlási jogát, meggátolták a zsebszerződések elterjedését, a kisbirtokosokat támogatják a nagybirtokokkal szemben - mondta Budai, akinek válaszát a jobbikos Magyar Zoltán nem fogadta el, mert az államtitkár szerinte egyetlen kérdésére sem válaszolt. A parlament természetesen elfogadta az államtitkári választ.

16:40
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Melegpörgetés

A II. kerület polgármestere, Láng Zsolt interpellálja a kormányt a Margit körúti gazdasági minisztériumi épületről. Szerinte "a szocialista építészet remeke" már a hetvenes évek óta rontja a városképet, és rontja a Budai-hegyekből érkező levegő bejutását a belvárosba. Láng nem érti, hogy például az ott található melegpörgető miért áll műemléki védettség alatt, és arra kíváncsi, hogy mikorra várható az épület bontása.
16:42
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Öninterpelláció extra!

"Hadd gratuláljak az év polgármestere cím elnyeréséhez" - kezdte válaszát Varga Mihály, aki azt mondta, hogy a kormány határozatban döntött arról, hogy közpark legyen az épület helyén, a park alá pedig mélygarázst szeretnének. Varga szerint az ott élő gyerekek ólomterhelése sokszorosa a normálisnak, mert az épület elzárja a budai szélcsatorna útját. A miniszter felidézi a tervező lesújtó véleményét is az épületről, és elmondta, hogy az épületben levő bérlőket már elkezdték kirakni. Varga elmondta, hogy kezdeményezték a bontás kiemelt beruházássá nyilvánítását, hogy gyorsabban menjen a munka. Láng Zsolt elfogadta a miniszter válaszát, és külön gratulált Varga Mihály most született gyerekéhez, amiért hatalmas tapsot kapott a teremben.

16:50
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Felszámolás

Az MSZP-s Gúr Nándor az állami felszámolókról interpellálja a kormányt, mert szerinte a kormány már előre felosztotta a hűbéresek között a felszámolói piacot.

16:55
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Grállovagok

A kormány részéről Rétvári Bence reagál, de egy kicsit bakizik, mert Gúr helyett Budai interpellációjára hivatkozik. Szerinte a felszámolóké eddig sem grállovagok gyülekezete volt, és a jelenlegi pályázat mindenki számára megismerhető, minden nyilvános. "A pályázatban fontos szempont, hogy legyen tapasztalata a felszámolónak, és hogy milyen képzettsége van" - mondta Rétvári, aki szerint megvalósul a civil kontroll is, mert a kamarák és az igazságszolgáltatás képviselői is részt vesznek a pályázási eljárás vizsgálatában. Gúr Nándor nem fogadja el a választ, a parlament viszont igen.

17:00
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

A Jobbik aggódik

A jobbikos Farkas Gergely a fiatalok helyzetéről kérdezi a kormányt. Azt mondja, hogy kevesebben jelentkeznek a felsőoktatásba, szerinte azért, mert a kormány elijesztette a fiatalokat a hazai továbbtanulástól. Farkas szerint csalóka a 95 ezres jelentkezési szám, mert az alapképzésre csak 75 ezren jelentkeztek, akik között megtalálhatók a régebben érettségizettek.

17:05
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Csak a tények

A kormány részéről a hófehér öltönyben világító Klinghammer István válaszol. "Az igazság nem a szavakban, hanem a tényekben van" - kezdte felszólalását a felsőoktatási államtitkár, majd folytatja a jobbikos képviselő által elkezdett számháborút. Demográfiai okok miatt csökken a felsőoktatásba jelentkezők létszáma - mondta Klinghammer, aki azt kéri a képviselőtől, hogy tájékozódjon ahelyett, hogy félrevezetné az embereket. "Szokott ön fiatalokkal beszélni?" - kérdezte Farkas, amire a Fidesz-frakció óriási hőbörgéssel válaszolt. A képviselő nem, a parlament viszont elfogadta az államtitkári választ.

17:10
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Öninterpelláció

Tarnai Richárd öninterpellációját az állattenyésztésről nem közvetítjük. Helyette nézzenek meg egy fotót a Mammut melletti melegpörgetőről itt.

17:15
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Fizetni kell?

Tukacs István az MSZP-ből a fizetős egészségügyről kérdezi az egészségügyi államtitkárságot. Szerinte a kormány nem megszünteti, hanem engedélyezi a hálapénzt, és az asztmás gyerekektől megvonják a támogatást. A képviselő ezután a kötelező tüdőszűrésről kérdez, mert szerinte csak negyven év felett ingyenes a szűrés. "Ugye nem fizetős egészségügyért küzd, államtitkár úr?" - kérdezi Tukacs.

