Ünnepelje utazással Magyarország születésnapját!

Vágólapra másolva!
Az augusztus 20-i hétvége jó alkalom a történelmi vonatkozású helyszínek felkeresésére itthon. Az államalapítás ünnepe idén négynapos hosszúhétvégére esik, amely így remek lehetőséget jelent felfedezni Magyarországot, ahol számtalan csoda született az elmúlt ezer évben.
Vágólapra másolva!
Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A magyar múlt, a kultúra olyan felfedezésre váró kincsek, amelyeket érdemes megismerni, és országszerte rengeteg programlehetőség várja a kikapcsolódni vágyókat, amelyek alkalmat kínálnak arra is, hogy kicsit vissza lehessen repülni a múltba. Több olyan történelmi vonatkozású úti célt is érdemes felkeresni, amelyek szorosan kapcsolódnak államalapító királyunkhoz, Szent Istvánhoz.

Az egyik ilyen utazásra csábító célpont Esztergom, amely a Dunakanyar történelmi és kulturális kincsestára, Magyarország egyik legnagyobb történelmi múlttal rendelkező városa. Az egyik István-legenda szerint itt született Vajk, a későbbi Szent István, illetve a legendárium alapján itt keresztelkedett és Esztergomban koronázták királlyá is. István uralkodása alatt a város a Magyar Királyság érseki központja lett – az esztergom-budapesti érsek székvárosaként ma is a római katolikus egyház magyarországi központja –, illetve itt épült fel az ország első székesegyháza, az István nevelőjéről elnevezett Szent Adalbert-templom.

A városban mindenki találhat a maga számára kedves programot: számos történelmi látnivaló, templom, plébánia, múzeum, könyvtár, levéltár vár felfedezésre, de a természetkedvelők és a lazítani vágyók sem fognak itt unatkozni.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Az Esztergomi Bazilika a város elsőszámú látnivalója. A magyarországi katolikus egyház főszékesegyházának egyik legnépszerűbb része a közel 100 méteres magasságban lévő kupola-kilátó, amelynek erkélyére a bejárattól közel 400 lépcső vezet fel. Érdemes továbbá felkeresni a Bakócz-kápolnát, valamint a Főszékesegyházi Kincstárat is, amely Közép-Európa egyik legnagyobb egyházi műtárgy gyűjteményének ad otthont. A kincstár Magyarország leggazdagabb egyházi kincstára, amelynek ötvös és textil gyűjteménye világviszonylatban is kiemelkedő. Az egykori királyi székhelyet is érdemes megtekinteni, az Esztergomi vár Magyarország középkori történelmének is fontos helyszíne volt.

A város bővelkedik további nevezetességekben is, a Sötétkapu például egy közel 90 méter hosszú átjáró a Várhegy alatt, amely a keleti várfal előtti egykori sánc vonalát követi. Nevét a nem megfelelő világításáról kapta. Innen nem messze található a Prímási palota és a Balassa Múzeum, de a Macskalépcsőt is érdemes megmászni főként a kilátás és a romantikus hangulat miatt.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Az Esztergom déli városrészén emelt Szent Anna-templomot vagy közismert nevén kerektemplomot sem érdemes kihagynia az ide látogatóknak és a Szent Tamás-hegyre sem csak a gyönyörű kilátás miatt érdemes felmenni: itt található ugyanis a Fájdalmas Szűz-kápolna és egy nem hagyományos kálvária.

A természetkedvelők számára is tartogat kincseket a tarsolyában Esztergom: a Búbánatvölgy és környéke, valamint a Strázsa-hegy kiváló helyszín a kirándulásra. Előbbi a Duna-Ipoly Nemzeti Park határán húzódik, a Szamár-hegy és a Hosszú-hegy közötti völgyben, Magyarország egyik legtisztább levegőjű helye. A vizet kedvelők számára több lehetőség is adott: Esztergomban élményfürdő és tó is várja a felüdülni vágyókat. Az Aquasziget és Palatinus-tó mellett a Búvármúzeum is szeretettel várja az érdeklődőket.

A hosszúhétvége számos egyéb programot is kínál a térségben: a zenekedvelők 2019. augusztus 10-20. között a Szent István Napi Zenei Fesztiválon mulathatják az időt, de az ünnepi hétvégén is több ismert, népszerű eladó lép itt színpadra. Augusztus 18-án este a Punnany Massif, augusztus 19-én Oláh Gergő, valamint az Anna and the Barbies, augusztus 20-án pedig Király Viktor zenél majd. Augusztus 19-20-án a Kaleidoszkópház összművészeti fesztiválja is izgalmas koncertekkel várja a szórakozni vágyókat a Szent Tamás-hegyen. Fellép többek között a Rutkai Bori Banda, a Mayberian Sanskülotts és a Zagar is.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A történelem kedvelőinek pedig kihagyhatatlan lehetőséget kínál az MNM Esztergomi Vármúzeum ESZTÖR Esztergomi Történelmi Fesztiválja, hiszen augusztus 17. és 19. között családi ügyességi verseny, Árpád-kori zene, fegyver- és ruhabemutató, hagyományőrzők, kézművesek és sok további izgalmas program várja a látogatókat.

Augusztus 19-én az Esztergomi Várszínházban pedig a 18. századi ferences iskoladrámák és Szőcs Géza Passió című műve alapján készült Csíksomlyói Passió című előadást is megnézhetik a színházkedvelők a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójában.

Indulj el és hagyd, hogy minden út egy újabb csodához vezessen! További inspirációért látogass el a csodasmagyarorszag.hu weboldalra.

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából

Forrás: TMÜ
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!