Medgyessy most marad, de 2006-ban elküldhetik

Vágólapra másolva!
A Magyar Hírlap információi szerint egyre több szocialista politikus elégedetlen a miniszterelnökkel, így az sem kizárt, hogy Medgyessy Péter még a ciklus vége előtt távozik a kormány éléről. Az [origo]-nak nyilatkozó szocialisták ugyanakkor állítják: a lapban közölt nevek - elsősorban Gyurcsány Ferenc és Hiller István - nem miniszterelnök-jelöltként, hanem lehetséges pártelnökjelöltként vannak számon tartva. Azt mindenki elismerte, hogy a párton belül bírálták a kormányfőt, leváltása ugyanakkor nem került szóba eddig.
Vágólapra másolva!

A szocialista pártban sokan elégedetlenek a kormányfő teljesítményével, többen elfordultak Medgyessytől, bár nyilvánosan még kevesen merik bírálni - írta a Magyar Hírlap. Az elégedetlenkedők közül többen azt is gondolják, hasznos lenne, ha Medgyessy esetleg a ciklus vége előtt távozna a kormány éléről. A Magyar Hírlap az MSZP vezetői köréből úgy értesült, hogy a miniszterelnökségre három politikusnak - a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Kiss Péternek, Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminiszternek és Hiller István kulturális miniszternek, az MSZP egyik alelnökének - lehet esélye.

A lapban megjelenő cikkre csupán szűkszavúan reagáltak a szocialisták. "Sajtóértesülésekre nem kívánok reagálni" - üzente titkárságán keresztül Gál J. Zoltán kormányszóvivő. "Az MSZP miniszterelnöke és miniszterelnök-jelöltje Medgyessy Péter. Minden más találgatás légből kapott" - mondta az [origo]-nak Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, neki most kizárólag Győr-Moson Sopron megyei elnökként vannak elnöki ambíciói.

Kacsának minősítette a hírt Nyakó István, az MSZP szóvivője is. Közölte: a párt legközelebb 2005 elején dönt arról, ki legyen a miniszterelnök-jelölt, addig azonban még elég dolga van az MSZP-nek, most például az európai parlamenti (EP) választásra való felkészülés.

Jánosi György választmányi elnök szerint - aki korábban többször is bírálta a kormány több tagját - épp a szombati választmányi ülésen akarnak elfogadni egy határozati javaslatot, amellyel lezárnák a párton belüli vitákat, hogy egységesen tudjanak készülni az EP-választásra.

Az MSZP név nélkül nyilatkozó politikusai - köztük elnökségi és választmányi tagok is - az [origo]-nak ugyanakkor elismerték: érték bírálatok a miniszterelnök tevékenységét a párton belül. Azt azonban valamennyien tagadták, hogy a kormányfő leváltása szóba került volna. "Vannak félelmek a párton belül és azon kívül is, ennek téves interpretálása lehet a cikk" - mondta az egyik vezető szocialista politikus.

Többen úgy vélték: az információ megszellőztetése már az EP-kampány előszele, szerintük valamely érdekcsoport gyengíteni akarja az MSZP-t, miközben a szocialisták épp az egységes arcot akarják demonstrálni. Ennek példájaként említette az egyik politikus, hogy egységesen Medgyessy mögé álltak az országértékelő beszédet követően, annak ellenére, hogy voltak kételyeik a kormányfő javaslataival kapcsolatban. Többen úgy vélték: az SZDSZ érdekében állhat az MSZP gyengítése, bár erre konkrét okot nem tudtak felhozni.

Több politikus szerint az is az álhíresztelés bizonyítéka, hogy a cikkben szereplő nevek köztudottan a pártelnök lehetséges utódaként ismertek. Az [origo] még májusban, a kormányátalakítást követően beszámolt az MSZP-n belüli mozgásokról, amikor a megkérdezett szocialisták azt mondták: Hiller István és Gyurcsány Ferenc is szívesen lenne pártelnök, és eséllyel is indulhatnának ezért a posztért. Kovács László ugyanis már többször közölte: 2005-ben már nem feltétlenül indulna a pártelnöki posztért. Kiss Pétert ugyanakkor már májusban sem emlegették a szocialisták, és most is azt mondták róla, hogy bár nem lehet kizárni, nem valószínű, hogy esélyes lenne Kovács posztjára.

Azt ugyan a megkérdezett politikusok nem tagadták, hogy a 2006-os választásokon már nem biztos, hogy Medgyessy lenne ismét a miniszterelnök-jelölt, de mint mondták: a pozíciókról most még korai találgatni. Az egyik kormánytag ugyanakkor már az [origo] májusi cikke kapcsán is azt mondta: akiknek a nevéről idő előtt elkezdenek suttogni, az könnyen válhat támadások célpontjává.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!