A szigorú szeretet a legsikeresebb nevelési elv

Vágólapra másolva!
A szigorúan, de szeretetben nevelkedett felnőttek sikeresebb életet folytatnak, mint más körülmények között felnőtt társaik - állítja egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

A Demos brit kutatóközpont új tanulmánya szerint a meleg családi környezet és a fegyelmező szülői magatartás együttese sokkal hatékonyabb módszer ahhoz, hogy egy gyermekből sikeres felnőtt váljon, mint a teljesen megengedő vagy az autoriter nevelési elvek követése.

A szigorú szeretet jegyében nevelkedett felnőttek ugyanis sokkal inkább képesek kifejleszteni önmagukban olyan tulajdonságokat, amelyek a felnőttkorban létfontosságúak, így például az alkalmazkodás, az önkontroll és az empátia képességét. A tanulmány szerint ezek a képességek alapvetően az iskola előtti években alakulnak ki.

A kutatás során a szakemberek 9000 brit háztartást vizsgáltak meg. Kiderült, hogy a nevelési elvek mellett a gyerek számára kiemelt fontosságú, hogy a két szülő együtt neveli, vagy egyedülálló szülővel él, illetve van-e mostohaszülője. A mindkét szülővel egy háztartásban élő gyermekek esetében a szigorú szeretettel nevelés hatásfoka sokkal nagyobb volt, mint az egyedülálló szülővel vagy mostohákkal lakó gyerekek esetében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!