A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország szociáldemokrata kormányfőjével, Antti Rinnével tárgyalt Orbán Viktor magyar miniszterelnök Budapesten. Hiába vannak komoly problémák a finn alkotmányossággal és az igazságszolgáltatással is, mégis Magyarországot próbálják kritizálni a balliberális finn vezetők. Az Origo percről percre közvetíti a két kormányfő sajtótájékoztatóját. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül15 bejegyzés
22:44
szeptember 30, 2019
Vágólapra másolva!

Kettős mércét akar alkalmazni a baloldali finn kormány Magyarországgal szemben

Ma este tárgyalt az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország szociáldemokrata kormányfőjével, Antti Rinnével Orbán Viktor magyar miniszterelnök Budapesten. A Magyarországot folyamatosan kritizáló finn kormányfő – szokásához híven – az európai uniós kifizetéseket a jogállamiság – általa sem pontosan meghatározott – követelményeinek a betartásához kötné, ami (túl az alaptalan vádakon) hazája alkotmányos berendezkedésének az alaposabb vizsgálata után különösen nonszensznek tűnik. Finnország ugyanis nem tart be több olyan fontos kritériumot a jogállamiság, a médiapluralizmus, az igazságszolgáltatás függetlensége, az alkotmánybíróság és a migránsok jogai területén, amelyeket a közép-kelet-európai államoktól, különös tekintettel Magyarországtól zsarolási szándékkal állandóan számon kér.

22:48
szeptember 30, 2019
Vágólapra másolva!

Teljes nonszensz, amiről a finn miniszterelnök beszél

Antti Rinne korábban bírálta a magyar jogállamiság helyzetét, az igazságszolgáltatás működését és a médiaviszonyokat, „megfeledkezve" arról, Finnország ezek tekintetében sokkal rosszabbul teljesít, mint Magyarország. Azaz, a tipikus baloldali kettős mércét figyelhetjük meg bírálatai mögött. Ráadásul a baloldali finn politikus az európai uniós kifizetéseket a jogállamiság – általa sem pontosan meghatározott – követelményeinek a betartásához kötné, ami hazája alkotmányos berendezkedésének az alaposabb vizsgálata után eléggé nonszensznek tűnik.

22:53
szeptember 30, 2019
Vágólapra másolva!

V4NA: Egymást érik az antiszemita botrányok Finnországban

Komoly antiszemita botrányok törtek ki Finnországban ebben az évben. Izrael nagykövetségét Helsinkiben többször megtámadták, továbbá a szociáldemokrata parlamenti képviselő, Hussein al-Taee antiszemita tartalmú Facebook-bejegyzései is felháborodást váltottak ki a finn közvéleményben, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

23:14
szeptember 30, 2019
Vágólapra másolva!

Kezdődik a tájékoztató

Megérkezett a sajtótájékoztatóra Orbán Viktor és Antti Rinne.

23:17
szeptember 30, 2019
Vágólapra másolva!

Középpontban az energetikai kérdések

Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok tekintetében minden feltétel adva van, hogy a gazdasági kapcsolatok olyna jók legyenek, mint a politikaiak és a kulturálisak, de ez most nincs így. A jövőben mindent megtesznek a felek, hogy javítsák a gazdasági együttműködést. Orbán Viktor elmondta, hogy azt energetikai kérdésekről sokat beszéltek, így egyetérttek abban, hogy atomenergiára és a megújulókra kell építeni. 

23:19
szeptember 30, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Arra kell összpontosítani, amiben egyetértés van

Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország célja, hogy 2030-ra a hazai energiaellátás 90 százaléka karbonsemleges legyen. Mi is kitűzünk ambíciózus célokat, de csak akkor ha végrehajtjuk azt, amit elterveztünk. Az EU-ról azt mondta a magyar miniszterelnök, hogy olyan kérdésekre kell az intézményeknek összpontosítania, amiben egyetértés van, és nem amiben különbség. Orbán Viktor bízik benne, hogy a következő EB sikeresebb lesz, mint a korábbi. 

23:21
szeptember 30, 2019
Vágólapra másolva!

