Vágólapra másolva!
Lassan apadnak a folyók Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, továbbra is kritikus a helyzet Edelénynél, a Sajón pedig a tiszai torkolatnál érződik a Tisza visszaduzzasztó hatása. Összesen 1614 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből 130 km-en rendkívüli. A belvíz 160 ezer hektárnyi területet öntött el. A védekezési költségek megközelítik a 2 milliárd forintot. Sátoraljaújhelyen megkezdődött a kitelepített családok visszaköltöztetése, valószínűleg 21 ezer állatot kell majd beoltani lépfene ellen. A Tisza is áradni kezdett.
Vágólapra másolva!

Továbbra is kritikus a helyzet Edelénynél, a folyó ugyan 3 centimétert apadt az éjszaka, de a Bódva átázott töltései továbbra is veszélyt jelentenek - hangzott el az Országos Műszaki Irányító törzs pénteki tájékoztatóján. A Sajón és a Hernádon már levonulóban vannak az árhullámok, de az alsó szakaszokon lassú az apadás, ezért itt továbbra is magas vízszintek fordulnak elő. A védekezési költségek megközelítik a 2 milliárd forintot. Ennek átcsoportosításáról hamarosan dönt a kormány az általános tartalék terhére.

Az éjszakai órákban nem történt rendkívüli helyzet az árvízzel sújtott Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a folyók, ha igen lassan is, de apadnak - közölte Bojti Imre ezredes, a megyei védelmi bizottság ügyeletese péntek reggel.

A Sajó, a Hernád és a Bódva vize lassanként apad, de a Sajón, a tiszai torkolatnál érződik a Tisza visszaduzzasztó hatása. A felső vízgyűjtő területeken esett az eső, emiatt kisebb árhullámok alakultak ki, az átázott töltések miatt ez újabb feladatot ró majd a védekezőkre - mondta Bojti Imre.

Borsodban még hatvanegy településen védekeznek az ár ellen, az elmúlt huszonnégy órában 2300-an voltak a gátakon: vízügyi dolgozók, katonák, rendőrök, polgári védelmi szakemberek és helybéli lakosok. A kitelepítettek közül 780 ember még nem térhetett vissza otthonába. A védelmi erők a vízből 2714 állatot mentettek ki - közölte az ügyeletes.

Bojti Imre elmondta, hogy csütörtökön 204 ezer homokzsákkal erősítették a töltéseket, vették körbe az áradat által fenyegetett ingatlanokat, mostanáig egymillió 311 ezer homokzsákot raktak le.

Folyóink fővédvonalain országosan összesen 1614 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség, ebből 130 km-en rendkívüli, 365 km-en pedig III. fokú a készültség. A vízügyi szakemberek 111 településen nyújtanak segítséget az önkormányzatoknak a helyi vízkár elhárításában, az árvízi védekezésben 2300 vízügyi dolgozó vesz részt és a honvédség 400 emberrel segíti a munkát - áll a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság közleményében.

Péntek reggel újból, teljes szélességben megnyitották Miskolc határában a 3-as utat, és használható az M30-as autópálya Miskolc keleti lehajtója is. Jelenleg két településre, Tornabarakonyba és Tornaszentandrásra nem lehet bemenni személyautóval, tucatnyinál több út pedig nem, vagy csak igen nehezen járható a megyében.

160 ezer hektár van víz alatt

A Bódva folyó átázott töltése miatt homokzsákos-bordás megtámasztással tartják a gátat és védik a lakott területeket. Nőtt a belvízzel elöntött területek aránya: jelenleg 160 ezer hektár van víz alatt, ebből 80 ezer ha a vetés-szántó terület. Legnagyobb elöntések Borsodban, Felső-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki. Több mint 230 szivattyútelep emeli be a belvizeket a folyókba.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs felmérte a közegészségügyi szempontból kezelendő gócokat: Észak-Magyarországon várhatóan 21 ezer állatot kell majd beoltani lépfene ellen, és az eddigi adatok alapján három állattartó telepet kell fertőtleníteni. A levonuló árhullám nyomán a fertőzések és járványok elkerülése érdekében fontos a megfelelő fertőtlenítés, ezek a munkálatok már több településen megkezdődtek.

Edelénynél megszüntették a vízátfolyást

A Bódván Edelénynél egész éjszaka folyt a védekezés: a folyó ugyan apad, de az átázott töltéseken homokzsákokkal, úgynevezett bordás megtámasztással tartják a gátat, hogy megóvják a lakott területeket a víztől, itt továbbra is rendkívüli a készültség.

Ugyanakkor a vízátfolyást kijavították az Edelényt védő nyúlgátnál. A borsodi városban vízzel teli tartályokkal ma tovább erősítik a védművet. Rétközi Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta: az edelényi gáton a védekezésben résztvevőknek sikerült megszüntetniük a vízátfolyást, ami azért következett be, mert több homokzsák leborult a töltéskoronáról. Ezzel együtt bezárták a korábbi gátátvágás nyomán keletkezett rést. Időközben a borsodi városba szállítottak 96 úgynevezett IBC tartályt, amelyeket vízzel megtöltve a gátak megtámasztására, megerősítésére használnak majd.

Ócsanáloson megerősítették a körgátat, Ongán pedig a Bárányos-patak okozott problémát, a településen harminchat házat kellett megvédeni az áradástól az utóbbi órákban. Ónod közelében összeért a Sajó és a Hernád árvize, a település határában tengerré változott a vidék. A lakott területek megvédése érdekében a korábban lerakottak mellett csütörtökön összesen 29-30 ezer zsákot helyeztek el a védekezők.

Sátoraljaújhely azon részein, ahol a házak vízmentesítése és a fertőtlenítés megtörtént, megkezdődhetett a Ronyva-patak hétfő reggeli árvize miatt kitelepített emberek visszaköltözése. Mintegy 7-800 embernek kellett elhagynia az otthonát, közülük eddig 463-man tértek vissza lakásukba.

Folyamatosan dolgozik a megyében a 18 tagú vis maior bizottság is. Ők a védekezésre kért pénzek indokoltságát, jogosultságát ellenőrzik. A Független Hírügynökség úgy tudja, már voltak olyan települések, amelyek úgy kértek pénzt védekezésre, hogy valós vészhelyzet nem állt fenn.

Borsod-Abaúj-Zemplénben elvétve lehet még nagyobb eső

Elvétve, lokálisan még eshet nagyobb mennyiségű csapadék pénteken Borsod-Abaúj-Zemplénben - közölte a helyi meteorológiai szolgálat. A délutáni órákban lehet zápor, zivatar a térségben, és egy-egy kisebb körzetben eshet több csapadék. Szombaton már csak elvétve, kevesebb esőre számítanak az előrejelzések alapján. Szlovák területen, a Sajó és a Bódva vízgyűjtőjén péntek délután előfordulhat nagyon zápor, zivatar, de területi átlagban nem lesz olyan jelentős, mint korábban. Legfeljebb a Bodrog vízgyűjtőjén várható nagyobb mennyiségű csapadék - közölte a helyi meteorológiai szolgálat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!