Moziünnep és szaloncukor-rekord

szaloncukor
Vágólapra másolva!
Ezen a hétvégén a karácsonyi ráhangolódáshoz ajánlunk programokat: Miskolcon például a szaloncukor-evésre készülhetünk fel, Debrecenben a halas ételekhez jöhet meg az étvágyunk, a budapesti Odeonban pedig mozizhatunk egy jót, már az ünnepi filmnézésre melegítve.
Vágólapra másolva!

Zene és bor a Fonóban
Sajtok, sonka, borok, csokoládé és lekvár, mindez zenével és betlehemes műsorral megspékelve - ezt kínálja a budai Fonó december 17-i előkarácsonyi programján. Egész nap öt pincészet borait és a Bükki sajtmanufaktúra sajtjait kóstolhatjuk, a gyerekeket ezalatt betlehemes műsor és kézműves foglalkozások kötik le. Este nyolctól pedig a Balázs Elemér Group zenél. A belépő este 6-ig 500, utána 1000 Ft.

Szaloncukor-rekordkísérlet Miskolcon
Mi más is lehetne a témája egy aranyvasárnapi fesztiválnak, mint a szaloncukor, vagy ahogyan Jókai Mór elnevezte, a szalonczukkedli. A szokásos programokon, koncerteken, kirakodóvásáron kívül a kétnapos miskolci fesztivál csúcspontjának a vasárnapi rekordkísérlet ígérkezik, amelynek az a célja, hogy minél többen egyenek egyszerre egy helyen szaloncukrot. Mivel Magyarországon 4500-5000 tonna szaloncukor fogy évente, családonként 1,5 kg, nem is tűnik olyan lehetetlennek a világrekord - persze csak ha elegen ellátogatnak Miskolci Szalon-Czukorra.

Forrás: [origo]

Ünnepi kastély Nagytétényben
A Nagytétényi Kastélymúzeum decemberben karácsonyi díszbe öltözik: különleges kiállítás nyílt 17-18. századi mézeskalács-formákból és megcsodálhatjuk az iparművészek által feldíszített karácsonyfákat is. Szombaton a Hetedhét Együttes karácsonyi koncertje várja a látogatókat, vasárnap pedig mesés-zenés előadás és barokk koncert.

WAMP
Bár a WAMP-ról valószínűleg már az is hallott, aki egyébként nem különösebben divat- vagy dizájnrajongó, azért mi is megemlítjük a Millenárison megrendezett vásárt. Ez lesz ugyanis az utolsó vasárnap, hogy a WAMP karácsonyi különkiadásán feltankolhatunk kézműves, egyedi iparművészek által tervezett ajándékokból.

Halat Debrecenből!
Debrecenben rendezik meg a Halvasárnapot, amely "haláldással" kezdődik a Kossuth téren felállított színpadon. A késő délutánig tartó betlehemes és néptánc előadások, koncertek mellett a lényeg értelemszerűen a halak jóízű elfogyasztása lesz, változatos formában: kóstolhatunk halpástétomot pirítóssal, sült pisztrángot, halászlevet ponttyal és harcsapaprikást, amúr- és busafilét is. Halvásárt is tartanak, tehát akár be is szerezhetjük a hozzávalót az ünnepi menühöz.

Forrás: AFP

Szülinapi mozizás az Odeonban
Nagykorú lett kedvenc mozink és videotékánk, a Hollán Ernő utcai Odeon-Lloyd. Ennek örömére kedvenc filmjeiket vetítik három napon keresztül, kora délutántól késő estig. Mozizni karácsonykor is jó, főleg ha olyan filmeket nézhetünk, mint a Pí, a Cinema Paradiso vagy az Anna bekattanva.

Téli pillanatképek a Kossuth téren
Az ország fája alá idén nem korcsolyapálya, hanem múltidéző fotókiállítás került, melyet a Néprajzi Múzeum és az Országggyűlés Hivatal szervezett. A 124 fotón a Kárpát-medencében élő magyar és nemzetiségi közösségek adventi és karácsonyi néphagyományai, népszokásai elevenednek meg. Megismerhetjük, hogyan teltek falun a telek a 19. század legvégétől egészen az 1960-as évekig: láthatunk hóban vigyorogva pózoló betlehemeseket, ünneplőben templomba igyekvő lányokat, a befagyott Balatonon korcsolyázókat vagy éppen a nádvágókat.Vasárnap, az ENSZ Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Napján, a Magyarországon élő nemzeti kisebbségek adventi népszokásait bemutató előadások lesznek. A kiállítás január 8-ig látogatható, ajánlott melegen felölöltözni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!