Rakétát teszteltek az oroszok - percről percre

Események

Ukrán válság, Ukrajna, ukrán katonák védik az ukrán parti őrség épületét Balaklavában
A man smokes a cigarette in front of Ukrainian coast guards standing guard at the gateway of their unit in Balaklava, near Sevastopol on March 3, 2014. Ukraine's military said on March 3 that Russia had given its forces an ultimatum to surrender in Crimea or face an all-out assault on the strategic Black Sea peninsula that has been overrun by Kremlin-backed troops. AFP PHOTO/ VIKTOR DRACHEV
Vágólapra másolva!
Megszólalt Vlagyimir Putyin, aki szerint Oroszország valójában csak humanitárius missziót teljesít Ukrajnában, ezért csak akkor vetik be a hadsereget, ha elkerülhetetlen. A Krím félsziget gyakorlatilag Oroszországé, de nem szándékoznak megtartani azt. Barack Obama azt mondta, hogy nem veszi be, amire Putyin hivatkozik, az orosz elnök pedig azt üzente: nem hagyják majd válasz nélkül a szankciókat. Közben kiderült, hogy kedden ballisztikus rakétákat tesztelt az orosz hadsereg, de az Egyesült Államok tudott róla. A keddi nap eseményei.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül147 bejegyzés
05:00
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Indulnak a páncélosok

Az ukrán külügyminisztérium szerint kezdenek felhalmozódni az orosz haditechnikai eszközök az orosz-ukrán határnál Oroszország területén. A határőrség a Harkivi, a Luhanszki és a Donecki területek és Oroszország határánál figyelt fel erre. Emellett orosz haditechnika és katonák összevonását figyelték meg a kercsi kompkikötőnél. Ukrán határőrök szerint tizenöt harckocsi és tíz páncélozott katonai jármű érkezett a kikötőhöz, illetve Kercsi-szoroson való átkeléshez szükséges pontonhidakat is láttak ott. Az Ukrajnához tartozó Krími félszigetet a dél-oroszországi Krasznodari területtől elválasztó Kercsi-szoros a kompátkelőnél alig néhány kilométer széles.

05:03
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

A Pentagon is lépett

Az Egyesült Államok az ukrajnai beavatkozás miatt haladéktalanul leállítja a katonai együttműködést Oroszországgal. John Kirby ellentengernagy, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint az intézkedés minden hadgyakorlatra, kétoldalú tárgyalásra, kikötő-látogatásra és tervezési konferenciára kiterjed. Egyebek között elmarad egy májusra tervezett közös haditengerészeti hadgyakorlat. A változás nem érinti az amerikai katonai erők európai vagy földközi-tengeri elrendezését, az Egyesült Államok nem tett konkrét lépéseket a Krím félsziget orosz megszállásának ellensúlyozására.

05:06
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Barack Obama a nemzetbiztonsági tanácsadóival egyeztetett a Fehér Házban, de nem közölték, hogy miről volt szó a találkozón.

05:07
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Ismét az ENSZ BT

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet a világszervezet Biztonsági Tanácsának hétfői rendkívüli ülésén kijelentette, hogy az orosz erők ukrán határőrposztokat foglaltak el, birtokukba vették a kercsi kompkikötőt, körülvettek vagy megszálltak gyakorlatilag minden ukrán katonai létesítményt a Krímben, orosz hajók járőröznek Szevasztopol körül és orosz vadászgépek repültek be az ukrán légtérbe. Egyes körzetekben a mobiltelefon-szolgáltatást is blokkolják - tette hozzá a nagykövet. 

05:12
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Moszkva tárgyalna, ha

Moszkva abban az esetben hajlandó megvitatni a nyugati országokkal az ukrajnai helyzetet és a válság rendezésének lehetőségeit, ha végrehajtják a február 21-i kijevi megállapodást, amelyet az akkori ukrán hatalom és az ellenzék kötött, illetve a párbeszédben széles körűen képviseltetik magukat az ukrán politikai erők.

05:17
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

A korábbi megállapodás

Korábban Vlagyimir Csizsov orosz EU-nagykövet bírálta az unió külügyminisztereit, amiért a hétfői brüsszeli rendkívüli tanácskozásukon elfogadott zárónyilatkozatukban említést se tettek a február 21-i megállapodásáról. Sérelmezte, hogy az egyezményben foglaltakat kizárólag Janukovics hajtott végre, és az ellenzékiek semmit se tettek, nem szolgáltatták be a fegyvereket, nem bontották el a barikádokat, nem tették szabaddá a kormányzati épületeket. Az Ukrajinszka Pravda kijevi hírportál felhívta a figyelmet arra, hogy február 21-i megállapodást éppen Oroszország képviselője, Vlagyimir Lukin emberi jogi ombudsman nem volt hajlandó aláírni, viszont ellátta kézjegyével Viktor Janukovics akkori államfő, aláírták az ukrán ellenzék vezetői, továbbá a német és a lengyel külügyminiszter, illetve a francia külügyminisztérium Európa-ügyi osztályának vezetője is aláírta. A megállapodást azért nem hajtották végre, mert Janukovics nem írta alá a parlament által elfogadott törvényt, amely a 2004-es alkotmányhoz való visszatérésről rendelkezett, holott a megállapodást értelmében ezt 48 órán belül meg kellett volna tennie - jegyezte meg a kijevi hírportál.

05:22
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

A befektetések is bánják

Az Egyesült Államok az Ukrajna elleni orosz katonai akció miatt felfüggesztette az Oroszországgal folytatott kereskedelmi és beruházási tárgyalásokat is. Ezt helyi idő szerint hétfő este az Egyesül Államok kereskedelmi képviselőjének hivatala jelentette be.

05:31
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

A külügyminiszterek elítélnek

Az uniós külügyminiszterek rendkívüli tanácskozásukat követően kiadott közleményükben elítélték, hogy Oroszország agressziós cselekménnyel megsértette Ukrajna szuverenitását és területi épségét, és kilátásba helyezték, hogy ha az orosz fél nem csökkenti az általa kiélezett feszültséget, akkor az EU következményekkel járó intézkedéseket fog hozni, például felfüggeszti a vízumügyi, illetve a kapcsolatok általános újraszabályozását célzó tárgyalásokat Moszkvával, valamint "fontolóra vesz további célzott intézkedéseket". Az EU külügyminiszterei nemcsak az orosz agressziót ítélték el, hanem azt az orosz parlamenti felhatalmazást is, amely engedélyt ad a fegyveres erő alkalmazására Ukrajna területén. Mindez szerintük ellentétes az ENSZ Alapokmányával és a Helsinki Záróokmánnyal, Oroszország vállalt kötelezettségeivel, amelyeket az 1994-es budapesti memorandum tartalmaz.

05:34
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Helyi lehetett az ultimátum

Ha kaptak is ultimátumot a Krímben állomásozó ukrán katonák, akkor az valószínűleg a helyi hatóságoktól érkezhetett – állítja egy szakértő a BBC-nek. Szerinte Oroszorszgá szempontjából nem lenne sok értelme, ha bevetné a fegyvereket, és a mostaninál sokkal súlyosabb helyzetet idézne elő. 

