Laboratóriumban növesztett pénisszel szaporodtak a nyulak

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók mesterségesen növesztettek péniszt nyulakban, és az új hímtaggal az állatok szaporodni is képesek voltak - adta hírül az amerikai tudományos akadémia lapja (PNAS).
Vágólapra másolva!

Anthony Atala, a Wake Forest Egyetem kutatója gyermekurológusként számos olyan esettel találkozott, amikor születési rendellenesség következtében a gyerek nemi szerve nem fejlődött ki megfelelően. Bevallása szerint ez az élménye inspirálta a kutatást.

A péniszt sejttenyészetből hozták létre, amelyhez közönséges sejteket használtak fel. A módszer első lépéseként egy nyúl péniszének felhasználásával létrehoztak egy vázat oly módon, hogy eltávolítottak róla minden élő sejtet, csak a porcokat hagyták meg. Egy másik nyúltól származó szövetdarabkából eközben laboratóriumi sejttenyészetet készítettek. A művelet során kétféle sejt keletkezett: simaizomsejtek és az érfalakat bélelő endothelsejtek.

A sejtekkel aztán "beoltották" az előkészített vázat, majd hat héttel később a kialakult hímtagot átültették a nyulak eltávolított nemi szerve helyére. Az új nemzőszervvel rendelkező 12 állat a közös ketrecbe kerülve egy percen belül párzani kezdett a nőstényekkel; utóbbiak közül négy teherbe is esett.

Azok a nyulak, amelyeknek csak a vázat ültették vissza működő szövetek nélkül, meg sem kísérelték a párzást.

A kutatásvezető orvos reményei szerint az eljárást hamarosan embereken is sikeresen tesztelhetik, a későbbiekben pedig a pénisznél bonyolultabb szerveket, például májat vagy vesét is létrehozhatnak a páciensek saját sejtjeiből kiindulva, így azokat szervezetük nagy eséllyel nem lökné ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!