Lázár János elárulja, mikor kell majd iskolába menni

Események

Lázár János sajtótájékoztató
Budapest, 2016. augusztus 25. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. augusztus 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a 61. Kormányinfón várhatóan beszél majd az iskolakezdésről, a bevándorlásról és a közelgő népszavazásról. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül54 bejegyzés
15:21
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Milyen lesz az állami HÉV?

Novembertől kiválik a HÉV a BKV-ból. Megkérdezzük, ez mit jelent majd az utasok szempontjából.

Novembertől állami lesz a HÉV Forrás: MTI/Jászai Csaba
15:27
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Pótolják a 3-as metrót

A Fővárosi Közgyűlés döntött a 3-as metróvonal felújítása miatt szükséges járműpótlás forrásairól is. A testület felkérte a főpolgármestert, hogy figyelemmel a 3-as metró pótlását szolgáló autóbuszokról szóló kormányhatározatban foglaltakra,

gondoskodjon az autóbuszos szolgáltatás pénzügyi fedezetének biztosításáról

a mindenkori költségvetésben. Megkérdezzük, mennyi pénzt ad a pótlásra a kormány.

Utasok várják a BKK-BKV 3-as (észak-déli) metróvonalán közlekedő, most beérkezett, szovjet gyártmányú szerelvény megállását a Deák téri mélyállomáson Forrás: MTI/Jászai Csaba
15:30
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Kilenc órai iskolakezdés

Arról is érdeklődünk a kancelláriaminiszternél, hogy támogatja-e, hogy az iskolákban kilenc órakor kezdődjön a tanítás.

Vannak olyan tervek, hogy nem nyolc órakor kezdődne a tanítás Forrás: Dreamstime
15:30
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Késés

Ismét késéssel kezdődik a Kormányinfó. 

15:32
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Mikortól lesznek kancellárok?

Megkérdezzük, hogy mikortól indul a kancellária-rendszer az egészségügyben.

Lesznek-e kancellárok a kórházakban? Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
15:53
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Meglepő bejelentés

Felül fogja vizsgálni a kormány a masszőrök online pénztárgép rendszerét - kezdte a Kormányinfót Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy Orbán jövő héten Belgrádba, majd Varsóba utazik, míg szeptember 7-én a balatonfüredi Fidesz-frakcióülésen tart előadást. 

15:57
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Brüsszeli támadások

A magyar kormány áttekintette a riói eredményeket, és a szakmai szervezeteket is felkérte a tárgyalásokra, hogy kiderüljön, milyen további segítséget tud biztosítani a kabinet a sportolóknak - mondta Lázár. A stratégiai kabinet 80 napirendi pontot tárgyalt meg négy ülésen. 21 kiemelt kötelezettségszegési eljárást nézett át a stratégiai kabinet - mondta Lázár. Brüsszel azokat a kormányzati lépéseket támadja, amikben a magyar embereken akarnak segíteni.   

15:59
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Földtörvény

Szintén támadás alatt áll a hazai földtörvény, mivel a hazai szabályozás nem teszi lehetővé a külföldiek földvásárlását - mondta Lázár. A Miniszterelnökség vezetője szerint az Európai Bizottság kenyértörésre akarja vinni a dolgot, ezért szövetségesekre van szükségünk. 

16:02
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

270 milliárddal csökkenhet az adósság

Döntő mértékben gazdasági fókuszú a 21 ügy. Az Európai Bizottság nem indított kötelezettségszegési eljárást a déli határzár ügyében - mondta a miniszter. Lázár János elmondta, a földet a gazdáknak programból folytatják a 3 hektár alatti területek értékesítését, míg az ennél nagyobb területeket nem értékesítik majd. Az eddigi értékesítésből befolyt 270 milliárd forintot pedig államadósság-csökkentésre fordítják.    

16:04
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Felújítják a síremlékeket

A következő években még nagyobb mértékben folytatódik a honvédség fejlesztése - mondta a miniszter. Lázár János arról is beszélt, hogy 650 ezer honfitársunk halt meg az I. világháborúban. A kormány megpróbálja felkutatni az ő nyughelyüket 2018-ig. Mindent megtesz a kormány, hogy ezek a síremlékek megújuljanak - tette hozzá. 