05:40
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Hague Kijevből aggódik

A brit külügyminiszter a BBC-nek nyilatkozott az ukrán fővárosból, ahol ukrán vezetőkkel találkozik, és fejezi ki nekik a szolidaritását. Az orosz csapatok bevonulását aggasztónak nevezte, a mostani háborús feszültséget pedig a 21. század eddigi legsúlyosabb konfliktusának. Oroszországot figyelmeztette arra, hogy jeneltős diplomáciai és gazdasági árat kell majd fizetnie, az esetleges szankciók részleteiről azonban nem beszélt.

05:51
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Sürgősen belépnének a NATO-ba

Az ukránok nagy többsége szerint hazájuknak azonnal be kell nyújtania a csatlakozási kérelmét NATO-hoz - legalábbis ezt mutatják a TSzN hírcsatorna által készítette közvélemény-kutatás eredményei. A híradás szerint kevesebb mint egy nap alatt csaknem 32 ezer ember válaszolt a hírcsatorna internetes oldalán feltett kérdésre, hogy a krími események miatt Ukrajnának be kell-e sürgősen nyújtania a NATO-hoz való csatlakozási kérelmét. A megkérdezettek nagy többsége, 79,1 százaléka igennel szavazott erre a kérdésre. Mintegy 15 százalékuk nemleges választ adott, míg hat százalékuk mondta azt, teljesen mindegy, hogy a NATO-tagja lesz-e az ország vagy sem.

05:55
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Paralimpiai bojkott

Az ukrán paralimpiai bizottság kész bojkottálni a Szocsiban zajló paralimpiai játékokat, ha Oroszország nem vonja vissza a csapatokat Ukrajnából.

06:11
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

A győztesek kormánya

Vlagyimir Csizsov orosz EU-nagykövet szerint az Arszenyij Jacenyuk vezette ukrán kormány már csak azért se mondható egységkormánynak, mert maga a miniszterelnök győztesek kormányának nevezi. "A kérdés az, hogy ebben a helyzetben ki a legyőzött? A történtekből látszik, hogy meglehetősen kényelmetlenül érzik magukat Kelet-Ukrajna és Krím lakói, és érdemes megjegyezni, hogy ők alkotják az ország lakosságának a többségét" - mondta Csizsov.

06:15
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Samantha Power az ukránok új hőse

Nagyon hálásak az amerikai ENSZ-nagykövetnek.

06:28
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Időutazás a hidegháborúba

A BBC New York-i tudósítója szerint az ENSZ hétfő esti ülése olyan volt, mint egy időutazás a hidegháborúba, amikor az Egyesült Államok és a Szovjetunió a Biztonsági Tanácsot nem az egyeztetések és a problémamegoldások fórumának, hanem a kemény retorika színterének tekintette. A nosztalgiát csak erősítette Viktor Janukovics díszletnek beillő levele, amelyet Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet idézett, és amelyben az oroszajkú emberek megvédése érdekében Moszkva beavatkozását kérte az elűzött ukrán elnök. Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet ezek után hívta fel a figyelmet arra, hogy Oroszország egy elképzelt veszéllyel hadakozik, és a katonai akciója nem egy emberi jogi misszió, hanem a nemzetközi jog megsértése. A brit ENSZ-nagykövet ezt azzal egészítette ki, hogy ez a 21. század, nem 1956 vagy 1968,

06:40
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

John Kerry Kijevbe tart

Az amerikai külügyminiszter hétfőn még Barack Obamával egyeztet, hamarosan azonban már Ukrajnában képviseli az amerikai álláspontot, és határozottan támogatja majd Ukrajna szuverenitását, területi integritását és függetlenségét.

06:50
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Nem nyugodtak a Krím félszigeten

Egy Londonban élő krími orosz a BBC-nek arról beszélt, hogy a családja és a baratai is rettegnek a háborútól. Többen megpróbálják elhagyni a Krím félszigetet, és Ukrajna biztonságosabbnak tűnő részeibe, például a nyugati területekre menekülnek.

06:59
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Az eddigi tapasztalatok

Moszkvának nagy gyakorlata van a szakadár területekkel, nem egy, szuverén állam területén zajló konfliktusba avatkozott már be. Elemzésünket Moszkva befagyott konfliktusairól itt olvashatja

07:10
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Nincs jele támadásnak

Ukrajnában már hét óra is elmúlt, de továbbra sincs hír arról, hogy az orosz csapatok mágtámadták volna a krími ukrán bázisokat. Korábban az ukrán katonák állítólag ultimátumot kaptak a megadásra. Ez sem változtat azonban azon, hogy a Krímet lényegében már elveszítette Ukrajna.

07:20
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Sokba kerül

Az orosz lapok a Moszkvára váró gazdasági következményeket veszik számba. Az egyik újság az orosz tőzsde hétfi zuhanását csak fekete hétfőként írta le. Az Ukrajna és Oroszország közötti feszültség megnövekedése világszerte megrázkódtatta hétfőn a pénz- és tőkepiacokat; a befektetők elkezdtek átcsoportosítani a biztonságosnak tartott eszközökbe, többek között európai és amerikai államkötvényekbe, és csökkentették részvénypiaci kitettségüket.

07:35
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Moszkva árnyakat kerget

Az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete szerint az orosz hivatkozás az oroszokra a Krím félszigeten leselkedő veszélyekre teljesen alaptalan. Miachel McFaul szerint szó sincs arról, hogy az ott élő oroszokat terrortámadások érnék. „Nincsenek nácik, akik az oroszokat veszélyeztetnék” – mondta a volt nagykövet a CNN-nek.

07:50
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Már szankciókról is szó van

Chris Murphy demokrata párti szenátor, az európai albizottság elnöke bejelentette, hogy az amerikai felsőház az ukrajnai intervenció miatt Oroszország elleni szankciókat mérlegel, amelyek az orosz bankokkal szembeni büntetőintézkedéseket, az orosz hivatalos és magánbefektetői számlák befagyasztását és beutazási korlátozásokat foglalhatnak magukba.A szenátor ugyanakkor rámutatott, hogy a szankciók akkor lennének igazán hatékonyak, ha az Európai Unió is hasonlókat foganatosítana.

08:03
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Amerikának vannak opciói

John McCain republikánus szenátor elismerte, hogy az Egyesült Államoknak jelenleg nem áll rendelkezésére katonai megoldás, de rámutatott, hogy a világ legerősebb hatalmának több más opciója is van. Ezek között említette a "kleptokraták" azonosítását, és a legkorruptabb orosz vezetők felvételét a 2012-ben létrehozott, úgynevezett Magnyitszkij-listára. Az ezen felsorolt személyek nem kapnak beutazási engedélyt az Egyesült Államokba. A szenátor szerint az ukrajnai válság "egy nem hatékony külpolitika folyománya, aminek következtében senki sem hisz többé Amerika erejében".

08:10
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Nagy forgalom a Határ büfében

Vasárnap több százan menekültek át Kárpátaljáról Magyarországra, miután pánikhangulat alakult ki a besorozásról. Sokan büfékben vészelték át az éjszakát vagy kocsikban aludtak, majd másnap tovább indultak. A legtöbben azonban gyorsan visszatértek, de továbbra is aggódnak az ország jövője miatt. Helyszíni riportunkat itt olvashatja.