Rinne: Jobb Európát kell építenünk

Antti Rinne elmondta, hogy sok közös van a két ország között, de egy jobb Európát kell építenünk. A finn miniszterelnök közölte, hogy sok kapcsolódási pont van a két ország között. A kormányfő elégedett, hogy Magyarország is csatlakozni fog a hibrid fenyegetések elleni közös fellépéshez.

23:23
szeptember 30, 2019
Vágólapra másolva!

Ezek lehetnek az új költségvetés szempontjai

Rinne az uniós költségvetésről azt mondta, hogy a tagállamok álláspontjai közeledtek, így a klímaváltozás, a jogállamiság, és a bevándorlási szempontok is érvényesülhetnek. A bővítésről azt mondta, hogy Észak-macedóniával és Albánniával megkezdődhetnek a tárgyalások. A jogállamiság elve a bővítésben is fontos szempont lesz - tette hozzá.  

23:24
szeptember 30, 2019
Vágólapra másolva!

Rinne bízik benne, hogy megegyezéssel távozik Nagy-Britannia

A brexitről azt mondta Rinne, hogy bíznak abban, hogy megegyezéssel távozik Nagy-Britannia. 

23:25
szeptember 30, 2019
Vágólapra másolva!

Finnország is csatlakozhat a kötelező kvótához

Finnország miniszterelnökétől azt kérdezték, mi a véleménye a kötelező kvótáról. Az unió elnökeként figyelemmel követik a folyamatot, ha 20 ország részt vesz benne, akkor Finnország is csatlakozik hozzá.  

23:28
szeptember 30, 2019
Vágólapra másolva!

Várhelyi Olivér a hivatalos magyar biztosjelölt

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy Ursula von der Leyen kérte, hogy jeloöljön új embert Trócsányi helyett, a portfólióban nincs változás. Trócsányi vezette az uniós választáson a Fidesz listááját, és meg is jelölték mint biztosjelöltet. Ez a lista kapott 53 százalékot, nem hiszem, hogy van még egy ilyen jelölt, aki mögött 53 százalék van - tette hozzá. Azt hittük ez megkönnyíti a döntést, de nem így történt. Az EP nem válogathat a magyar politikusok között, így egy technokratát jelöltem, Várhelyi Olivér személyében - mondta Orbán Viktor. 

23:31
szeptember 30, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Nem kell a kereket feltalálni

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy a bizottság most sem folyósít forrásokat, ha bizonyos feltételek nincsenek meg az adott tagállamokban. Most egy politikiai szlogennek minősül az uniós forrásokra elosztására vonatkozó új szabályozás, a pontos részletekről majd folytatjuk az egyeztetést, mivel nem kell a kereket feltalálni - mondta a kormányfő. 

23:33
szeptember 30, 2019
Vágólapra másolva!

Új szabályokhoz, pontos leírás kell

Orbán Viktor egy másik kérdésre közölte, a költségvetési pénzek folyósítása ma is feltételekhez van kötve, ha valaki új szabályokat akar, ahhoz pontos szabályok kellenek. Antti Rinne egy kérdésre közölte, hogy az uniós források felhasználására erőteljes ellenőrzések vannak, ha nem jól használják fel, akkor szankciók kellenek. 

23:35
szeptember 30, 2019
Vágólapra másolva!

Rinne elmismásolta a kérdést

Antti Rinne egy másik kérdésre azt mondta, hogy az unió alapértékei vezettek el a béke megteremtéséhez. Európa erősségge annak az 500 millió embernek az ereje, hogy erős közös alapra építünk, és erős akaratunk van a dolgok előrevitelére - tette hozzá. 

23:38
szeptember 30, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A jogállamiság becsületbeli kérdés

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy Magyarországon 40 évig diktatúra volt, így a jogállamiság becsületbeli kérdés Magyarországon. Amikor megkérdőjelezik a jogállamiságot, akkor belelépnek a becsületünkbe. A nemzetközi kapcsolatok arra épülnek, hogy tiszteletben tartjuk egymást, és nem becsméreljük - tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, hogy van olyan jogintézmény Magyarországon, ami nincs Finnországban. Tudomásul kell venni, hogy Közép-Európában a sajtószabadság és a jogállamiság nem egy politikai eszköz, mi ezt komolyan vesszük, és reméljük, hogy nem használják politikai fegyverként Magyarország ellen. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!