16:07
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Mérlegen az orvosképzés

Budapesten és vidéken központi emlékhelyeket állítanak föl az I. világháborúban elesett katonák emlékére - jelentette be Lázár. A kormány átnézte, hogy milyen állapotban van az egészségügyi felsőoktatás. A legkomolyabb minőséget jelenti ma Európában ez az ágazat - mondta a miniszter. A kormány célja, hogy ezeket az egyetemeket megerősítse. A kormány létrehoz egy tanácsadó testületet, ami a fejlesztésekkel foglalkozik majd - mondta Lázár.  

16:09
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Népegészségügyi programok indulnak

Lázár János szerint óriási lehetőség van abban, hogy Magyarország lehet Európa orvosképzési centruma. Még az idén döntéseket hoz a kormány, hogy 2018-ig milyen népegészségügyi programokat indít. Erre nem lehet tovább várni, mivel a hazai adatok lényegesen rosszabbak, mint az uniós országokban - mondta a Miniszterelnökség vezetője. 

16:11
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

14 milliárd forint a fejlesztésekre

10 milliárd forinttal fejlesztik az Országos Széchenyi Könyvtár informatikai rendszerét - jelentette be Lázár. A Normafa rehabilitációjához több mint négymilliárd forintot biztosít a kormány.

Kirándulók a Normafánál Forrás: MTI/Kovács Attila
16:14
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Átalakul a szakképzési rendszer

A tanévkezdés kapcsán Lázár azt mondta, hogy teljes konszenzus van abban, hogy a gazdaság egyik hátránya a korábbi szakképzési infrastruktúra. Éppen emiatt több nagyvárosban munkaerőhiány van. Olyan rendszert kell kialakítani, ami piacképes szakmai tudást ad, és aki elveszíti a munkáját, az képes legyen új szakmában elhelyezkedni - mondta a miniszter.     

16:16
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: Nem lehetett már tovább várni

A kerettantervek anyagai már korábban ismertek voltak a szakképzés területén, ezért sem lehetett tovább várni a szakképzési rendszer átalakításával - mondta a miniszter.  

16:18
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

A sikeres politikákat meg kell őrizni

Szeptember 16-án a V4-ek közösen fognak fellépni a pozsonyi uniós csúcson a bevándorlás ügyében. Kiemelten fontos, hogy az uniós költségvetési politika alapeleme a szigor legyen, valamint a biztonságnak az első helyre kell kerülnie - mondta Lázár. A kohéziós és agrárpolitikát meg kell őrizni, mivel ezek jelentős sikereket tudnak felmutatni. A szociális ügyeket és a migrációt nemzeti hatáskörben kell hagyni - tette hozzá. 

16:20
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Terítéken a népszavazás és a bevándorlás

Az illegális bevándorlás a következő években is központi téma lesz, ezért a déli határt meg kell erősíteni - mondta Lázár. A kormány nemzeti ügynek tekinti a népszavazást, és nem pártügynek - mondta a miniszter. Ha a magyar választók nem segítenek a kormánynak, akkor a kormány nem tudja kivédeni a betelepítésről szóló uniós döntést.  

16:21
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: Ez nem demokratikus hozzáállás

Nem demokratikus álláspont, hogy valaki amellett érvel, hogy maradjanak otthon az emberek - mondta Lázár. Aki a bojkott mellett kampányol, az gyáva politikus. 

16:23
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán is kampányol majd

A miniszterelnök is részt vesz majd a kvótanépszavazás kampányában - jelentette be a Miniszterelnökség vezetője. 

16:25
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

90 ezer gyermek táborozott

A nyári táboroztatás eredményeiről azt mondta a miniszter: összesen 90 ezer gyermek vett részt a táboroztatásban.  

16:28
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Nagy vita lesz a 9 órás iskolakezdésről

A reggel 9 órás iskolakezdés lehetőségéről beszélő Palkovics László oktatási államtitkárra reagálva az Origo kérdésére Lázár János azt mondta: erről nem volt még szó a kormányban, de ismerik a felvetést. "Szólnak mellette és ellene is érvek, de nagy vita lesz ebből, az biztos" - mondta Lázár.

16:29
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Nem kell majd többet fizetni a HÉV-ezésért

Ugyanazt a szolgáltatást kell ugyanezért az árért adni az utasoknak azután is, hogy januártól a HÉV-eket az állam üzemelteti majd - mondta az Origo kérdésére a miniszter.