17:19
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Jurrasic Park

"Jurrasic Park-sétákat idéz az ön felszólalása, mert nem létező problémákat sorol" - kezdte felszólalását Szócska, aki szerint pont az MSZP idején nőttek a gyógyszerek térítési díjai. A mostani tüdőszűrési rendszert a WHO is példaértékűnek tekinti, és csak valóban a rizikócsoportba tartozókat szűrik. Tukacs az államtitkári választ nem fogadta el, a parlament viszont igen. Tukacs úgy érvel, hogy az emberek érzik az áremelést, bármit is mutassanak az OEP adatai.

17:30
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Devizások

A jobbikos Z. Kárpát Dániel szokásos témájáról, a devizahitelesekről kérdezi az NGM-képviselőjét. Szerinte a kormány alkalmatlan ezt a "fogyasztóvédelmi kataklizmát" kezelni, és nem csinál semmit a devizahitelesek érdekében. Szatmáry Kristóf államtitkár válaszában a kormány eredményeit sorolja: végtörlesztés, árfolyamgát, Nemzeti Eszközkezelő. Az államtitkár szerint a hitelközvetítők megfelelően vannak szabályozva, és figyelik őket. "A kormány eddig is segített, és ezután is segíteni fog" - zárta felszólalását Szatmáry, akinek válaszát Z. Kárpát nem fogadta el. A parlament viszont elfogadta.

17:32
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Azonnali kérdések

Kezdődnek az azonnali kérdések az interpellációk után.

17:35
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Májusi krumpli?

Gőgös Zoltán a krumpliültetésről kérdez. Szerinte az optimális vetési idő után hoztak egy kormányhatározatot, hogy ültessenek krumplit. Gőgös azt mondja, hogy egy magánvállalkozónál, jelesül a Nyerges-Simcsika csoporthoz tartozó és az államtitkársághoz is kötődő társaságnál maradt egy csomó vetési burgonya, és ezért hozták a rendeletet. "Felénk Balkányban március 10-e és 20-a között" - reagált Budai, aki a háztáji programról kezdett beszélni, amelynek keretében sokan rendeltek burgonyát. Budai szerint a márciusi hó miatt szállították ki májusban a krumplit. Gőgös mosolyogva mondja, hogy Budai maga ismerte el, hogy márciusban kell ültetni a krumplit, ezért nem tud mást képzelni, mint mutyit. Budai viszontválaszában csak vagdalkozott, Gőgös pedig a fejét fogja, ugyanis nem lehet ilyenkor krumplit ültetni.

17:43
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Állampolgárok

A jobbikos Mirkóczki Ádám az országgyűlési képviselők állampolgárságáról kérdezi a miniszterelnököt. Szerinte egy korábbi válaszában Orbán Viktor is közérdekű adatnak minősítette a képviselők állampolgárságát, ennek ellenére az Alkotmányügyi Bizottság lesöpörte az asztalról a kezdeményezést, miszerint köteleznék a képviselőket állampolgárságuk nyilvánosságra hozatalára. Orbán Viktor erre azt válaszolta, hogy ez egy parlamenti kezdeményezés, amihez a kormánynak semmi köze, de a miniszterelnök semmi akadályát nem látja a nyilvánosságnak. "Beszéljék meg maguk között a pártok" - mondta Orbán, aki azt ígérte, beszél majd a Fidesz frakcióvezetőjével is. Mirkóczki továbbra sem érti, miért rejtegetik a képviselők állampolgárságát, mire Orbán azt mondta, hogy semmi akadályát nem látja annak, hogy Fidesz-frakció tagjai nyilatkozzanak a kérdésben, de arra kérte Mirkóczkit, ne keltse azt a látszatot, hogy itt bárkinek rejtegetnivalója van.
17:55
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Prémiumbűnözés

Volner János arról kérdezi a miniszterelnököt, hogy Vitézy Dávid miért keres többet, mint a miniszterelnök. Szerinte Vitézy alapbére 100 ezer forinttal több, mint Orbán Viktoré, és a Fővárosi Közgyűlés most újabb prémiumot szavazott meg a szerinte rosszul működő BKK vezetőjének. Orbán Viktor szerint az önkormányzati tisztségviselők magas bérének kérdésén két módon lehet változtatni. Az egyik, hogy növeljék a miniszterelnökét, amit Orbán nem támogat, a másik, hogy csökkentsék az övékét, ami viszont alkotmányosan aggályos. "Engedje meg, hogy bejelentsem a tehetetlenségemet" - mondta Orbán. Volner erre azt mondta, hogy korábban az MSZP-s prémiumokra 98 százalékos különadót tudtak kivetni, mire Orbán úgy reagált, hogy a Fidesz csak a végkielégítésekre vetett ki különadót, ami ma is érvényben van, a fizetéseket alkotmányos módon nem lehet csökkenteni. Szerinte erre a megfelelő fórumokon, jelesül a Fővárosi Önkormányzatnál lehet javaslatot tenni.

