A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Élőben közvetítjük Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tájékoztatóját

Események

ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Budapest, 2019. október 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Megérkezett Budapestre a világ egyik legbefolyásosabb állami vezetője, Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök délután tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A két politikus sajtótájékoztatóját percről percre tudósítjuk.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
17:17
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Erről tárgyalhat Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

Megérkezett Budapestre Vlagyimir Putyin orosz elnök. Orbán Viktor miniszterelnök fogadja délután, a tárgyalásokon várhatóan a gázszállítást érintő újabb megállapodás születhet, valamint a paksi bővítés is téma lehet. Mindezeken kívül a friss szíriai fejlemények nyomán világpolitikai téma is napirendre kerül.

17:18
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Viszonyítási pont lett Magyarország

Magyarország az Orbán-kormány határozott külpolitikájának köszönhetően mára elérte, hogy az egész világban viszonyítási pont a magyar kormány és a magyar miniszterelnök véleménye. A világ legnagyobb hatalmú politikusai az utóbbi években egymásnak adták a kilincset Budapesten, vagy éppen Orbán Viktor látogatta meg őket. A miniszterelnök idén a világ összes nagyhatalmának vezetőjével tárgyalt vagy tárgyal. Szerdán Vlagyimir Putyinnal, a világ egyik legfontosabb politikai vezetőjével.

17:18
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Magyarország kulcspartnere Oroszországnak

Orbán Viktor egyébként legutóbb tavaly ősszel találkozott Moszkvában az orosz elnökkel, ahol a hivatalos találkozó után négyszemközti megbeszélést is folytattak. Vlagyimir Putyin akkor úgy fogalmazott: Magyarország az egyik kulcspartnere Oroszországnak Európában, és azt szeretné, ha erősödne az együttműködés, mindenekelőtt a gazdasági kapcsolatok. A magyar kormányfő Moszkvában úgy fogalmazott, "habár eltérő katonai szövetséghez tartozunk, mindketten sikereink maximalizálásában vagyunk érdekeltek" – hozzátéve: Magyarország nemzeti érdeke, hogy az Európa két oldala közötti együttműködés jó legyen, és jó legyen a magyar–orosz viszony is.

18:43
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a magyar-orosz csúcstalálkozó - videó

Megérkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök a Karmelita kolostorba, és elkezdődött a magyar-orosz kormányzati találkozó. A tárgyalásokon várhatóan a gázszállítást érintő újabb megállapodás születhet, valamint a paksi bővítés is téma lehet. Mindezeken kívül a friss szíriai fejlemények nyomán világpolitikai téma is napirendre kerül.

19:08
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Kezdődik a tájékoztató

Kezdődik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatója. 

19:09
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Nyolc egyezményt írnak alá

Nyolc megállapodást írt alá a magyar kormányfő és az orosz elnök. Az első egy régióközi együttműködési program. 

19:10
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Egyezmény a szociális biztonságról

A második megállapodás egy egyezmény Magyarország és Oroszország között a szociális biztonságról. Magyar részről Kásler Miklós írt alá. 

19:11
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Szándéknyilatkozat az onkológiai együttműködésről

A harmadik megállapodás egy együttműködési szándéknyilatkozat az onkológiai együttműködésről. 

19:12
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

A sport és testnevelés területén is létrejött egy szándéknyilatkozat

A negyedik egyezmény egy sport és testnevelésről szóló szándéknyilatkozat. Magyar részről ezt is Kásler Miklós írta alá. 

19:13
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

A vasúti közlekedés fejlesztésében is együttműködünk

A vasúti közlekedés területén is született egy szándéknyilatkozat az együttműködésről. Magyar részről Palkovics László az aláíró. 

19:14
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Viszontbiztosítási szerződés is született

A hatodik megállapodás egy viszontbiztosítási szerződés az Eximbank és orosz testvérbankja között. 

19:15
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Szamara és Győr-Moson-Sopron megye is együttműködik

A hetedik megállapodás Szamara megye és Győr-Moson-Sopron megye együttműködésről szól. 