MX típusú motorkocsi halad Dunaharaszti és Szigetszentmiklós között, a ráckevei Duna-ág feletti betonhídon Forrás: MTI/Máthé Zoltán
16:33
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Esélyt kérnek a magyar buszoknak

Érdekelt a kormány a 3-as metró felújításában - mondta Lázár János szintén az Origo kérdésére, megemlítve, hogy van egy megállapodás a kormány és a főváros részéről, hogy az állam fedezi a felújítás idején közlekedő 150 pótlóbusz üzemeltetésének pluszköltségét - a járművásárláshoz képest - a főváros számára. Ami a konkrét összeget illeti, "megfelelően nagyvonalú lesz a kormány" - ígérte Lázár.

Az idén már az építkezés nem tud elkezdődni, mert még a tendert sem írták ki a fővárosban - tette hozzá. A kormány egy dolgot kér a Fővárosi Önkormányzattól: egyeztetést, együttműködést. Így például a nemzeti buszgyártás támogatásában is - mondta Lázár, aki szerint ennek lényege nem az, hogy a buszok a raktárban álljanak, hanem meg kell teremteni a hazai buszok piacát. "Esélyt és lehetőséget kérünk, hogy magyar gyártású buszok kerüljenek be a tömegközlekedésbe" - magyarázta. 

16:37
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár semmiképp nem lesz csalódott

Nincs olyan részvételi arány, ami esetén az október 2-i kvótanépszavazásnál Lázár János csalódott lenne - mondta a miniszter az Origo kérdésére. Azt is megjegyezte, a kormány lehetőséget ad mindenkinek - akár a kormánypártok szavazóinak, akár a kormány politikájával nem szimpatizálóknak -, hogy véleményt mondjanak ebben a kérdésben.

"Nem milliók, hanem 100-150 ezer bevándorló is nagy hatással lehet Magyarországra néhány év alatt" - osztotta meg álláspontját a miniszter, hangsúlyozva, hogy ez a hatás egyaránt éri majd a kormánypárti és az ellenzéki szavazókat is. "Ez mindenkinek a saját lelkiismereti kérdése" - tette hozzá.

Forrás: MTI/Kovács Attila
16:38
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Méltó helyreállítást szeretne Lázár

Lázár János a történelmi épületek helyreállításáról azt mondta, hogy a kormány a teljes rehabilitációra törekszik, persze funkcionális viták vannak. A 60-as, 70-es években zajlott rekonstrukció nem volt teljes, mivel sok helyen megmaradtak a világháborús sebek - tette hozzá. Méltóképpen kell helyreállítani az épített örökséget.   

16:41
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Józsefvárosi mecset: egyeztetni kell

Minden az legyen, ami volt - mondta a vallási épületekről a Miniszterelnökség vezetője. A miskolci, a debreceni zsinagógát az eredeti funkcióba kell visszahelyezni - tette hozzá. A józsefvárosi mecsetépítésről azt mondta Lázár, hogy mindenképpen egyeztetni kell, konszenzust kell teremteni. Egy közösségi tiltakozással szemben nem lehet fellépni - mondta a miniszter. 

16:42
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Még vitáznak a kórházi kancellárokról

Konszenzusos megállapodás lehet a Budapest-Belgrád vasútvonalról - jelentette be Lázár. Szakmai vita folyik a kórházi kancellária-rendszer bevezetéséről, egyelőre nincsen végső döntés.   

16:45
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Tanulságok a Klikből

A Klik tanulságaiból tanulnia kell a kabinetnek, a kórházi kancellária-rendszert is ez alapján kell létrehozni. A probléma, hogy még mindig több szó esik a struktúráról, mint a tartalomról - mondta Lázár János.  

16:47
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Soros muszlimokat telepítene be

Soros György intenzív kampányt folytat a népszavazás kapcsán - mondta Lázár János. A milliárdos kampányt folytat civil szervezeteken keresztül, és azt nagyvonalúan honorálja. Ez egy véleménybefolyásolási kísérlet - tette hozzá. Soros álláspontja szerint Európát a muszlimok fogják megmenteni, de mi ebben az elméletben nem hiszünk - mondta a miniszter. 

16:49
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: Törvénysértés a plakátok tépkedése

A többfarkú szervezet akciói figyelemre méltóak, és vannak humoros ötleteik is, de az, hogy mások plakátjait megsértik, az már törvényellenes - mondta Lázár. Aki közfeladatot lát el, azt a jog védi, de kérdés, hogy ez mire elég - mondta a miniszter egy BKV-sofőr megverése kapcsán. 