08:20
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Életkép a határról

A hétfői forgalom a beregsurányi határon Fotó: Pályi Zsófia - Origo

08:34
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Ellehetetlenítik a laktanyákat

Az oroszbarát krími hatóságok hamarosan leállítják a víz- és áramellátást az orosz katonák által körülvett ukrajnai laktanyákban - állította a helyszínen tárgyaló orosz küldöttség egyik tagja. Szergej Markov volt parlamenti képviselő azt mondta, hogy a laktanyákban maradt katonák helyzete egyre kényelmetlenebb lesz, ha kitartanak az ukrán kormány mellett, és a laktanyákban maradnak. Markov szerint a nyomásgyakorlás jegyében az ideiglenes ukrán kormányt támogató katonák fizetést sem kapnak.

Ihor Tenjuh ügyvezető ukrán védelmi miniszter hétfő este azt mondta, hogy orosz katonák tartják blokád alatt az ukrán hadsereg krími laktanyáinak többségét. Az oroszok provokálni próbálják az ukrán katonákat, ahogyan azt öt évvel ezelőtt Grúziában tették, hogy aztán végrehajthassák rég kitervelt hadműveletüket - mondta.

08:44
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin visszarendelte a katonákat

Vlagyimir Putyin visszarendelte az állomáshelyeikre az ukrán határnál zajló katonai műveletekben részt vevő katonákat – közölte az elnök szóvivője. A manővereket az orosz elnök sikeresnek ítéli. A rendkívüli harckészültségi ellenőrzés címén múlt szerdán indított hadmozdulatokban az ország Ukrajnával is határos nyugati, valamint közép-oroszországi katonai körzetéhez tartozó csapatok, illetve más katonai egységek vettek részt. A csapatmozgásokat és a hadgyakorlatokat Moszkva előre bejelentette a NATO-nak.

08:48
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Erősödni kezdett az euró

Szevasztopolban nyugalom van, az euró pedig erősödni kezdett a hírre, hogy az orosz elnök visszarendelte a katonákat az ukrán határtól. 

09:02
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Újabb egyeztetés

Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője kedd délután Madridban találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Az ukrán válság lesz a téma. Ashton korábban azt mondta, hogy Oroszország nyilvánvalóan megsértette nemzetközi kötelezettségeit.

09:12
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Kerrynek fontos feladata lesz

Az amerikai külügyminisztert kedden közép-európai idő szerint 13 órakor várják az ukrán fővárosba. Kerry feladata lesz, hogy egyrészt Washington támogatásáról biztosítsa az ideiglenes ukrán kormányt, másrészt meggyőzze az ukrán politikusokat, hogy adjanak esélyt a diplomáciának, és ne menjenek bele olyan akciókba, amelyekkel háborút provokálhatnak ki.

09:18
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Célzott intézkedések az EU-tól

Az Európai Unió külügyminiszterei keddig adtak határidőt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy vonja vissza csapatait, ellenkező esetben az EU következményekkel járó intézkedéseket fog hozni, például felfüggeszti a vízumügyi, illetve a kapcsolatok általános újraszabályozását célzó tárgyalásokat Moszkvával, valamint fontolóra vesz további célzott intézkedéseket.

09:30
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Eldördült néhány lövés

A belbeki légi bázist ellenőrző orosz csapatok figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, miután a bázist korábbi ukrán személyzete elkezdte visszakövetelni.

09:41
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

A lakosság nyugodt

A krími lakosság nagyjából egyetért abban, hogy az orosz megszállás a félszigeten nyugalomban zajlott, és szinte egyáltalán nem zavarta meg a közrendet. Ukrajna szerint 16 ezer orosz katona lehet Krímen.

09:50
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

A putyini trükk

A Twitteren terjed egy információ, amely szerint bár Vlagyimir Putyin az ukrán határnál hadgyakorlatozó katonákat visszaküldte a bázisukra, ezeknek a katonáknak egy része valójában a Krím-félszigetre tér vissza, mivel ott van a bázisuk, így még több orosz katona lesz a Krímen. Az információt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.

09:55
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin tárgyalna?

Az AP közben azon polemizál, hogy Putyin azért rendelte vissza a katonákat, hogy jobb tárgyalási pozicíókat biztosítson Oroszországnak. Korábban az EU és Amerika is attól tartott, hogy az orosz csapatok nem állnak meg a Krím félszigeten.

10:05
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Elmaradhat a meccs

Kétségessé vált a szerdára kiírt Ukrajna-Egyesült Államok barátságos labdarúgó-mérkőzés ciprusi megrendezése. Az ukrán szövetség elnöke, Anatolij Konkov hétfőn este jelezte: a játékosok nem utaznak el Ciprusra. Ugyanakkor az amerikai szövetség saját Twitter oldalán azt írta, hogy a mérkőzést megrendezik.

10:09
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

A Krím elveszett

Lengyel titkosszolgálati értesülések szerint a Krím félsziget lakosságának egy részét Oroszország csendben felfegyverezte. Így például a kozákokat, akik Oroszországhoz szeretnék csatolni a félszigetet. A lengyel hírszerzés azt is jelezte, hogy az ukrán hadsereg nem fog ellenállni az oroszoknak, mert a tisztikar többsége Moszkva-barát. Varsó meggyőződése szerint a Krím Ukrajna számára elveszett, Oroszország átvette a félsziget ellenőrzését. 

10:17
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Látott már ilyet

Déja vu-érzésről ír a Financial Times európai kiadásának keddi számában Miheil Szaakasvili volt grúz elnök az Ukrajnában kialakult helyzetet elemezve.

A 2008-as grúziai helyzethez hasonlítja az ukrán válságot, mondván: Moszkva akkor is útleveleket osztogatott Grúzia szakadár területein, majd agitátorokat küldött az ott élők felheccelésére, végül beavatkozott állampolgárai védelmére hivatkozva.

Szaakasvili azt állítja, az Ukrajnával szomszédos egyik ország vezetője elárulta neki, hogy Putyin 2012-ben azt javasolta, hogy Ukrajnát osszák fel Oroszország és nyugati szomszédai között, és nem tűnt úgy, mintha viccelne.

A volt grúz elnök szerint országa ötödének megszállására a Nyugat nem megfelelően reagált, és ez is okolható azért, hogy Putyin most Ukrajna ellen is hasonló lépéseket tesz.

10:24
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Újabb deszanthajók

Jövőre az orosz haditengerészet újabb három deszanthajót vezényel az eddigi 19 mellé a Krím félszigetre - írja a BBC.

10:31
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Lehetne több orosz katona is

Putyin egyik párttársa szerint Moszkvának joga van katonákat állomásoztatni a Krímen. Egy egyezmény szerint 25 ezer orosz katona lehet legfeljebb a félszigeten, és Vjacseszlav Nikonov szerint legfeljebb 15 ezer van most. A politikus szerint figyelembe véve a kijevi eseményeket, az illegitim ukrán kormány lépéseit, valamint hogy felfegyverzett csapatok próbálták meg elfoglalni a krími parlamentet, naivitás volt azt hinni, hogy Oroszország ölbe tett kézzel fog várni.