19:16
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Az olajszállítás biztonságáról is megegyeztek

A nyolcadik megállapodás a Mol és Lukoil közötti együttműködés az olajszállítás biztonságáról. Magyar részről Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója az aláíró. 

19:18
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: 2018-ban nagyot lépett előre az orosz-magyar kapcsolat

Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy hosszú évekre nyúlik vissza az orosz-magyar magas szintű találkozók gyakorlata. Mindennek az értelme a kétoldalú kapcsolatok állásának az áttekintése - tette hozzá. A cél az volt, hogy minden évben lépjünk egyet előre. Visszatekintve azt lehet mondani, hogy voltak sikeres és kevésbé sikeres évek. Tavaly nagyot sikerült előre lépni - mondta a kormányfő. Az orosz szankciók bevezetése óta 2018 volt az első év, amikor a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat nőtt. 

19:20
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Oroszország területét befektetési célpontnak tekintjük

Az őszinteség a két ország közötti kapcsolat alapja - mondta Orbán. Kijelentette, hogy a kereskedelmi kapcsolatokban nagyon erős orosz túlsúly van, de a magyar cél, hogy legyen egyensúly. Oroszország területét befektetési célpontnak tekintjük, és a legfontosabb, hogy legyen exportképes termékünk, amit az orosz piac befogad - tette hozzá. Ezen az ösvényen akarunk haladni. 

19:23
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Több ponton van politikai együttműködés Magyarország és Oroszország között

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország számára nagyon fontos, hogy a Moszkva-Berlin-Isztambul hármassal kiegyensúlyozott viszonya legyen. Van politikai együttműködés a két ország között, aminek az egyik eleme a keresztény közösségek védelme. Ez magyar részről a Szent István-i hagyományok része. A migráció tekintetében is van együttműködés a felek között - mondta Orbán Viktor. A Közel-Kelet stabilitása terén is együttműködés van a két ország között, mivel ott is vannak magyar érdekek, ha az a térség destabilizálódik, akkor migránsok indulhatnak el Európa felé - hívta fel a figyelmet Orbán. Érdekünk a katonai és politikai stabilitás Szíriában - tette hozzá. 

19:24
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Magyarország érdekelt a NATO-orosz viszony javulásában

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy érdekeltek vagyunk az orosz-NATO kapcsolatok javulásában, ezért érdekeltek vagyunk abban, hogy a felek között javuljon a viszony. Több beruházást is létrehozott Magyarország Oroszországgal, így a húsipar és a gyógyszergyárak területén. 

19:26
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Putyin: Hétmilliárd dollárra nőtt a kereskedelmi forgalom

Vlagyimir Putyin orosz államfő arról beszélt, hogy az elmúlt évek együttműködése sikeres volt a gazdasági kapcsolatok területén. Nagyon komoly dokumentumcsomagot írtunk alá, mindez pedig tovább mélyíti a magyar-orosz kapcsolatokat - tette hozzá. Az orosz államfő örömtelinek nevezte, hogy hétmilliárd dollárra nőtt a két ország közötti áruforgalom. 

19:28
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

2025-ig biztosított az olaj-és gázszállítás

Akadálymentes a két ország közötti energetikai együttműködés. Az új megállapodás alapján 2025-ig szóló megállapodás született az olaj-és gázszállítások tekintetében - mondta Putyin. Az orosz államfő a paksi bővítésről azt mondta, hogy a jelenlegi 40-ről 80 százalékra nő majd az erőmű magyar áramtermelésben betöltött aránya. 

19:31
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Putyin: Normalizálni kell az EU és Oroszország kapcsolatát

Putyin arról is beszélt, hogy kulturális és oktatási területen is erős az együttműködés a felek között. Az orosz államfő szerint fontos normalizálni az EU és Oroszország kapcsolatát. Az ukrán válság megoldása is szóba került - tette hozzá. A szíriai konfliktusról azt mondta, hogy az országban halad az alkotmányos reform. 

19:32
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Szoros együttműködés a keresztények védelmében

Oroszország kész együttműködni a keresztények támogatásában Magyarországgal a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. 