16:53
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Nem tárgyalnak a boltzárról

Olimpia tekintetében energiától duzzadt a miniszterelnök a tegnapi kormányülésen - mondta egy kérdésre Lázár. Persze nagy verseny van, de az infrastruktúrát meg tudjuk csinálni. A balatonfüredi frakcióülésen a földprogram lesz az egyik középponti téma, a fejlesztéspolitika is terítéken lesz, a vasárnapi boltzár nem kerül elő.   

16:56
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Változás lehet a kiskereskedelemben

A kiskereskedelem területén a kormány az Európai Bizottság gyakorlatával összhangban lévő szabályozást készül bevezetni, erről a következő hetekben egyeztetnek - mondta Lázár János.   

17:00
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: Magánutakkal nem foglalkozunk

Lázár János Orbán Ráhel bahreini útjáról azt mondta: "sem nekem, sem a kormánynak nincsenek információi senki magánútjáról. Magánutakkal nem foglalkozunk" - tette hozzá. Szerinte Keleten az a szokás, hogy amikor egy állami vezető családtagja ott tartózkódik, akkor meghívják egy kávéra. Volt egy kis dicsekvés a keleti országban.    

17:04
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Berlinből nem diktálhatnak

Lázár János szerint múlt pénteken egy jó hangulat párbeszéd volt a V4-ek és Merkel között. A német kapcsolat kifejezetten fontos a térségünknek - tette hozzá. Az EB-vel és több uniós politikussal való vita áthidalhatatlan. Sokak szerint a befogadás kötelességszerű, ezzel szemben arra van szükség, hogy az európai családokat támogassuk - mondta a politikus. Az nem megy, hogy Berlinből mondják meg nekünk, hogy kikkel éljünk együtt - jelentette ki Lázár János.  

17:07
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Közbeszerzési lehetőségek

Lázár János a hazai buszgyártásról azt mondta, hogy a mai közbeszerzési szabályok alapján nem az ár az elsőrendű szempont. Így, ha a külföldi buszok olcsóbbak, akkor a magyar termelés társadalmi-gazdasági szempontjait is figyelembe kell venni - tette hozzá. 

17:10
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Minden választót el akar érni a kormány

Ha a kormány és a főváros közösen tárgyal Brüsszellel, akkor van esély egy sikeres tárgyalásra - mondta Lázár a dugódíj esetleges bevezetéséről és annak várható elmaradásáról. A népszavazási kampányban a kormány minden egyes választót el akar majd érni, a költségekről majd utólag adunk elszámolást - mondta Lázár.

Forrás: MTI/Kovács Attila
17:14
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Fő kérdés, hogy mi legyen a tantárgyakban

A tantárgyak tartalmának érdemi változásához a szakembereket meg kell kérdezni. Bár nem tekintjük feltétlen kiindulóalapnak a kompetenciaméréseket, de az jól látszik, hogy folyamatosan romlik a diákok teljesítménye - mondta Lázár. Éppen emiatt meg kell nézni, hogy amit tanítunk, az szükséges vagy szükségtelen. A versenyképességünk nem javul, és a versenyelőnyünk sem javul, ezért meg kell nézni, hogyan kell változtatni a tantárgyak felépítésén.  

17:18
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

53 milliárd forintot fizetnek ki

53 milliárd forint kifizetése folyik a Modern városok programban - mondta Lázár János. 

17:22
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Mérlegen a Balaton

A balatoni fejlesztésekről is szó lesz a balatonfüredi frakcióülésen - mondta Lázár János. Elkötelezettek vagyunk a balatoni fejlesztések mellett, a kérdés, hogyan vannak ezek a pénzek megcímkézve - tette hozzá.

Forrás: MTI/Mohai Balázs
17:25
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Nem lesz nemzeti alkoholbolt

A központi dohányellátó mintájára meg lehet vizsgálni, hogy más piaci és társadalmi okokból fontos dolgok esetében mit lehet tenni - mondta Lázár. A gyógyszer-nagykereskedelem központi szervezése, de nemzeti alkoholboltok nem lesznek. 

17:30
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: Vizsgálja felül az MSZP az álláspontját

Lázár János arról is beszélt, hogy Németország határozottan azt képviseli, hogy aki bent van Európában, azt osszák szét. Az MSZP támogatása nagyon fontos, de a választók támogatása nélkül nincsen erő a kormány mögött - mondta a miniszter. Éppen emiatt az MSZP vizsgálja fölül a bojkottról szóló álláspontját. 