10:39
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin megszólal

Vlagyimir Putyin egy órán belül sajtótájékoztatót tart.

10:45
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Feszültség a reptéren

Közben a Belbek repülőtéren feszülten várakoznak a katonák, korábban itt lőttek párszor a levegőbe az orosz katonák, amikor az ukránok megpróbálták visszakövetelni az állásaikat. Az ukránok azt szeretnék, hogy közösen irányíthassák a repteret az oroszokkal, de egyelőre nem kaptak választ. Az ukrán katonák dohányozva várják a híreket.

11:00
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Óvatosan a szankciókkal

A Kremlben dolgozó gazdasági elemző, Szergej Glazjev szerint, ha az EU és Amerika gazdasági szankciókat vezetne be Oroszország ellen, az nem Moszkvának okozná a legtöbb problémát. Glazjev szerint Oroszország azt is meg tudná oldani, ha nullára csökkennének az üzleti kapcsolatai Amerikával, fordítva viszont ez egyáltalán nem igaz.

11:06
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Kirúgott rendőri vezetők

A rendőri vezetők 90 százalékát elbocsátották Ukrajnában, miután az új vezetés szerint diszkreditálták magukat a tüntetések idején.

11:08
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Kazahsztán aggódik

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök azt javasolta kedden, hogy az orosz-kazah-fehérorosz vámunió országainak vezetői tartsanak mielőbb találkozót az ukrajnai helyzet ügyében. A Kreml sajtószolgálata hétfőn arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Nazarbajevvel és Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel. Az államfők megállapodtak abban, hogy továbbra is szoros kapcsolatban maradnak egymással.

11:10
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Mentik Ukrajnát

610 millió eurós hitelt kap Ukrajna az Európai Uniótól, a kölcsönt megszavazta az ukrán parlament.

11:14
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Oroszország visszavág, ha büntetik

A korábban már idézett Szergej Glazjev arról is beszélt, hogyha Amerika szankciókat vezet be Oroszországgal szemben, akkor Moszkva meg fogja fontolni, hogy felszámolja a dollárban tartott devizatartalékát, valamint az is elképzelhető, hogy nem fizetik vissza az amerikai bankoktól kapott kölcsöneiket.

11:22
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Fizetjük a hitelt!

Reagált is a Kreml Glazjev szavaira. Mint mondták Glazjev a saját nevében beszélt, nem pedig Oroszországot képviselte, amikor azt mondta, hogy Oroszország megtagadhatja az amerikai bankoktól felvett hitelek visszafizetését.

11:26
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Erősödött a rubel

Az ukrán hrivnya árfolyama kedd reggel az euróval szemben az előző napival megegyező 13,42-es jegyzésen állt. A dollárt 9,77 hrivnya árfolyamon jegyezték, az előző napinál 0,23 százalékkal erősebb dollár árfolyamon. A rubel kedden erősödött, az euróval és a dollárral szemben egyaránt 0,3 százalékkal. Az eurót 50,02 rubel, a dollárt 36,37 rubel árfolyamon jegyezték.

 

11:29
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Kivágták Jared Letót

A Pervij kanal orosz állami tévécsatorna kivágta Jared Leto amerikai színésznek az Oscar-díj átadóján Ukrajnáról és Venezueláról mondott szavait, azt a részt, amikor azokhoz szólt, akik álmaik megvalósításáért küzdenek - írta az Ukrainszka Pravda című ukrán hírportál. Jared Leto kapta vasárnap este Hollywoodban a 86. Oscar-gálán a legjobb férfi mellékszereplőnek járó arany szobrocskát a Mielőtt meghaltam című filmben nyújtott alakításáért.

A színész-zenész a film alkotóin kívül édesanyjának és fivérének mondott köszönetet azért, hogy valóra válthatta álmát, majd azt mondta, ezen az estén Ukrajnától Venezueláig azokra is gondol, akik hozzá hasonlóan valóra akarják váltani vágyaikat.

11:35
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrán katonák előtt - fotó

Forrás: AFP/Viktor Drachev

11:39
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Felosztják Ukrajnát?

A vérzivataros ukrán történelem során mindig felosztották az országot a szomszédos államok, míg aztán az oroszok mindent vittek. Hasonló következik most is? Az Origo összeállítása.

11:47
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Disszidálni kéne?

A belbeki reptéren közben az orosz katonák csábítgatják a disszidálásra az ukránokat. A helyi katonák feleségei is a helyszínen vannak, azt mondták, azért, hogy támogassák a férjeiket. Nem úgy tűnik, hogy harc lesz.

11:51
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Németország szkeptikus

A német és az orosz külügyminiszter találkozója után Frank-Walter Steinmeier azt mondta, messze még a megoldás Ukrajnában.

11:59
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Alakzatba rendeződtek

A belbeki reptérnél gyülekező ukrán katonák közül 100 hazament, de közben az oroszok alakzatba rendeződtek. Egy ukrán katona azt mondta, az oroszok megígérték, hogy csak lábra fognak lőni, ha parancsot kapnak.

12:09
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint jól állnak a Krímben

Az ukrán kormány szerint az ukrán határőrség az ura még mindig a helyzetnek az ukrán-orosz határon a Krím félszigeten.

12:11
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin beszél

Már csak percek kérdése.

12:17
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Jacenyuk Brüsszelbe megy

Az ukrán miniszterelnök, Arszenij Jacenyuk csütörtökön az EU vezetőivel találkozik Brüsszelben.

12:21
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Putyinra várva

Még mindig Putyinra kell várni. Az orosz vezető a krími helyzetről fog beszélni, de egyelőre csak annyi biztos, hogy fog.

12:27
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrán katona a lányával - fotó

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

12:34
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Vazallus állam

A párizsi Libération szerint Vlagyimir Putyin el akarja tiporni Ukrajnát, vazallus állammá akarja tenni, amelyet katonai megszállással, majd területe egy részének elszakításával akar meggyengíteni. Az orosz elnök az európaiak bátortalanságára épít, és megfélemlítéssel akarja elérni a célját - ahogy azt korábban megtette Grúziában és Örményországban. Putyin tetteit a KGB szellemisége hatja át, az az ő valódi politikai iskolája. Európának most bátran és határozottan kellene fellépnie ezzel az emberrel szemben, aki csak az erő nyelvét érti és mindig - gyakran joggal - ellenfelei gyengeségére épít - írja a baloldali francia lap.

12:40
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin: Erőszakos hatalomátvétel

Megkezdődödött Putyin sajtótájékoztatója. Az orosz elnök szerint Ukrajnában erőszakos, és alkotmányellenes hatalomátvétel történt, amely következmények nélkül zajlott le.

12:42
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin Janukovicsról

Putyin szerint február 21-én Viktor Janukovics minden ellenzéki követelésnek eleget tett, szinte átadta a hatalmát, miközben elvesztette az esélyét arra, hogy újraválassza az ukrán nép.

12:44
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Megérti azokat, akik változást akarnak

Megértem a Majdanon harcolókat, hogy radikális változásokat akarnak - mondta Putyin.

