Áramütéssel a fogcsikorgatás ellen

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban új kezelést tesztelnek az éjszakai fogcsikorgatás, orvosi nevén bruxizmus megelőzésére. A Grindcare tulajdonképpen egy sokkterápia, amely elektromos inger küldésével akadályozza meg a fogizmok kóros összehúzódását.
Vágólapra másolva!

Az éjszakai fogcsikorgatás átmenetileg szinte minden felnőttnél előfordul. Mintegy 5-20 százalékuknál rendszeressé válik, míg gyermekeknél 15 százalék az előfordulási arány.

Gyermekeknél gyakran alakul ki a fogváltás idején, amikor a különböző fogak helyzete és mérete eltérő, újszerű, és a fogcsikorgatás révén próbálják megszokni az új állapotokat. Felnőttkorban elsősorban a stressz, a felgyülemlett feszültség áll a kór hátterében. Jellemzően gyakrabban alakul ki bruxizmus a túlságosan erős önkontroll alatt álló, nagyon precíz illetve agresszív természetű embereknél.

Miért káros a fogcsikorgatás?

A fogcsikorgatás hatalmas terhelést róhat a fogazatra és a környező szervekre. Míg a normál rágás során a harapás ereje mintegy 5 kilopondot tesz ki, addig éjszakai fogcsikorgatás esetén akár 25 kilopond erőkifejtés is terhelheti a fogsort.

A bruxizmus hatására bekövetkezhet a fogak és a fogtömések törése, a zománc sérülése, és ezáltal érzékenyebbé válása valamint a fogíny károsodása. Jellemző, hogy a fogcsikorgató napközben arc- illetve állkapocsfájdalmat érez, nem ritka a fejfájás sem.

A bruxizmus kezelése

A tünetek enyhítésére és a károsodások kialakulásának megelőzésére a fogorvosok leggyakrabban ún. sínezést alkalmaznak, amikor egy patkó formájú műanyag szerkezetet helyeznek az egyik - általában a felső - fogsorra, ez mechanikailag csökkenti a szövődmények esélyét.

Egészen más elven működik a Grindcare nevű új készülék. A szerkezet a fogcsikorgatás okozta állkapocs-mozgásokat észlelve alacsony intenzitású elektromos ingert küld az izmokhoz, amely révén megszűnik a kóros izom-összehúzódása. A készülék ismételt használatával az izom "megtanítható" arra, hogy magától is ellazuljon, tehát idővel egyre ritkábban lesz szükség a gépre.

A gyártó szerint a készülékkel való kezelés nem befolyásolja a páciensek alvását, és naponta követhető a hatékonyság. A kutatások szerint a Grindcare használatával 3 hét alatt több mint 50 százalékkal csökkenthető a bruxizmus, 6-8 hét elteltével pedig akár 60-80 százalékkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!