18:10
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Kárrendezés

A Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott, a fideszes Czunyiné dr. Bertalan Judit arról kérdezi a belügyminisztert, hogy milyen stádiumban vannak a helyreállítási munkálatok a dunai árvíz levonulása után. A belügyminisztérium részéről Kontrát Károly reagál, aki azt mondja, hogy 13 településen befejeződött a helyreállítás, visszaadták a rakpartokat a forgalomnak, 45 települést fertőtlenítenek, sokan vesznek részt a helyreállításban.

18:21
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Ózdi bérek

Az MSZP-s Nyakó István a magánkézben levő ózdi kórház dolgozóinak béréről kérdezi az egészségügyi államtitkárt. Szerinte 400 szakdolgozó nem kapta meg a bérrendezést. Szócska Miklós azt válaszolta, hogy a magánkézben levő kórházak esetében előfordult az is, hogy nem volt szabadlábon levő vezető, akivel tárgyalni lehetett volna. Az államtitkár reméli, hogy az ilyen intézményekben dolgozók hamarosan közalkalmazottak lesznek, és nyárra megtörténhet a bérrendezés.

18:28
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Trafikbűnözés

A jobbikos Szilágyi György a trafikügyet vette elő. Szerinte sokan a koncesszió elnyerése előtt pályáztak és nyertek el munkahely-teremtési támogatást. Például 400 millió forintot nyert a Continental, amelynek hódmezővásárhelyi vezetőjéhez szerinte baráti kapcsolat fűzi Lázár Jánost. Fónagy János államtitkár válaszol. Fónagy elmondta, hogy fontos volt az ártalomcsökkentés és a kkv-k helyzetbe hozása. "Vannak olyanok, amelyek kizárják a közös pályázást, bár a konkrét esetet nem ismerem" - mondta Fónagy, aki szerint az a visszaélés, amiről papír van, mert addig csak alaptalan vádaskodás, amiről Szilágyi beszél.
18:30
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Jönnek a kérdések

Vége van az azonnali kérdéseknek.

18:37
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Gáz van

Az MSZP-s Nemény András egy 2012-es NGM-rendeletről beszél. Szerinte a rendelet azt írja elő, hogy az ingatlantulajdonosoknak ötévente ellenőriztetniük kell a gázkészülékeket, az 1981 előtt kialakított rendszereket pedig ki kell cserélni. Szatmáry Kristóf NGM-államtitkár elmúltnyolcévezéssel válaszolt. Az államtitkár szerint az MSZP vezette be ezt a rendeletet, amelyet egyébként azért hoztak, hogy megelőzzék azokat a szomorú eseteket, mint például az elhanyagolt kazán miatti szén-monoxid-mérgezés.

18:46
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Kitelepítés

A fideszes Szekó József arról kérdezi a KIM-et, hogy tervezi-e a kormány, hogy anyagilag segítse a Hortobágyra kitelepítetteket. Rétvári Bence, a KIM-államtitkára azt mondta, hogy már az első Orbán-kormány idején döntöttek a kitelepítettek támogatásáról, amit most nemrég megemeltek.

18:53
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Sok a vad

A jobbikos Magyar Zoltán szerint annyira elszaporodtak a vadak, hogy az már az autóközlekedést is veszélyezteti. A képviselő szerint őskáosz van a területen. Budai Gyula nem ért egyet a képviselővel, mert csupán 157 milliós erdőgazdasági kár keletkezett, és azért amúgy sem a kormány a felelős.

19:00
június 17, 2013
Vágólapra másolva!

Új jegyző

A KDNP-s Stágel Bence még párttársai számára is váratlanul mondott le a képviselőségről nemrég. Mivel a parlament jegyzője is volt, új embert kell választani a posztra. A KDNP-s Vejkey Imre a szerencsés nyertes. Most erről szavaznak a képviselők, de erről már nem tudósítunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!