12:50
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Csaló az új vezetés

Putyin csalónak nevezte az új ukrán kormányt. "Szimpatizálók a Kijevben tüntetőkkel, de nem érzem, hogy az új rezsim nagy változásokat hozna Ukrajnában, holott a tüntetőknek abból lett elegük, hogy korábban csalók váltották egymást Ukrajna élén" - mondta Putyin.

12:51
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin Janukovicsot akarja

Putyin: Az új ukrán vezetés illegitim, jogi értelemben Viktor Janukovicsnak kéne vezetnie Ukrajnát. 

12:55
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin: Nincs szükség a hadseregre

Az orosz elnök pénzügyi segítséget ígér a Krím félszigetnek, de csak keveset mond a témáról, azt viszont kijelenti, hogy az orosz hadsereg jelenléte tovább nem szükséges, de a közelben marad, ha szükség lenne rá. A hadgyakorlatokról azt mondja, hogy nem volt közük az ukrajnai eseményekhez, és azért nem jelentették be őket korábban, mert meglepetésnek szánták.

13:03
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Figyelni fogják Ukrajna keleti részét

Putyin szerint Ukrajna nem csak Oroszország legközelebbi szomszédja, hanem ugyanabból a nemzetségből is származik. Az orosz elnök úgy véli, hogy az ukrán nép érthetően elkeseredik, ha olyan törvénytelenségeket lát, mint a tüntetők megkínzása, és figyelmeztet, hogy amennyiben hasonló események történnek Ukrajna keleti részén, és az emberek igénylik a védelmet, akkor Oroszország be fog avatkozni.

13:07
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Visszafogott volt az orosz sereg

Putyin úgy véli, nemzeti radikálisok tartottak a Krím félsziget felé, ezért volt szükséges az orosz bevonulás, amit finoman, erőszak alkalmazása nélkül hajtottak végre.

13:11
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Ez valójában egy humanitárius küldetés

"A nyugati országok sokszor tartják az orosz lépéseket illegitimnek, de nézzük meg, mit tett Amerika Afganisztánban, vagy Irakban. Oroszország betartja a nemzetközi jogot, és betartotta Ukrajnában is, miután az ország legitim elnöke, Viktor Janukovics kérte a segítségét. Meg akarjuk védeni az ukrán népet, ez egy humanitárius küldetés, és senkit sem akarunk rabszolgasorba taszítani" - mondta Putyin.

13:13
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin figyelmeztet

Putyin szerint nincs kivel tárgyalni Kijevben, mert Ukrajnának nincs legitim elnöke, és üzent az EU-nak és Amerikának is. "Azok, akik meg akarják büntetni Oroszországot, jobban teszik, ha gondolkodnak, mert a következmények, az elszenvedett kár, nem csak Oroszországot fogja érinteni."

13:16
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Azok nem orosz katonák

Putyin szerint azok a katonák, akik most megszállva tartják a Krím félszigetet nem orosz katonák, hanem helyi alakulatok, akik csak magukat védik.

13:18
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Provokátorok lőhettek Kijevben

Putyin szerint nem egyértelmű, kik voltak azok a mesterlövészek, akik a tömegbe lőttek Kijevben. "Viktor Janukovics biztosított arról, hogy ő nem adott ki tűzparancsot. Az is egy lehetőség, hogy az ellenfelei által felbérelt provokátorok gyilkoltak."

13:21
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

A nagykövet a helyén marad

Putyin orvosi segítséget ajánl a kijevi összecsapásokban megsérült rendőröknek, és arról beszél, hogy extrém lépés lenne visszahívni a washingtoni orosz nagykövetet.

13:23
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Megölték volna Janukovicsot

Putyin: Viktor Janukovicsnak nincs politikai jövője, és ezt megmondtam neki is. Megölték volna Ukrajnában, ha mi nem segítünk.

13:25
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Azok nem orosz katonák II.

Putyin nem tágít amellől, hogy nincsenek orosz katonák a Krím félszigeten. "Sok országnak vannak hasonló katonai uniformisai."

13:28
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Oroszország a választásokig kivár

Putyin szerint az Ukrajnával való kapcsolat csak akkor állhat teljesen helyre, amint megválasztották az új ukrán elnököt. De az élet addig sem áll le, ezért Putyin elrendelte, hogy Dmitirj Medvegyev kezdje meg a kapcsolatfelvételt Arszenij Jacenyjukkal, ahogy az orosz minisztériumok is felveszik a kapcsolatot ukrán megfelelőikkel.

13:30
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Majd eldöntik, tetszik-e az eredmény

De Putyin figyelmeztet, ha Ukrajnában folytatódik a "terror", Oroszország nem fogja figyelembe venni a közelgő ukrán választások eredményét.

13:31
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán sem küldene katonákat

Tárgyalásos megoldásra van szükség, jelentette ki Orbán Viktor az ukrán válsággal kapcsolatban az Országházban. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "békét akarunk és nem vért". A kormányfő kifejtette: az Európai Uniónak azonnal válaszlépést kell tennie az orosz katonai megmozdulásokra, ez azonban nem lehet katonai természetű.

13:35
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Új alkotmányt akar Putyin

Putyin szerint Ukrajnának új alkotmányt kell elfogadnia, de hogy az milyen legyen, ahhoz Oroszországnak nincs köze.

13:37
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Nincs ötlet a jelöltre

Újságírói kérdésre Vlagyimir Putyin azt mondta, el sem tudja jelenleg képzelni, hogy ki lenne az a jelölt az ukrán választásokon, aki Oroszországnak is megfelelne.

13:41
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

A törvényes változást mantrázza

Putyin szerint az előző ukrán kormányok nem küzdöttek eléggé a korrupció és a visszáságok ellen, ezért akar most új vezetőket a nép, de a változásokat törvényes, és alkotmányos módon kell elérni.

13:46
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem fizet a gázért

Putyin szerint Oroszország fontolgatja, hogy pénzügyi segítséget nyújtson Ukrajnának, de az EU ezt nem akarja. "Azt várják tőlünk, hogy az IMF adta kereteken belül gondolkodjunk, és így kényszerítsük rá a reformokat Ukrajnára, de Ukrajna most nem fizet a gázért, ezért más megoldásokat is számba kell vennünk."

13:52
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Timosenkót szívesen látják

Putyin szerint Oroszország remek kapcsolatokat ápol több vezető ukrán politikussal, de Ukrajnának komoly következményekkel kell számolnia, ha olyasvalaki jut hatalomba, aki ismeretlen Oroszország számára. "Julija Timosenkót szívesen látjuk Moszkvában, de ő jelenleg nem tagja az ukrán kormánynak."

14:02
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Megemelték a gáz árát

A Gazprom ismét 400 dollárt kér Ukrajnától az oda szállított földgáz ezer köbméteréért a két hónapja érvényben lévő, kedvezményes 268,5 dollár helyett - jelentette be az orosz gázipari óriás vezetője.

14:05
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Csak Putyin szerint nincsenek orosz katonák a Krímen

A Krím félszigetet uraló hadsereg mégis orosz lehet, legalábbis egy Oroszország-szakértő szerint. Az orosz származású, de Londonban dolgozó katonai szakértő szerint ráadásul orosz elitegységek vannak a felségjelzés nélküli uniformisokban, azokból a felszerelésekből ítélve, amiket használnak.

