Minden eddiginél magasabban tetőzhet a Mura

Események

Vágólapra másolva!
Már több mint 553 kilométeren van árvízvédelmi készültség. A folyók egy részén tetőzött az ár, és megindult az apadás. A szakemberek a következő napokban elsősorban a Drávára koncentrálnak. Áradások percről-perce.Az áradások eseményei vasárnap.Az áradások eseményei korábban.És azt tudja, miért esik ilyen sok eső?
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül37 bejegyzés
08:35
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

90 településen kellett beavatkozni

Az árvíz és a helyi vízkárok miatt vasárnap estig kilencven településen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem egységeinek. Az OKF vasárnap esti összesítése szerint Vas megyében huszonhét, Zala megyében tizennyolc, Somogy megyében tizenkettő, Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz, Győr-Moson-Sopron megyében hét, Veszprém megyében hat, Baranya megyében öt, Bács-Kiskun megyében három, Nógrád és Fejér megyében pedig egy-egy településen dolgoztak a katasztrófavédelmisek.

08:36
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Drónt is bevetett a kataszrófavédelem

Éles helyzetben most először alkalmazták a katasztrófavédelem drónját (pilóta nélküli repülőjét). Az intenzív esőzés várhatóan hétfőn is folytatódik.

08:37
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Házak vannak veszélyben Békés megyében

A Békés megyei Szarvason egy hektárnyi területet borít harminc-negyven centiméternyi összefüggő vízfelület a Bethlen Gábor utcában. Törökszentmiklóson is több házat veszélyeztet az összegyűlt nagy mennyiségű csapadékvíz. 

08:37
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Kisvaszaron három épületet öntött el a víz

Három házat öntött el a víz a Baranya megyei Kisvaszaron, emiatt három gyermeknek és kilenc felnőttnek kellett ideiglenesen kiköltöznie otthonából. A rokonoknál szállásolták el őket. - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

08:39
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Milyen időre számíthat hétfőn?

08:51
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Négy méter feletti a Mura vízállása

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el éjszaka a Murán és a Principálison. A legmagasabb szintű készültség éjfélkor lépett életbe a Mura letenyei, valamint a Principális-csatorna nagykanizsai szakaszán, a folyó vízszintjének emelkedése miatt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján található mérési adatok szerint a Mura éjfélkor lépte át a harmadfokú készültséget igénylő 430 centiméteres vízállást. Reggel hat órakor már 456 centiméter volt a vízszint, vasárnap délután óta fél métert emelkedett.

A Principális vízállása lassú áradás után szombat éjfél óta változatlan, a vízmérce tartósan 269 centimétert mutat Nagykanizsánál.

08:52
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Délutánig nem ússza meg szárazon

Mikortól fog már mérséklődni az eső?

09:16
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Zalában itt-ott már apad

A korábbiaknál kevésbé intenzív vasárnapi esőzésnek köszönhetően Zala megyében a kisebb vízfolyásokon és a Zalán is apadni kezdett a vízszint - Zalaegerszegnél másfél méteres csökkenést mértek -, a Mura azonban tovább emelkedik, és ott harmadfokúra emelték a készültséget. A folyón Muraszemenye térségében van szükség leginkább védekezésre.

A maróci víztározónál, ahol vasárnap este hatvan méter hosszan megcsúszott a gát, éjszaka önkéntesek segítségével több ezer homokzsákot töltött meg a katasztrófavédelem és a rendőrség. A reggeli órákban megkezdődik a tározó gátjának bordás megtámasztása mintegy száz ember közreműködésével.

Zala megyében csökkent az árvízi helyzet miatti bejelentések száma, a szombati 111-gyel szemben vasárnap 36 beavatkozást igénylő jelzés érkezett, és hétfő reggel hat óráig újabb bejelentést nem kapott a katasztrófavédelem.

