A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Németh Szilárd: A rezsicsökkentésnek köszönhetően továbbra is magyar családok fizetik a legalacsonyabb energiaárakat Európában

Egy gázkút átlagosan 1500-2500 méter mélyről termeli ki a földgázt
Fotó: Hirling Bálint - Origo
Vágólapra másolva!
Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos hétfői sajtótájékoztatón ismertette a rezsicsökkentés eredményeit az elmúlt két évet érintően. A biztos szerint a kormány a rendkívüli kihívások ellenére, a háborús időkben is gondoskodik a magyar családok biztonságos ellátásáról, akik a rezsicsökkentésnek köszönhetően továbbra a legolcsóbban jutnak földgázhoz és áramhoz az Európai Unióban. Mutatjuk a részleteket!
Vágólapra másolva!

Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt két évben sikeresen megvédték a magyar családokat Brüsszel háborúpárti és szankciós politikájával szemben. 

Továbbra is hazánkban a legolcsóbb a háztartási gáz és áram ára egész Európában.

Az átlagfogyasztási biztosítják a rezsicsökkentést

Két évvel ezelőtt kénytelenek voltak új intézkedéseket bevezetni a rezsicsökkentéssel kapcsolatban, hiszen Brüsszel politikája miatt az egekbe szöktek az energiaárak, így Magyarország energiabiztonságát és a magyar családok számára a háztartási energiát garantálni kellett. Ezért a rezsicsökkentés minden körülmények közötti fenntartása mellett döntöttek, minden magyar háztartás továbbra is igénybe veheti ezt. Akkor is közölték, hogy az átlagfogyasztás mértékéig tudja a kormány garantálni ezt biztosítani.

Németh Szilárd elmondta, hogy az átlagfogyasztás egy nagyon komoly számítás alapján lett meghatározva. A kisebb épületekre, mint nyaraló, kerti tároló stb, megszüntették az 5 köbméteres szabályt, mert ezek is benne voltak fogyasztási helyként, számlázási helyként a rezsicsökkentésben. Ez több tízezer fogyasztási helyet jelentett, és így megemelkedett az átlagfogyasztás mértéke, ez gáznál 1729 köbméter/ év, 144 köbméter/hó volt, és 2523 kilowatt óra, illetve 210 kilowatt/hó volt az áram tekintetében. Hozzátette: volt még egy nagyon fontos szabály: a távhő ára korábban 15-szörös volt, de a kormány nem engedte a távhő árát megemelni, így azóta is változatlan a távfűtés ára Magyarországon.

mekh, rezsi,
Fotó: MEKH

Rezsivédelmi alapot hoztak létre

Emlékeztetett, hogy rezsivédelmi alapot hoztak létre a költségvetésben, mert támogatni kellett a rezsicsökkentést, és meghatározták az úgynevezett rezsivédett árakat is, illetve az átlagfogyasztás felett pedig bevezették az úgynevezett háztartási piaci árat. 100 forint/köbméter volt a gáznál a rezsivédett ár, amúgy viszont 767 forint volt köbméterenként a gáz ára. A piaci ár 1200 forintra is emelkedett. Mára az első intézkedések után azt tapasztalták, hogy a magyar háztartások állják a versenyt Európában, hiszen ezekkel az intézkedésekkel, ezzel a kialakított árszerkezettel folyamatosan Európa legolcsóbb háztartási energiaszolgáltatását kapták a magyar családok. 

Így egyébként a legkeményebb időkben is a havi átlagfogyasztás tekintetében a havi áram és gázszámlán 181 ezer forintot (távhő ára ebben nincs benne) tudtak megspórolni a magyar háztartások havonta.

Ebben a két évben a legutóbbi összesítés alapján továbbra is Magyarországon a legolcsóbb a lakossági földgáz és a lakossági áramellátás.

Az a jelentés, amit az osztrák szabályozó hatóság és a MEKH közösen rendel meg egy finn cégtől Eurostat adatok alapján minden tekintetben a legjobb mutatókkal jelzi hazánkat, tehát így nemcsak a végfelhasználói árakban vagyunk a legjobbak, hanem vásárlóerő-paritásban is.

Magyarország  a második helyen, de a nemzetközi nyomás nő

A felmérés alapján az, hogy egy kétkeresős család a bevételeinek hány százalékát fordítja rezsire, a második legjobb helyen vagyunk, csak Luxemburg előz meg minket. Németh szerint van egy, a külföldi megrendelők és baloldali politikusok által gerjesztett nyomás, amely a rezsicsökkentést szidja. 

A hazai baloldal és Brüsszel sem kíméli hazánkat, a támadások folyamatosak, és ezt csak azért csinálják, hogy elvegyék tőlünk azt a nemzeti hatáskört, hogy mi határozzuk meg azt, hogy Magyarországon a magyar családok milyen körülmények között és milyen áron jutnak hozzá a gázhoz, a villanyhoz és a távfűtéshez. 

Mindig két irányból jött a támadás, már nem tudtak mit tenni, így, amikor már nagyon alacsonyak voltak az energiaárak a többi európai országhoz képest, akkor a magyar rendszerhasználati díjakat kezdték el kritizálni - tette hozzá. A kormánybiztos szerint a végfelhasználói árakban egyébként nemcsak az energiadíj van benne, hanem a rendszerhasználati díj és egyéb arra rárakodó adótartalom is, így az energiaadó és az áfa is. Németh elmondta, hogy a rendszerhasználati díjak tekintetében is bőven Európa harmadik felében vagyunk, nálunk a legalacsonyabb ez a díj.

