Az ELTE hazánk egyedülálló tudományos bázisa

Vágólapra másolva!
Csaknem 4 milliárd forintos költségvetéssel innovatív fejlesztésekben vesz részt a nagy múltú egyetem.
Vágólapra másolva!
Forrás: ELTE

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem tartós népszerűségének egyik oka egyértelműen a magas tudományos színvonal, amit legutóbb például az új Lendület-kutatócsoportok megoszlása bizonyított: az idei 9 nyertes közül 3-an az ELTE-n alakíthatnak kutatócsoportot, amivel az ELTE első a hazai egyetemek között. Az egyetemen több nagy kutatási projekt is működik kiemelt kormányzati támogatással. Két éve indult el kétmilliárdos kerettel négy jelentős program, amelyhez tavaly további három csatlakozott, a hét kutatási programot összesen 3.7 milliárd állami forrás segíti. Ezekben az ELTE kiváló kutatói az asztro- és részecskefizikától a nemzet fennmaradásának és gyarapodásának legfőbb letéteményeséig, a családig számos tématerületen folytatnak úttörő vizsgálódásokat. Ez utóbbi mutatja, hogy az innovatív kutatások nem korlátozódnak kizárólag a természettudományok vagy az informatika területére.

Néhány hete kezdte meg tevékenységét az egyetemen 1.2 milliárd forintos támogatással egy informatikai ipari-akadémiai Kompetencia Központ, hogy a digitális iparban, a pénzügyi szektorban, illetve az egészségügyben alkalmazható, a vállalati és egyetemi versenyképességet növelő informatikai megoldásokat fejlesszen. Hosszú távon egy, az ELTE tudásbázisára épülő, fenntartható, stratégiai vállalati együttműködéseken alapuló innovációs ökoszisztéma kialakítása az intézmény célja. Az egyetem korábban alapító tagként csatlakozott a hazai Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz, amelyben állam, hazai és nemzetközi piaci szereplők és tudományos műhelyek karöltve dolgoznak a forradalmi változásokat hozó fejlesztéseken. Idén áprilisban együttműködés kezdődött az ELTE és a Digitális Jólét Program között is, melynek révén Digitális Kiválósági Központot hoznak létre az egyetemen.

Forrás: ELTE

Az ELTE a nemzetközi támogatások elosztásánál is jól szerepel: számos kutatója dolgozik a rangos ERC- és H2020-as európai pályázatok nyerteseként. Legutóbb pedig a Barcelonai Egyetem, a Trinity College Dublin, az Utrechti Egyetem és a Montpellier-i Egyetem részvételével megalapította a CHARM-EU nemzetközi szövetséget, amely további ajtókat nyithat meg az európai oktatási és tudományos együttműködések számára. A legfontosabb rangsorok alapján az ELTE Magyarország vezető felsőoktatási intézménye a bölcsészettudományt, a pszichológiát, valamint az élő és élettelen természettudományokat tekintve, és olyan szűkebb területeken is, mint az angol nyelv és irodalom, fizika-csillagászat, matematika, nyelvészet vagy épp régészet. Joghallgatói rendre megnyerik a nemzetközi jogesetmegoldó versenyeket, maguk mögé utasítva a világ élvonalába tartozó egyetemeket.

Az ELTE azonban sokkal több, mint tudomány és innováció: összetartó hallgatói közösségének, aktív kulturális és sportéletének köszönhetően az itt töltött évek életre szóló élményeket és szakmai kapcsolatrendszert jelentenek a hallgatók számára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!