09:19
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

A rendőröket is befogták homokzsákot tölteni

Megcsúszott a maróci víztározó gáttestének egy része Kiscsehinél vasárnap késő este. Hivatásos tűzoltók, önkéntesek és a zalai rendőrök is homokzsákot töltöttek a gát megerősítéséhez.
police.hu

10:02
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Megcsúszott a maróci víztározó gátja

Tűzoltók és önkéntesek homokzsákokat pakolnak a maróci víztározónál .Ötezer homokzsákot töltöttek meg. Forrás: MTI/Varga György

10:30
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Hazatérhettek a Lentiből kitelepítettek

Hazamehetnek Lenti üdülőkörzetének lakói. Ezt hétfp reggel engedélyezte a katasztrófavédelem főigazgatója. A területről 124 embert telepítettek ki. Az E-ON ÉDÁSZ már visszakapcsolta az áramszolgáltatást. A katasztrófavédelem rendőrökkel együtt segíti a visszaköltöztetést.

Lenti kertvárosi részét szombaton hajnalban ürítették ki megelőző jelleggel, mert a sok eső miatt megemelkedett víz átcsapott a lendvadedesi víztározó gátján. Az érintettek nagyobb része rokonoknál és ismerősöknél talált ideiglenes szállást, körülbelül tíz ember ideiglenes befogadóhelyen töltötte a hétvégét.

11:05
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Tetőzött a Rába, lassan apad Körmendnél

Az éjszaka 494 centiméteres vízállással tetőzött a Rába, egyelőre még harmadfokú az árvízvédelmi készültség, de már azon a szakaszon is megindult a lassú apadás – közölte a Vas megyei katasztrófavédelem. Vasárnap este elkészült Körmenden, a folyó jobb partján a védmű magasítása, amelyhez százharminckét ember hétezer homokzsákot és száz köbméternyi homokot használt fel.

Este hat órától csak négyszer riasztották a vasi tűzoltókat, akik Kenézen, Dozmaton, Szombathelyen és Sorkifaludon szivattyúztak vizet családi házak pincéiből. Vas megyében csökkent a vízátfolyások miatt lezárt utak száma, már csak tizenegyre nem lehet ráhajtani.

11:25
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

60 milliméter esőt mértek Szentes környékén

Vasárnap este érték el Csongrád megyét az esőfelhők, összegyűlt csapadékvíz és kidőlt fák miatt kellett kihívni a tűzoltókat. A legtöbb eső Szentesen hullott, a megyei helyzetről a Délmagyar.hu írt bővebben.

11:27
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Homokzsákolás fáklyafénynél

Tűzoltók és önkéntesek homokzsákokat pakolnak a maróci víztározónál Forrás: MTI/Varga György

12:39
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Fertőtlenítik az elöntött városrészt Lentiben

Fertőtlenítik Lentiben az üdülőövezetet, ahonnan még szombat hajnalban kellett kitelepíteni az áradás miatt az ott élőket. A munkálatot a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársai végzik.

A lendvadedesi víztározó túlfolyóján szombat hajnalban túlcsordult a víz, ami jelentős elöntést okozott Rédicsen és Lentiben. A szlovén határ menti város üdülőövezetéből ezért 124 embert kellett kiköltöztetni, ők két nap után, hétfő reggel térhettek vissza otthonukba.

13:28
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Gyorssegélyt kapnak biztosítójuktól a Lentiből kitelepítettek

50 ezer forintos gyorssegélyt ad az Aegon kitelepített ügyfeleinek Lentiben – ezt maga a biztosítótársaság jelentette be. „Ez az összeg nem kárelőleg, így ügyfeleink ezen felül megkapják a teljes kártérítési összeget” – közölte el Szombat Tamás, a társaság vezérigazgató-helyettese. A biztosító kárszakértőket csoportosít át.

13:32
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Másodfokú a készültség a Rábán Ragyogónál

Mosonmagyaróvárnál elérte a másodfokú készültség szintjét a Lajta vízállása, a folyó tovább árad - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Itt szerdára virradó éjszakára várják a tetőzést, a vízszint a mostaninál 40-60 centiméterrel lehet magasabb, és meghaladhatja a harmadfokú készültség határát, de a vízállás várhatóan 30-50 centivel elmarad a májusi ár legmagasabb értékétől. A jelenlegi, másodpercenként 42 helyett 50-60 köbméteres vízhozamot várnak.