Lehetne a piaci árakat kérni, de ezt senki sem kérte eddig

Nem kötelező az egyetemes szolgáltatást választania senkinek, és Németh elmondta, a  rezsicsökkentés tekintetében senki sincs eltiltva attól, hogy piaci alapon szerződjön, de láthatóan eddig egyetlen egy háztartás sem kérte, hogy piaci alapú szolgáltatást kérne. Azok a baloldali politikusok, akik végig szidták ezt az intézkedést, ők sem kérték ezt.

A rezsivédelmi sáv alatti fogyasztók aránya az elmúlt két évben nem változott, nem fizetnek többet, mint a háború előtt, így azok aránya a földgáz tekintetében 92 százalék. Tehát a háztartások, a fogyasztóhelyek 92 százalékában semmilyen változás nem állt be, és ugyanez az áram esetén 79,7 százalék. A háztartásoknál a földgáz esetében a 3 318 477-ből 3 057 358 helyen semmi nem történt a számlán. Az áram esetén a 6 828 538 dijfizetési helyen 5 443 942 esetén nem volt változás. A távhő esetén pedig semmilyen változás nem volt, ugyanazokat az árakat fizetik, mint a háború előtt.

takaró, hideg, fázik, tél, fűtés,
Fotó: Shutterstock

Az emberek maguktól kezdtek el spórolni

Németh Szilárd szerint jól láthatóan a számok is alátámasztják, de az emberek is azt mondják, hogy ez így van. Ez az árszerkezet átalakítás azt a nem várt eredményt is hozta magával, hogy elkezdtek az emberek maguktól spórolni, és odafigyelni a fogyasztásukra. Ez komoly spóroltást hozott magával, és a magyar gázfelhasználás komoly mértékben csökkent ebben a tekintetben. 2022-2023-ban komoly intézkedéseket hozott a kormány azzal, hogy bevezették a 18 fokos szabályt, tehát hogy a kormányzati épületekben 18 fokos szobahőmérsékletet kellett biztosítani - tette hozzá.

mekh, távhő, rezsi
Fotó: MEKH

A speciális társadalmi csoportok élethelyzetét is figyelembe vette a kormány

Németh Szilárd elmondta, hogy sok helyen probléma volt, hogy sok társasházban meg volt határozva az átlagfogyasztás, ahol 60 albetét van, és csak 1 mérő. Ha az egy mérőt nézzük, akkor 1/60-ad jut mindenkire, tehát nem lehet ezt jól alkalmazni. De ilyen volt a több generációs családi házak esete is, így ott is változás kellett, és azoknál az embereknél, ahol a betegségüknél fogva magasabb energiafelhasználású gépekkel képesek csak élni, nekik segíteni szerettek volna. 

A mai nappal a gyógyászati segédeszközt használóknál 15 417 ügyfél kap 1697 kilowatt óra pluszt az éves felhasználásnál, tehát náluk a rezsivédett ár az 4220 kilowatt óra évente.

A nagycsaládosok is kapnak kedvezményt, ahol 62 614 ügyfél kap gázkedvezményt. Itt a három gyermeket nevelő családoknál az 1729 köbméterre plusz 600 köbméter jön rá, és utána gyerekenként még 300 köbméter kedvezmény.

Az elmúlt két évben a rezsicsökkentés fenntartása rendkívül sikeres volt

Németh elmondta, hogy a a brüsszeli háborúpárti és elhibázott szankciós politika következményében az energiaválság, ami Európát sújtotta leginkább, nem érte el a magyar családokat, őket sikerült megvédeni, de a veszély nem múlt el, mert sok országspecifikus jelentés van, amelyben szidják a rezsicsökkentés fenntartását. 

Most a legkomolyabb támadás az elmúlt időszakban érkezett. A kormány célja, hogy ne csak megfizethető legyen az energia, hanem fenntartható módon hosszútávon megtartható legyen, elérhető legyen a magyar családoknak.

 Barátság I. kőolajvezeték
Fotó: MTI/Komka Péter 

Az ukránok veszélyeztetik hazánk energiabiztonságát

A Barátság 2 kőolajvezeték elzárása, tehát a Lukoil-embargó ezt komolyan veszélyezteti, és Németh elmondta:

ez az ukrán döntés nemcsak jogszerűtlen, barátságtalan, hanem nemzetközi jogot is sért, és elmondta, megértik a háborús helyzetet, de miközben Ukrajna uniós tag akar lenni, közben egy uniós ország ellátását veszélyezteti.

Közben a kormánybiztos szerint Brüsszel úgy tesz, mint, akit nem érdekel ez az embargó, és szerinte hibás az a látásmód, miszerint ez a három ország belügye. Ez pedig nemcsak hazánkat, hanem Szlovákiát is érinti. Németh Szilárd szerint nagyon fontos, hogy zsarolással akarnak nyomást gyakorolni Magyarországra.

Ha a kőolajjal megteszik, akkor megteszik később akár más energiával is? Magyarországnak meg kell védenie hazánk energiabiztonságát, és biztosítani kell, hogy a magyar családok biztonságos üzemanyag- és háztartási energiaellátásban részesüljenek.

Ez a fennálló helyzet most rendkívül veszélyes. 2023-ban már zsarolták hazánkat a 4-5-szörös tranzitdíjjal az ukránok, de akkor nem lépték meg. Ukrajnán keresztül érkezik az éves kőolaj-felhasználásunk 12,5 százaléka, és ez 1 milliárd köbmétert jelent, így ha ezt is megtennék, az is nagyon veszélyes lenne a biztonságos ellátás szempontjából.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!