17:33
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Mindenki saját magáról dönt

Lázár János arról is beszélt, hogy a népszavazási kampányban mindenki saját magáról dönt, és nem a Fideszről, és nem az MSZP-ről. Magyarország védelméről szavaz majd mindenki - tette hozzá. 

17:37
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Nem tudunk integrálni százezreket

Veszélyezteti az országot, hogyha több százezer embert kellene integrálni - mondta Lázár. Meg kell nézni, hogy mi lett azokból a városokból, ahol több tízezer bevándorló él. 

17:39
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

A pénzek 60 százaléka külföldre megy

Forrás: MTI/Kovács Attila

Lázár János arról is beszélt, hogy az uniós kohéziós pénzek 60 százaléka külföldi vállalatokhoz kerül. Éppen emiatt óvatosan kell bánni a pénzek befagyasztásáról szóló hírekkel - tette hozzá.

17:44
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: Állandóan ezzel üldöznek

Egy múltról szóló kormányzati kampány nem biztos, hogy sokakat lázba hozna - mondta Lázár. Állandóan ezzel üldöznek - mondta arra a kérdésre a Miniszterelnökség vezetője, hogy hol van Farkas Flórián. Egy stratégiai kabinetülésen beszéltünk vele a jól és a rosszul menő ügyekről is - tette hozzá. Minden kérdésemre választ kaptam Farkas Flóriántól. 

17:46
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán családtagjai nem kapnak tárgyalási felhatalmazást

A miniszterelnök családtagjai közül senki sem tárgyal állami meghatalmazással - mondta a miniszter. Vannak olyan országok, ahol teljesen bevett formula, hogy a kormányfők családtagjait meghívják egy kávéra - tette hozzá. A miniszterelnök kifejezetten ügyel ezekre a kérdésekre. 

17:48
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: Ennek igenis van súlya

Aki a mai világban több mint 10 évet lehúz miniszterelnökként, az komoly versenyelőnynek számít - mondta Lázár. Annak igenis van súlya, hogy valaki megnyer három választást, és elveszít párat - tette hozzá. 

17:51
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

A kormány támogatja Eörsi Mátyást

Eörsi Mátyás jelölését támogatja a kormány - jelentette be Lázár János. Eörsi Mátyás a legkisebb rossz a többi diplomáciai jelölt közül - tette hozzá.

Eörsi Mátyás Forrás: MTI/Marjai János
17:54
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

A kormány nem áll helyt Mengyiért

Az életben mindenkinek magáért kell helytállnia, így Mengyi Rolandért sem fog helytállni. Lázár János szerint egyelőre csak lopási kísérlet gyanúja van, mivel anyagi kár nem érte az államot. Folyamatos a kormányzati vizsgálat - tette hozzá. 

17:56
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

2018 előtt nem lesz változás

A következő két év legfontosabb feladata a nemzeti alaptanterv átalakítása, így a 2018-as tanév vége előtt biztosan nem lesz változás. A következő években inkább nyugalomra van szükség az oktatásban, és valódi párbeszéd kell a tartalomról - mondta Lázár János.

Tankönyvcsomagokat állít össze egy pedagógus a tanévkezdés előtt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
18:00
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Még egyeztetnek a mentősök életpályamodelljéről

Lázár János arról is beszélt, hogy folynak az egyeztetések a mentősök életpályamodelljéről. 

18:03
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Nem érkezett megkeresés a kormányhoz

Kovács Béla ügyéről azt mondta Lázár, hogy nem érkezett a kabinethez az ügyészségtől újabb megkeresés. Nem kívánunk ebben az ügyben állásfoglalást tenni.  

18:07
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Lázár: Aki bűncselekményt követ el, ne legyen polgármester

Még nincsen konkrét építési és költségvetési terv a déli határon lévő kerítés megerősítéséről - mondta Lázár János. Tarnai Richárd jól járt el Gyenes István ügyében, így aki bűncselekményt követ el, addig ne legyen polgármester - mondta a miniszter. Akit adócsalásért ítéltek el, az ne legyen településvezető. 

18:09
szeptember 01, 2016
Vágólapra másolva!

Vége

Vége a 61. Kormányinfónak. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!