A Rábán a Vas és Győr-Moson-Sopron megye határán fekvő Ragyogónál a másodfokú készültség szintjét meghaladó, kedvezőtlen esetben a harmadfokét is elérő tetőző vízszintre számítanak. A vízoszlop magassága az alsóbb szakaszon Vágnál és Árpásnál is meghaladja majd a másodfokú készültség határértékét, Gyirmótnál megközelíti.

Mezőörs körzetében a déli órákban tetőzik a Cuhai-Bakony-ér vízszintje.

13:33
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Leállt a vonat Gyékényes felé

Leállították a vasúti közlekedést hétfő délelőtt a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa-Gyékényes vonal egy szakaszán, miután az esőzések és a kilazult fák miatt Őrtilos és Gyékényes között le kellett zárni a vasúti pályát - közölte a Mávinform.

Már dolgoznak a töltés helyreállításán. A munkálatokat várhatóan a déli órákra fejezik be, addig a Dombóvár-Nagykanizsa, illetve a Szombathely-Pécs között közlekedő vonatok utasait is vonatpótló autóbuszok viszik Nagykanizsa és Gyékényes között. A Mávinform szerint 15-20 perc késésekre kell számíani.

13:35
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Már Borsodban is lezártak egy utat az áradás miatt

A Sajó áradása miatt lezárták a Putnok-Borsodbóta közötti alsóbbrendű közút egy részét – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. Az utat hétfőn délelőtt 10.00 órakor teljes egészében lezárták. A rendőrség arra kéri a közlekedőket, indulás előtt tájékozódjanak.

13:38
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Már a virágtányérban csíráznak a napraforgómagok

A Komárom-Esztergom megyében elvetett 11 ezer hektárnyi napraforgóból eddig csak 1300 hektárt takarítottak be, és a csapadékos idő a repce vetését is akadályozza - közölte a megyei agrárkamara. A sok eső miatt a napraforgószemek nedvességtartalma újra megnőtt, előfordul, hogy a tányérban csírázásnak indulnak a magok. A betakarítást az is nehezíti, hogy a felázott föld a gépeknek szinte járhatatlan.

Repcéből a megyében a tervek szerint 3270 hektárt terveztek vetni, a munka hatvan százalékát az esőzések előtt elvégezték. A csapadékos időjárás miatt előfordulhat, hogy a gazdák egy részének új vetéstervet kell készíteni.

14:21
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Minden eddiginél magasabban tetőzhet a Mura

A valaha mért legmagasabb szintet is meghaladva, 530 centiméter körüli vízállással tetőzhet a Mura Letenyénél hétfő este. Az országos Vízügyi Igazgatóság honlapja szerint délben 511 centiméteren állt a folyó, ahol 1972-ben mérték az eddigi legnagyobb vízállást, 514 centimétert.

A folyó hétfő délben már majdnem elérte az eddigi maximális szintjét - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A folyó a vártnál korábban és intenzívebben árad a Kerka és szlovén vízfolyások nagy vízhozamai miatt. Letenyénél vasárnap kora délután érte el a folyó a harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelentő 430 centiméteres vízállást, de hétfő délelőtt már több mint 60 centimétert emelkedett a víz.

Nagy erőket csoportosítanak át a térségbe, az ország más részeiből közel 100 vízügyes szakember érkezett a napokban Zalába, őket átvezényelték a Murára. A nyugat-dunántúli igazgatóságtól több mint 25 ember van már a helyszínen.

Az állami védvonalakon, vagyis Murarátka, Letenye, Tótszerdahely, Molnári és Murakeresztúr közelében állandó járőr- és figyelőszolgálatot biztosítanak, folyamatosan figyelik a vízállást és a műtárgyakat. Már töltik a homokzsákokat, lezárták a zsilipeket, szivattyúznak is. A délutáni, éjszakai órákra már intenzív védekezésre lesz szükség.