14:08
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Best of Putyin

Vlagyimir Putyin beszédének összefoglalója

14:14
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Visszavonuló ukrán csapatok

A délelőtt egyetlen feszült helyszínén is megnyugodni látszanak a kedélyek. A Belbek reptért körülvevő ukrán csapatok elkezdtek visszavonulni.

14:23
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin a nyilatkozat közben - fotó

Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatója az ukrajnai helyzetről 2014. március 4-én. Forrás: AFP/RIA Novosti/Elnöki sajtószoglálat/Alexey Nikolsky

14:39
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Ő még beleszólhat

John Kerry megérkezett Ukrajnába.

14:43
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Egymilliárd dollárt is hozott

Az amerikai külügyminiszterrel utazó hivatalnokok szerint Kerry 1 milliárd dolláros azonnali hitelt fog ajánlani a megszorult Ukrajnának.

14:47
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

A fegyverraktárt nem adjuk

Közben a Belbek reptérnél az ukrán katonák egy része visszatért, vezetőjük szerint attól nem tágítanak, hogy az ő kezükben legyen a báziosn lévő fegyverraktár.

14:50
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Azok ott nem orosz katonák III.

A putyini retorika közben elérte Beleket is, az ott állomásozó, oroszul beszélő katonák szerint ők nem orosz katonák, hiszen nincs felségjelzés az uniformisukon, és az orosz rendszámú autóik sem bizonyítanak semmit, mert azokat valakik hátrahagyták, ők pedig csak elkezdték használni őket.

14:52
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin beszél - videó

15:00
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Blokkolják a mobilokat

Zavaróállomással blokkolják az orosz ellenőrzés alatt álló Krím félszigeten az ukrán parlamenti képviselők mobiltelefonos beszélgetéseit - közölte Valentin Nalivajcsenko, az ukrán biztonsági szolgálat vezetője. "Az Ukrtelekom Krím félszigeti székházának bejáratánál illegálisan és az összes kereskedelmi szerződés megsértésével egy olyan berendezést állítottak fel, amely blokkolja az én és a többi képviselő mobiltelefonját, pártállástól függetlenül" - mondta. "A biztonsági szolgálatok jelenleg dolgoznak a kommunikációs biztonság helyreállításán" - tette hozzá.

 

15:05
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Kusturica Putyinnal van

Emir Kusturica szerint Oroszországnak kötelessége "megvédeni" az Ukrajnában élő oroszokat és "megmenteni" az országot "a katasztrófától". "Sajnos Ukrajna ugyanazon az úton jár, mint korábban Jugoszlávia. Ugyanaz a katasztrófa zajlik. Úgy vélem, Oroszország köteles megvédeni az oroszokat, akik Ukrajnában élnek" - mondta a világhírű szerb filmrendező az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek Szamarában, ahol The No Smoking Orchestra nevű rockzenekarával adott koncertet hétfő este.

15:15
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Visszaadott mandátum

Visszakapta parlamenti mandátumát Szerhij Vlaszenko, Julija Timosenko volt ukrán kormányfő ügyvédje - jelentette be Olekszandr Turcsinov házelnök a kijevi parlament keddi ülésén. A házelnök (egyben ideiglenes államfő) közölte, hogy a legfőbb adminisztratív bíróság február 28-án hozott határozatot erről. "Helyreállt az igazság" - jegyezte meg Turcsinov.

15:21
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Kiadták a körözést

Ukrajnában kiadták a körözést a korábbi belügyminiszter Vitalij Zaharcsenko ellen, aki még Viktor Janukovics kormányában töltötte be a posztot.

15:25
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

A szankciókra várva

Egy John Kerryvel Ukrajnába utazó amerikai diplomata szerint a hét második felében dönthet Amerika az Oroszországot sújtó szankciókról.

15:33
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Segély az lesz!

Minden jogosult időben, a szokásos időpontban kapja meg a nyugdíját, szociális segélyét és egyéb járandóságát márciusban Kárpátalján - biztosították kedden a lakosságot a Kárpátaljai terület illetékes hivatalainak vezetői.

15:42
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Amerika pénze

Amerika azért érkezett 1 milliárd dolláros hitelgaranciával Kijevbe, mert arra számítanak, hogy csökkeni fog az energiaárak állami támogatása.

15:45
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Szimferopol óvárosa - fotó

Magányos járókelő a krími főváros, Szimferopol óvárosában, 2014. március 4-én. Forrás: AFP/Alexander Nemenov

15:49
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Lavrov szerint az EU a hibás

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki jelenleg éppen a Krím félszigeten tartózkodik azt mondta, senkinek sincs joga arra, hogy feldühödjön az orosz lépéseken. "Az Európai Unió és Amerika nem telejsítette a kötelességét Ukrajnában, ezért jutottunk el idáig."

15:53
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Újabb sajtótájékoztató jön

Közös sajtótájékoztatót tart hamarosan John Kerry és Arszenij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.

15:56
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Nincs nyugalom a reptéren

Továbbra sincs nyugalom a Belbek reptéren, sem kompromisszum, sem együttműködés sincs a láthatáron. A katonai bázis nagyobb részét az orosz katonák, kisebbiket az ukránok tartják ellenőrzésük alatt.

16:00
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrajna-Egyesült Államok

Lehet, mégis megtartják az Ukrajna-Egyesült Államok labdarúgó-mérkőzést Cipruson szerdán. Az ukrán válogatott szóvivője szerint a nemzeti csapat tagjai megbonthatatlan egységet alkotnak. A meccset eredetileg Harkovban rendezték volna, de biztonsági okok miatt Larnacába vitték. 

16:04
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Hague: Megalapozatlan az orosz érvelés

Megalapozatlan az az orosz érvelés, hogy az elűzött ukrán államfő, Viktor Janukovics kérte Oroszország katonai fellépését - mondta kedden a brit külügyminiszter. William Hague, aki a londoni alsóházban tartott tájékoztatót az ukrajnai fejleményekről, felidézte, hogy a hivatalos orosz álláspont szerint jelenleg nincs törvényes kormány Kijevben. Hague szerint azonban az ukrán elnök "elhagyta hivatalát", és az ukrán parlament ezt követő döntéseit a képviselők - köztük Janukovics pártjának képviselői is - rendre nagy többséggel hagyták jóvá. 

Ennek alapján megalapozatlan az az érvelés, hogy egy elnöknek, aki elmenekült országából, bármiféle fennhatósága lett volna egy szomszédos ország fegyveres erőinek behívására - fogalmazott a brit külügyminiszter.

 

16:14
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Kerry lerótta kegyeletét

John Kerryt állítólag megindította, amikor meglátogatta a kijevi tüntetésben elhunyt tüntetők emlékhelyét. Az amerikai külügyminisztert a helyszínen kisebb tömeg vette körül, akik segítséget kértek az Egyesült Államoktól.

16:18
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Riasztották a török légierőt

Riasztották a török légierő nyolc  F-16-os vadászgépét, miután egy orosz felderítőgép megközelítette az ország légterét a Fekete-tenger déli része felett. Az incidens még hétfőn történt, és a török hítárvonallal párhuzamosan haladó orosz gép végig nemzetközi légtérben maradt.