19:35
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Nem engedünk a kárpátaljai magyarok ügyében

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy egy dokumentumot kellene elfogadni az EU és Ukrajna között, amit a NATO tagállamaival is kibővítenek. A fő kérdés, hogy mit lehet kezdeni azzal, hogy a kárpátaljai magyarok jogi diszkriminációt szenvednek el és fizikai veszélyben vannak. Azt szeretnénk, hogy az ukránok elkötelezzék magukat a Velencei Bizottság által javasolt indítványok mellett a kárpátaljai magyarokat illetően - mondta Orbán Viktor. A magyar-ukrán viszonyt a magyar-ukrán kontextusban kell értelmezni, míg az orosz-ukrán viszonyt a normandiai négyek tekintetében kell nézni. Nem szabad a kettő értelmezést összekeverni - hangsúlyozta a kormányfő. A korábbi ukrán kormány nyíltan magyarellenes politikát folytatott, most pedig arra törekszünk, hogy tisztázzuk a nehéz kérdéseket. 

19:38
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

15 kilométer elkészülhet Magyarországon a Török Áramlatból

Vlagyimir Putyin Magyarország Török Áramlathoz való csatlakozásáról azt mondta, hogy abban érdekelt Magyarország. Bízom benne, hogy az év végégig a Török Áramlat elkészül, és a bolgár és a szerb partnerekkel befejezik a munkát. Jövő év elejére elkészülhet a 15 kilométeres magyar szakasz is. 

19:41
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Nem akarunk függeni egyetlen tranzitországtól sem

Orbán Viktor az energetikai kérdésekről azt mondta, hogy mi a szuverenitásra vagyunk fixálva. Mindez az energiára is igaz, és minden beszerzési forrás érdekel minket, szeretnénk, ha Oroszországon kívül máshonnan is be tudnánk azt szerezni. Másrészt nem akarunk függeni egyetlen tranzitországtól sem - tette hozzá. Minél több útvonalon érkezzen gáz Oroszországból - mondta.

19:47
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor az Origónak: a magyarok csak addig tudnak fennmaradni, amíg meg tudnak maradni a keresztény kultúrában

Orbán Viktor az Origo kérdésére elmondta, hogy a keresztények segítésében sokkal nagyobb Oroszország lehetősége. Magyarországnak ezzel szemben olyan tapasztalata van, hogy a magyarok csak addig tudnak fennmaradni, amíg meg tudnak maradni a keresztény kultúrában, és kötelessége segíteni a bajba jutott keresztény közösségeket. Ennek igyekszünk megfelelni. Konkrét segítségről fogunk tárgyalni - tette hozzá.  Magyarország megpróbál jelentős gazdasági és infrastrukturális segítséget adni. 

19:50
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin az Origónak: A Közel-Kelet a kereszténység bölcsője, ezért kötelességünk segíteni

Putyin az Origo kérdésre azt mondta, hogy kötelességük segíteni az üldözött keresztényeken. A fő cél, hogy segítsünk a városok és falvak helyreállításában. A Közel-Kelet a kereszténység bölcsője. A keresztények folyamatos üldöztetésnek és kizsákmányolásnak vannak kitéve - tette hozzá. Szorosan együttműködünk az adott országok vezetőivel. Putyin kijelentette: Oroszország Szíriában nemcsak a keresztényeknek segít, hanem a muzulmán és zsidó lakosságnak is ad segítséget 

19:51
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Putyin: Zelenszkij nem azonos a nacionalistákkal

Putyin egy másik kérdésre azt mondta, hogy az ukrán elnök nem azonos a nacionalistákkal. A fő kérdés, hogy mennyire lesz képes az ukrán vezetés megoldani a Kelet-Ukrajnában kialakult helyzetet. A normandiai négyekről azt mondta, hogy mindig nyitottak az egyeztetésekre. 

19:52
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor minél előbb találkozni akar az ukrán elnökkel

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy Magyarországon az a szokás, hogy amíg nem ismerünk meg személyesen valaki, addig nem tudunk véleményt mondani. Várom, hogy találkozzak Zelenszkij elnök Úrral - tette hozzá. 

19:53
október 30, 2019
Vágólapra másolva!

Véget ért a tájékoztató

Véget ért a sajtótájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!