14:40
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Öt dunántúli települést zár el a víz

Öt település továbbra is megközelíthetetlen a Dunántúlon az ár és a belvízhelyzet miatt: Baranya megyében Alsómocsolád, Zalában Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa és Gáborjánháza nem érhető el - tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az Útinform legfrissebb összesítése alapján összesen 21 országos közúton van teljes útzár Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében.

14:45
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Az árvíz, ahogy a drón látja

Víz alatt álló terület Rédics és a magyar-szlovén határ között Forrás: MTI/Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

14:45
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Harminc házat fenyeget a belvíz Csongrád megyében

Harminc ingatlant veszélyeztet a hétvégén lehullott, nagy mennyiségű eső miatt kialakult belvíz Szentesen és Csongrádon - jelentette a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Molnár Krisztina szerint kitelepítésre nincs szükség, jellemzően alacsonyabban fekvő területeken lévő házakat, tanyákat közelített meg a víz a két településen, ahol három-három helyen szivattyúzzák az esővizet a tűzoltók.

Szentes térségébe kétezer homokzsákot szállított a katasztrófavédelem, szegedi és hódmezővásárhelyi egységek is részt vesznek a kármentesítésben.

15:04
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Másodfokú készültség a Lajtán

Átlépte a kétméteres vízmagasságot a Lajta, másodfokú készültséget rendeltek a folyó mentén - közölte az Észak Dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A Lajta szerdán tetőzhet, ekkor a vízszint 40-60 centiméterrel magasabb lehet a mostaninál, túllépve a harmadfokú készültség határértékét is - a vízállás azonban várhatóan 30-50 centivel elmarad a májusi legmagasabb értéktől. A tetőzés idejére a jelenlegi 42 helyett másodpercenként 50-60 köbméteres vízhozamot várnak.

A Rábán a Vas és Győr-Moson-Sopron megye határán fekvő Ragyogónál a másodfokú készültség szintjét túllépő, rosszabb esetben a harmadfokét elérő vízmagasságra számítanak.

Hétfő reggeltől első fokú belvízvédelmi készültség érvényes a Duna-menti, a Mosoni-Duna bal parti és a Rába felső belvízvédelmi szakaszokon is. A védekezésben jelenleg 149-en vesznek részt - jelentette Németh József, a helyi vízügyi igazgatóság vezetője.

16:07
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Víz lepte el Siófok házait

14 centis csapadék zúdult a hétvégén Siófokra, a háromhónapnyi esőadag elöntötte az Arany- és Ezüstpart több házát is. Tizenöt épület vált lakhatatlanná - a víz ellepte a mélygarázsokat és pincéket, és további 150 házat fenyeget elárasztással.

Áll a víz a siófoki Szélső utcában, az Arany-és Ezüstparton 150 házat fenyeget az ár. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Siófok szükségszállást is tud biztosítani - megnyitották a nemrég felújított hajléktalanszállót és a készenléti rendőrség helyi lakrészeibe is be lehet költözni. A helyi polgármester, Balázs Árpád elmondta, eddig hét lakót kellett elhelyezniük az áradás miatt.

A polgármester szerint egyelőre nincs hol elszivárognia a lezúduló esőnek a talaj telített, a Balaton vízállása rekordmagasságú, és a Sió-csatornán történő vízeresztés miatt sem lehet számítani a csapadék elvezetésére.

16:52
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Két halott, ezer elárasztott épület Szlovéniában

Szlovéniában mintegy ezer épületet árasztott el eddig a víz, egyebek mellett 18 óvodát és iskolát. Összesen 31 embert kellett kimenekíteni, ketten meghaltak - jelentette a szlovén sajtó.

A legtöbb folyó vízállása hétfőre csökkent, a Muravidéken azonban még nem stabilizálódott a helyzet. A szlovén biztonsági és mentőszolgálat jelentése szerint az esőzések óta több mint 250 kisebb vagy nagyobb földcsuszamlás történt, amelyek veszélyeztetik az épületeket és az utakat.

A mentésben több mint háromezer tűzoltó, a fegyveres erők 150 tagja, valamint számos önkéntes vesz részt. Vasárnap a síneken álló víz miatt késtek a vonatok is, de a forgalom hétfőre helyreállt.