16:22
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Kerry koszorúz - fotó

16:27
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Ő bevallotta, hogy orosz

Sportot űznek a Krím félszigeten tartózkodó újságírók abból, hogy bebizonyítsák, a Krímre benyomuló katonák oroszok, hiába állítja Putyin, hogy helyiek önszerveződése vette át a hatalmat a félszigeten. A képen lévő katona állítólag bevallotta, hogy orosz.

16:35
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Összeül a NATO és Oroszország

Szerdán összeül a NATO és Oroszország, hogy tárgyaljon Ukrajnáról. A NATO szerint az orosz katonai előrenyomulás fenyegeti a békét Európában.

16:38
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Aki leadja a fegyverét, megússza

Az ukrán belügyminisztérium keddtől lehetőséget teremt az engedély nélkül tartott lőfegyverek, lőszerek és robbanóeszközök önkéntes leadására. Amennyiben az állampolgárok önként fordulnak a rendőrséghez, hogy ott leadják ezeket az eszközöket, mentesülnek a büntetőjogi következményektől.

16:54
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Orosz katona idős nővel - fotó

Forrás: AFP/RIA Novosti/Andrey Stenin

16:58
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Nem tudják fizetni a számlát

A Naftogaz ukrán állami gázipari cég hétfő este jelezte a Gazrom orosz vállalatnak, hogy nem tudja teljes mértékben rendezni a leszállított orosz földgáz árát. A Gazprom egyik illetékese azt mondta kedden, hogy a Naftogaz már egy héttel korábban is figyelmeztette erre az orosz gázipari vállalatot. Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter szerint a Naftogaznak 400 millió dollárt kellene kifizetnie a februárban leszállított földgázért.

17:07
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Az új Szovjetunió

Egy a CNN-en megjelent véleménycikk szerint Vlagyimir Putyin egy visszafogottabb Szovjetunió összehozásán munkálkodik, ezért a krími konfliktus tétje nemcsak a félsziget, vagy Ukrajna sorsa, hanem a Nyugat és Oroszország további konfliktusainak is ez az első terepe.

17:16
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Orosz hadihajók akcióban

Orosz hadihajók vonták ellenőrzésük alá az Ukrajnát és Oroszországot egymástól elválasztó Kercsi-szorost.

17:26
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Eközben Belbeken

A belbeki reptér közelében az ukrán katonák egy kutyával fociznak.

17:28
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Kerry mécsest gyújt - fotó

Forrás: AFP/Sergei Supinsky

17:36
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Mindenki Ukrajnát mentené

Az EU jó eséllyel segíthet Ukrajnának kifizetni az orosz Gazprom felé fennálló 2 milliárd dolláros adósságát. Günther Oettinger szerint Európa nyugati részének nem kell tartania attól, hogy elfogyna a gáz az orosz-ukrán konfliktus miatt, amennyiben Ukrajna nem szakad ketté.

17:43
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Enyhül a válság, erősödik a forint

Az ukrán válság enyhülésének jeleire a régiós devizákkal együtt erősödött kedden a forint. Az eurót a kora reggeli 312,45 forint után délután négy órakor 310,54 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben. Kedden az euró árfolyama 310,09 és 313,74 forint között alakult.

17:53
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Aggódnak a visegrádi országok

A visegrádi országok - Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország - kormányfői aggodalmukat fejezték ki Ukrajna területi épségének megsértése miatt. A visegrádi négyek miniszterelnökei elítélték és "súlyos eszkalációnak" nevezték, hogy az orosz parlament - az ukrán kormány akaratával szemben - felhatalmazást adott az orosz fegyveres erők bevetésére Ukrajna területén.

18:00
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Tárgyal Ukrajna és Oroszország

Arszenij Jacenyuk szerint megkezdődtek a tárgyalások az orosz és az ukrán miniszterek között.

18:03
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Obama is egyeztet - fotó

Washington, 2014. március 4. A Fehér Ház által közreadott képen Barack Obama amerikai elnök (b) a nemzetbiztonsági tanács tagjaival tárgyal az ukrajnai válságról a washingtoni Fehér Ház szituációs szobájában 2014. március 3-án. Jobbról a második Joe Biden alelnök, mellette Chuck Hagel védelmi miniszter (j). (MTI/AP/Fehér Ház/Pete Souza) Forrás: MTI/AP/Fehér Ház/Pete Souza

18:08
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Bekérették az orosz nagykövetet

A magyar külügy bekérette Oroszország budapesti nagykövetét. A tárca közleményéről szóló cikkünket itt olvashatja.

18:18
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Európa gázellátása nincs veszélyben

Az Európai Unió döntéshozóit aggasztja Ukrajnában a gázhiány kialakulása, de Európában nincs közvetlen ellátási veszély, mert magasabbak a tartalékok az enyhe tél után - mondta Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa kedden.

"Nem aggódunk a rövidtávú (európai) ellátásbiztonság miatt, de aggaszt minket az ukrajnai gázellátás biztonsága. Úgy érezzük, hogy Ukrajnának egy piacnak kell maradnia. Ha Ukrajna felbomlik, ez hátrányos lesz a piac számára" - mondta Oettinger.

18:31
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Orosz hadihajók a Boszporusznál

A török Anatolia hírügynökség jelentése szerint két orosz hadihajó kelt át kedden a Boszporusz-szoroson a Fekete-tenger irányában. Lehetséges, hogy a Krím felé tartanak.

Korábban a török hadsereg arról számolt be, hogy riasztották a török légierő nyolc  F-16-os vadászgépét, miután egy orosz felderítőgép megközelítette az ország légterét a Fekete-tenger déli része felett. Az incidens még hétfőn történt, és a török hítárvonallal párhuzamosan haladó orosz gép végig nemzetközi légtérben maradt.

18:38
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

A NATO összetart a válságban

Oroszország az ismételt felszólítások ellenére továbbra is sérti Ukrajna területi integritását és szuverenitását, ami komoly hatással lehet az euroatlanti térség biztonságára és stabilitására - közölte kedden Anders Fogh Rasmussen a NATO-szövetségesek rendkívüli tanácskozását követően. "A szövetségesek az erős szolidaritás szellemében összetartanak ebben a súlyos válságban" - jelentette ki a főtitkár.

19:04
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Egyedül az oroszok fenyegetőek

Az amerikai külügyminiszter, John Kerry a keddi ukrajnai látogatásáról azt mondta: nem látott senkit Kijevben, aki fenyegetően lépett volna fel, fenyegetőzni egyedül Oroszország fenyegetőzik. Azt is megismételte, hogy a viták és tárgyalások ideje van itt, nem a konfrontációnak. 

19:32
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Kijevben az EBESZ megfigyelői

Az ideiglenes ukrán kormány egyik tagja megerősítette, hogy az EBESZ megfigyelői megérkeztek Kijevbe, és hamarosan elindulnak a Krím felé, hogy figyelemmel kísérjék az ott kialakult helyzetet - írja a Reuters. 

19:47
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Nem bírnak magukkal

A BBC azt írja, hogy nagyjából 150 orosz katona hatolt be kedd délután a Krím nyugati részén található Jevpatoria egyik légvédelmi épületébe. Sérültekről, dulakodásról egyelőre nem tudni.

