Erdők mélyén ősi falak - Őszi túrák, amik téged is feltöltenek

Vágólapra másolva!
Jártál már valaha barlang-várban? Láttad már a némasági fogadalomban élő szerzetesek cellaházait? Sétáltál már ezeréves romok között? Igazi időutazásban lehet részed, ha várak és emlékhelyek felfedezésére indulsz az őszi pihenőnapokon. Elképesztő helyek várnak, amik létezéséről lehet, hogy még nem is hallottál. A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. célja, hogy műemlékeink megszépülve, új és izgalmas látnivalókkal bővüljenek, de már most számos megújult, különleges úti cél vár rád országszerte. Íme, három olyan helyszín, amit kár lenne kihagynod, ha ősszel kirándulást tervezel.
Vágólapra másolva!
Siroki vár Forrás: Bata Tamas

Siroki vár – Vár, ami barlang

Izgalmas kirándulásra csábít Sirok. A Bükk és a Mátra határán, a Vár-hegy tetején magasodó erődítményt egy sziklatömb belsejébe vájták és a tetejére építették. A várhoz vezető út néhol igen meredek, ezért igazi túrára készüljön, aki kíváncsi erre a különleges építményre! A hegy gyomrában kialakított üregekből és a bonyolult kazamatarendszerből titokzatos ablakok nyílnak a várhoz vezető útra. Az egykori vár hétköznapi életének ma is látható lenyomatai: a hajdani istálló az Alsóvárban, a gabonatároló verem vagy az ivókút. A legenda szerint a Felsővár Mulatópalotáját egy titkos járat kötötte össze az Egri várral. Az őszi természet színeibe öltözött várhegyen álló várrom ilyenkor még látványosabb, megéri felkaptatni a hegytetőre!

Szent László Nemzeti Emlékhely, Somogyvár Forrás: Bata Tamas

Szent László Nemzeti Emlékhely, Somogyvár – A rejtélyes zarándokhely

Több mint négy évszázadon keresztül lakták szerzetesek a somogyvári bencés apátságot, de a történelem vihara csak romokat hagyott az egykor monumentális épületegyüttesből. Az apátságot alapító, Szent László királyunk emlékét megidézheted az emlékhely modern látogatóközpontjának virtuális és interaktív eszközeivel. Az apátsági romokhoz egy kiépített, lépcsős erdei ösvényen keresztül jutsz el. Az egykor méltóságteljes apátság alapja rajzolódik ki a szemed előtt, ha felsétálsz a romterületen álló háromemeletes kilátóba. Hogy mi lehetett az az ereklye, amiért a zarándokok, köztük a fejedelmek és királyok is ide látogattak, azt ma már homály fedi, de a hely szellemisége garantáltan feltölt majd téged is!

Kamalduli remeteség, Oroszlány-Majkpuszta Forrás: Beka

Kamalduli remeteség, Oroszlány-Majkpuszta – A némaságban élő szerzetesek cellaházai
A kamalduli rend hallgatási fogadalmat tett remetéi a 18. században telepedtek meg Majkon. A remeteség az erdő közepén egy tó partján áll, így kellemes erdei sétával közelítheted meg a barokk korból ránk maradt épületegyüttest. Tizenhét apró, egymás mellett sorakozó puritán cellaház, az egykori templom és díszes közösségi épület őrizte az itt lakó remeték életének nyugalmát. A fallal körülzárt remeteség apró házai arisztokrata családok adományaiból épültek, donációjukat a cellaházak főhomlokzatán látható címerük jelzi. A cellaházak 2020-tól látogathatók. A különös nyugalmat árasztó falak között sétálva te is megérezheted a némaságban élő szerzetesek békéjét.

Tudj meg többet a NÖF weboldalán vagy a Facebook-on!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!