18:26
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Házakra terelték az árvizet

Közveszély okozása miatt indult eljárás egy Vas és egy Komárom-Esztergom megyei gazda ellen, akik földjüket védve lakóterületek felé terelték a lezúduló esővizet – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság.

Vas megyében egy 66 éves szentgotthárdi gazda faágból épített mederrel terelte el termőföldjéről az áradó vizet a közeli lakóházak felé.

Komárom- Esztergom megyében egy bábolnai, 64 éves gazdálkodó próbálkozott a víz elterelésével. Ő földdel torlaszolta el az ölbőpusztai vízelvezetőt, hogy az esőtől megduzzadt Cuha-Bakony-ér vízétől megvédje földjét és így veszélybe sodorta a szomszédos Rétalap települést.

A hatóságok mindkét veszélyhelyzetet elhárították, a két férfivel szemben megkezdődött az eljárás. A közveszélyokozás előkészületéért 3 év börtön is járhat.

18:39
szeptember 15, 2014
Vágólapra másolva!

Utakat zártak le az özönvíz miatt Borsodban

Két alsóbbrendű útszakaszt zárt le a közútkezelő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajó áradása miatt - közölte a megyei rendőr-főkapitányság.

Teljes szélességben lezárták a Putnok - Borsodbóta közötti 2523. számú közutat a 1+800 - 3+100 kilométerszelvény között. Lezárták a 26-os számú főút - Sajókaza közötti 2603. számú közút 0+000 - 1+100 kilométer közötti szakaszát is, szintén az út teljes szélességében.

12:16
szeptember 16, 2014
Vágólapra másolva!

Már nincs elzárt település Zalában

Újra megközelíthető közúton az a négy zalai falu, amelyet napok óta víz vett körbe a környékbeli patakok áradása miatt.

12:17
szeptember 16, 2014
Vágólapra másolva!

Körmendnél apad a Rába

A folyó alsó szakaszán, Rumnál és Sárvárnál azonban továbbra is másodfokú a készültség.

14:11
szeptember 16, 2014
Vágólapra másolva!

Már csak négy út van lezárva Zalában

A reggeli kilenccel szemben délben már csak négy út volt lezárva árvízi elöntések miatt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a Principális-csatorna magas vízállása miatt változatlanul nem lehet közlekedni Nagykanizsán a 74-es út négy kilométeres szakaszán, valamint a Camping úton. A Mura áradása miatt Murarátkán és a Kerkaszentkirályon egy-egy út van lezárva a járműforgalom elől.

Az M70-es autóút Tornyiszentmiklós felé vezető oldalán, a 7-es úti csomópontnál a lassító sáv van lezárva elöntés miatt.

14:12
szeptember 16, 2014
Vágólapra másolva!

Csaknem ezer rendőr vesz részt az árvízi védekezésben

A rendőrség tovább növelte az árvízi védekezésben részt vevő állomány létszámát, már csaknem ezren segítenek a gátakon - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a honlapján.

A Készenléti Rendőrség és a megyei rendőr-főkapitányságok állományából 464 rendőr, továbbá 461 rendészeti szakközépiskolás tanuló segíti a társszervek munkáját. Feladatuk az érintett területeken kitelepített lakók biztonságba helyezése, hátrahagyott vagyontárgyaik őrzése, a forgalomtól elzárt utak felé közlekedők terelése, a közrend, valamint a közlekedés rendjének fenntartása.

14:13
szeptember 16, 2014
Vágólapra másolva!

Harmadfok felett tetőzik majd a Rába

A Rábán a harmadfokú készültség szintje feletti tetőzésre számítanak a szakemberek a Vas és Győr-Moson-Sopron megye határán fekvő Ragyogónál, de lejjebb, Vágnál és Árpásnál is. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedd délelőtti jelentése szerint Győr közelében, Gyirmótnál 30-50 centiméterrel haladja majd meg a vízszint a másodfokú készültség határát. 