19:55
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Nem veszik be, amit mond

Barack Obama újságíróknak azt mondta: Putyin indokait arról, hogy miért nyomult be az orosz hadsereg Krímbe, nem veszi be senki. Az amerikai elnök ezt egy washingtoni általános iskolában tett látogatása előtt mondta kedden.

20:04
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Válaszolni fognak

Oroszország nem fogja válasz nélkül hagyni az Egyesült Államok esetleges szankcióit - idézi a Reuters az orosz külügyminisztérium szóvivőjét. "Rá leszünk kényszerítve, hogy válaszoljunk. Mint mindig a hasonló szituációkban, amikor Washington provokál, most is hangsúlyozzuk: ez nem a mi választásunk" - mondta a szóvivő.

20:19
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Martonyi: Csökkent a veszély

Csökkent a veszélye annak, hogy tovább éleződjön a helyzet Ukrajnában, a válság megoldása csak tárgyalásos úton elfogadható - mondta Martonyi János külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában kedden.

Martonyi kiemelte: bár az orosz nagykövet bekéretésétől az orosz politika nem változik, de egy ilyen lépés alkalmas arra, hogy Magyarország jelezze aggodalmait, ismertesse álláspontját, és megkérdezze a diplomatát, hogyan látja a helyzetet. 

Martonyi János kijelentette: a visegrádi csoport és az Európai Unió egységesen legitimnek tekinti a jelenlegi ukrán kormányt és parlamentet.

20:25
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Hasznos volt a vita

Hasznosnak nevezte az orosz külügyminiszterrel folytatott keddi madridi tárgyalását az EU külpolitikai főképviselője, Cathrine Ashton . "Hasznos vitán vagyunk túl, ami több mint egy órán át tartott" - idézte Ashtont egy uniós diplomáciai forrás.

20:46
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

A piacoknak tetszett Putyin beszéde

Elemzők szerint a piacokat megnyugtatta Vlagyimir Putyin kedd reggeli beszéde.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője szerint a hétfői esés után kedden jelentős korrekciót lehetett tapasztalni az értékpapírpiacokon. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy az ukrán válság közepette a reggel jól indult, Vlagyimir Putyin beszéde nyugtatóan hatott az értékpapírpiacokra.  A beszéd után a részvények jó része visszakapta azt, ami hétfőn elvesztett - fűzte hozzá.

Miután az állítólagos ultimátum ellenére "hajnalban nem dördültek el lövések", a papírok ára emelkedett. A nyugat-európai piacokat is az áremelkedés jellemezte. (MTI)

20:58
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Felkutatják az eltűnt pénzt

Szakértőket küld az Egyesült Államok Ukrajnába, hogy segítsék felkutatni azokat a közpénzeket, amik Viktor Janukovics kormányzása alatt tűntek el - írja a BBC a Fehér Ház közleményére hivatkozva.

21:25
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

A svéd-ukrán találkozó is lesz

A svéd külügyminiszter is Ukrajnába látogat szerdán, hogy találkozzon az ország ideiglenes miniszterelnökével. "Elég jól ismerjük egymást, és az elmúlt néhány hétben végig kapcsolatban voltunk egymással" - mondta Carl Bildt svéd újságíróknak.

21:34
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Rakétát teszteltek az oroszok

A BBC az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva azt írja, hogy Oroszország sikeres tesztet hajtott végre egy interkontinentális ballisztikus rakétával a Kaszpi-tengernél. A rakéta Kazahsztánban ért földet.

21:37
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Bukhatja a Nobel-díjat Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök, Edward Snowden amerikai informatikus és Malala Juszufzai, a pakisztáni tálibokkal szembeszálló tinédzser lány is a 2014-es Nobel-békedíjra jelöltek között van. Az orosz államfő győzelmi esélyei azonban az ukrán konfliktus miatt a hírügynökségek szerint erőteljesen lecsökkentek.

Putyint tavaly októberben orosz közéleti személyiségek javasolták a díjra a szíriai vegyi fegyverek ellenőrzés alá vonásában játszott szerepéért. Az ukrán konfliktus akkor még nem szerepelt a világpolitika napirendjén, most viszont a Nobel-bizottság valószínű nem fog eltekinteni tőle. 



22:19
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Védik az ukrán erőműveket

Az Oroszországgal kialakult konfliktus miatt Ukrajna erősítette atomlétesítményeinek védelmét. Erről levélben tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) kedden este az ukrán kormány.

Ukrajnában 4 atomerőműben összesen 15 reaktor üzemel. A NAÜ adatai szerint az országban a múlt évben felhasznált energia csaknem 44 százaléka az atomerőművekből származott.

22:29
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Tüntetés Donyeckben

Több mint ezer tüntető vonult utcára a kelet-ukrajnai Donyeckben kedden - írja a Reuters. A tüntetők ukrán zászlókat lengettek és azt skandálták: "Oroszország vagyok, nincs szükségem védelemre".

23:11
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Most Kanadán a sor

Egy nappal az Egyesült Államok után, kedden Kanada is bejelentette, hogy felfüggeszti az Oroszországgal kötött kétoldalú katonai megállapodásokat.

00:08
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Szolidaritás zászlóval - fotó

A kanadai parlament épületére szolidaritásból kitűzték az ukrán zászlót. Forrás: AFP/Michel Comte

00:21
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Tudott az USA a rakétakísérletről

A Fehér Ház az orosz rakétakísérletre reagálva azt mondta, hogy Oroszország a szokásos rakétakísérletet hajtotat végre, és az új START egyezménnyel összhangban előre értesítette róla az Egyesült Államokat. Caitlin Hayden, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország és az Egyesült Államok rutinszerűen hajt végre teszteket interkontinentális és tengeralattjárókról indítható ballisztikus rakétákkal.

00:39
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Megkéselték a polgármestert

Késsel támadta meg ismeretlen elkövető kedd este Ungváron Viktor Scsadej megbízott ungvári polgármestert, és súlyosan megsebesítette – írja a mukacsevo.net munkácsi hírportál. A polgármestert az ungvári városi kórház intenzív osztályára szállították. Az orvosok közlése szerint élete nincs veszélyben.

A polgármester este kilenckor hagyta el hivatalát autójával. Észrevette, hogy követik, ezért leparkolt egy bár előtt. Az őt követő autóból egy sportos testalkatú férfi szállt ki. A férfi mobiltelefonon beszélt, és sapkát viselt, de arcát nem takarta el. Amikor Scsadej a szórakozóhely felé indult, és elhaladt mellette, a férfi hátulról deréktájon megszúrta.

00:49
március 04, 2014
Vágólapra másolva!

Különösen súlyos események

Francois Hollande francia elnök szerint "Oroszország egy veszélyes terjeszkedést kockázatába fogott", amikor csapatokat küldött Ukrajnába. Franciaország szerepe Európával együtt, ilyen körülmények között a szükséges nyomásgyakorlás, beleértve a szankciók alkalmazását a párbeszédhez vezető út megtalálása érdekében, azért, hogy politika megoldás szülessen erre a válságra" - mondta a francia államfő kedd este.

Hollande "különösen súlyos eseményekről" beszélt, amelyek letűntnek hitt időket, a beavatkozások és a katonai demonstrációk korát idézik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!