Mórichidánál a Marcal további lassú áradása várható, az ár kedvezőtlen esetben elérheti az elsőfokú készültség szintjét. 

Folyamatos viszont a Sopron környéki vízfolyások, köztük az Ikva apadása. A Cuhai-Bakony-ér Bőnynél hétfő délutántól még lassan áradt, de a tetőzésig összesen 15 centiméternyi szintemelkedést prognosztizálnak a szakemberek.

A folyó sárvári szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültséget léptettek életbe, Nick, Uraiújfalu, Pápóc és Ostffyasszonyfa térségében pedig elsőről másodfokúra emelték a készültséget.

14:41
szeptember 16, 2014
Vágólapra másolva!

A Mura Letenyénél már apad, Murakeresztúrnál még árad

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Mura Letenyénél 554 centiméteren tetőzött, ami 40 centiméterrel haladja meg az eddig legmagasabb, 1972-ben mért vízállást. A folyón kedden 11 órakor 535 centimétert mutatott a vízmérce.

Az árhullám csúcsa reggelre Murakeresztúr térségébe ért, ahol lassan áradó, tetőzés közeli állapot alakult ki. A szakemberek ott 590 centiméter körüli tetőzést várnak, és 11 órakor 583 centiméteres vízszintet mértek. Változatlanul harmadfokú a készültség. 

Kedd estétől várható a víz apadása, csütörtökre valószínűleg már több mint egy méterrel lesz alacsonyabb a vízállás.

A Zala Zalabérnél hétfőn dél körül tetőzött, kedd reggelre már gyengén apadt. Zalaapáti térségében azonban továbbra is nagyon lassan áradt a folyó. 

A Principális-csatornán hétfőn a déli óráktól kezdődött meg a nagyon lassú apadás, kedd reggelig csupán két centimétert csökkent a vízszint.

A Kerka az elmúlt 24 órában apadt, Tormaföldénél mintegy 30 centimétert csökkent a vízszintje. A Kebele- és a Szentgyörgyvölgyi-patak kedd reggelre már szintén apadt, Rédicsnél 30 centimétert csökkent a Kebele szintje.

16:09
szeptember 16, 2014
Vágólapra másolva!

Már több mint 553 kilométeren védekeznek

Az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatása szerint már több mint 553 kilométeren van árvízvédelmi készültség, belvíz miatt pedig tíz vízügyi igazgatóság területén, 35 szakaszon van készültség.

Az elmúlt napok jelentős csapadékát okozó légörvény tovább gyengül, és lassan távolodik, időjárásunkat egyre inkább egy északkeletre elhelyezkedő anticiklon határozza meg, ezért szombatig számottevő csapadék nem várható. Egy-egy záporból, zivatarból sem várható jelentősebb mennyiségű csapadék.

16:14
szeptember 16, 2014
Vágólapra másolva!

Rendkívüli állapot Horvátországban, súlyos károk Szerbiában

Horvátországban a Dráva, a Mura és a Száva folyók áradása miatt továbbra is magas fokú készültség van, Kapronca-Körös megye nyolc településén hirdettek rendkívüli állapotot. A Mura kiöntésétől is tartanak a környéken élők, a folyó 13 kilométeres szakaszán van készültség. A környező településekről eddig 150 embert telepítettek ki.
Kelet-Szerbiában a napok óta tartó eső felduzzasztotta a Kladovo környékén levő patakokat, amelyek hidakat sodortak el, a földcsuszamlások pedig környékbeli utakat tettek járhatatlanná, teljesen elvágva a települést a külvilágtól. A folyamatos esőzés miatt kilépett medréből a Pek patak, emiatt veszélybe került a majdanpeki rézbánya, valamint több út is víz alá került. A vízzel elzárt településekről csónakokkal és helikopterekkel mentettek ki több mint 370 embert.

A vihar és a heves esőzések nagy kárt okoztak a Djerdap vízerőmű területén, emiatt 30 százalékkal csökkent az áramtermelés, és mivel újabb árhullámot várnak, két túlfolyó csatornát is megnyitottak - közölte a szerbiai áramszolgáltató (EPS).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről