A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Megállíthatatlannak tűnnek az oroszok a számukra fontos területeken

Események

ukrán válság, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, orosz rakétavető, tüzelés, kilövés, lövés, rakéta
8203300 27.05.2022 Uragan multiple rocket launch system fires on the positions of Ukrainian armed forces in the course of Russia's military operation in Ukraine, at the unknown location. RIA Novosti / Sputnik (Photo by RIA Novosti / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 136. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
08:08
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Itt írtunk a pénteki eseményekről.

08:22
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Menekülésre szólították fel a lakosságot

Ukrajna miniszterelnök helyettese evakuációra szólította fel a herszoni és a zaporizzsjai lakosságot. Ezek a területek már orosz irányítás alatt állnak, az ukrán hadsereg a visszafoglalásukra készül.

08:27
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Luhanszk továbbra is támadás alatt

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó szerint a régiót továbbra is válogatás nélkül bombázzák az oroszok. A régióból még nem sikerült minden civilt evakuálni.

08:35
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Belgium újranyitja a kijevi nagykövetségét

A belga miniszterelnök, Alexander De Croo bejelentette, hogy újranyitja az ország kijevi nagykövetségét jövő héten. Az új nagykövet Peter Van De Velde lesz.

09:32
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Az ukrajnai háború elől július 8-án 307 ember, köztük 106 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

10:27
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Közel 13 ezren érkeztek pénteken Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6798 ember lépett be pénteken Magyarországra, a román-magyar határon belépők közül pedig 6200-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 228 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

11:10
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz olajjal szembeni szankciók több kárt okoznak azoknak, akik azt bevezették

Vlagyimir Putyin megszólalt az orosz gáz- és olajkitermelésről. Részletek itt.

12:57
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ezek az állítólagos orosz veszteségek

A Kyiv Independent nevű ukrán újság az ukrán hadsereg adataira hivatkozva beszámolt az állítólagos orosz veszteségekről.

Az adatok szerint az orosz hadsereg eddig

37500 katonát, 1639 tankot, 3818 páncélozott csapatszállítót, 836 tűzérségi üteget, 257 rakéta-sorozavető rendszert, 109 légdévelmi rendszert, 217 repülőgépet, 187 helikoptert, 15 hajót, 679 drónt, 66 speciális felszerelést, 2689 járművet és üzemanyag-tartályt és 155 cirkáló rakétát veszítettek el.

Forrás: Kyiv Independent
13:22
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Megérkeztek az első ukrán katonák az Egyesült Királyságba

A BBC tájékoztatása szerint megérkeztek az első ukrán katonák az Egyesült Királyságba egy új program keretén belül. A brit védelmi minisztérium (MoD) által indított program célja az, hogy a következő hónapokban legalább 10 ezer ukrán katonát képezzenek ki az oroszok elleni harcra. 

Körülbelül 1050 brit szolgálati személyt telepítenek a program végrehajtására az Egyesült Királyság különböző helyszínein.

Az Egyesült Királyság az Orbital hadművelet keretében 2015 és 2022 között már mintegy 22 000 ukrán katonát képzett ki.

14:18
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai zsidó közösség köszönetet mondott Magyarországnak

Az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetsége (FJCU) elnöke, Mayer Tzvi Stambler rabbi levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben köszönetet mondott Magyarországnak az ukrajnai zsidó menekültek befogadásáért, egyben kifejezte reményét, hogy hamarosan sikerül megteremteni a békét Ukrajnában - tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A rabbi levelében úgy fogalmazott: "instabilitás és bizonytalanság idején mindennél nagyobb szükségünk van barátokra és kölcsönös támogatásra.

15:21
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Bűnözőket fegyvereznek fel az ukránok a veszteségeik miatt

A súlyos veszteségek és a dezertálások miatt az ukránok börtönbüntetésüket töltő foglyokat toboroznak a 127. harkovi területvédelmi dandárba – osztotta meg a sajtóval az orosz védelmi minisztérium.

Azt is közölték, hogy elsősorban a harkovi büntetés-végrehajtó intézetből próbálnak utánpótlást szerezni.

15:54
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ukránok ezrei utaznak kiképzésre Nagy-Britanniába

Mintegy 10 ezer ukrán katona érkezik az Egyesült Királyságba több hetes katonai kiképzésre – írta meg a The Guardian. Az első csoport csütörtökön találkozott Ben Wallace brit védelmi miniszterrel. A tárcavezető a kiképzési programot az ukrán hadseregnek nyújtott brit támogatás következő szakaszának nevezte.

Ukrajna naponta mintegy 200 – egyes források szerint 300-500 – katonát veszít, ami azt jelenti, hogy az erősítés megfelelő kiképzése nagy fontosságú.

16:08
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Folyamatos az orosz előrenyomulás Luhanszkban

Az orosz és luhanszki szövetséges erők Szeverszk, Artyemovszk és Szoledar városok felé nyomulnak előre – közölte a RIA Novosztyival Vitalij Kiszelev, a Luhanszki Népköztársaság belügyminiszter-helyettese.

Beszámolt arról, hogy az orosz csapatok két napja elfoglalták a kijevi erőktől Georgijevkát, a luhanszki tüzérség pedig „nagy csapást mért" az ukránokra Szeverszk külvárosában. Az ukrán csapatok innen Kramatorszk felé kényszerültek visszavonulni.

Szeverszk, Artyemovszk és Szoledar a Donyecki Népköztársaság keleti határa közelében fekvő luhanszki városok.

16:25
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Már a háború kitörése előtt is képeztek ukrán katonákat a britek

Nagy-Britannia Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverszállítója; az orosz invázió kezdete óta Ukrajnának nyújtott brit katonai segély értéke eléri a 2,3 milliárd fontot, azaz az 1100 milliárd forintot.

A támogatás keretében szombaton megkezdődött az újabb ukrán katonák háromhetes kiképzése is a brit fegyveres erők nagy-britanniai támaszpontjain. A brit védelmi minisztérium szerint teljes mértékben London biztosítja a kiképzésben résztvevő ukrán katonák egyéb felszerelését is, köztük hideg és meleg időben használatos katonai öltözeteket, személyi védőfelszereléseket, hálózsákokat és lövészárkok kiépítéséhez szükséges eszközöket. 

A szigetország ugyanakkor már a háború előtt több mint 22 ezer ukrán katonának nyújtott kiképzést.  

London eddig több száz hordozható légvédelmi rakétarendszert, több mint ötezer könnyű páncéltörő fegyvert, nagy hatótávolságú precíziós rakétafegyverzeti rendszereket, páncélozott járműveket, a hadszíntéri utánpótlás eljuttatására szolgáló, nagy teherbírású drónokat, több ezer éjjellátó berendezést, 155 milliméteres önjáró tüzérségi lövegeket és tüzérségi ütegek lokalizálására alkalmas radarrendszereket adott át az ukrán hadseregnek.

17:12
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránokat is felelőssé tette az ENSZ civilek haláláért

Az ENSZ friss jelentése szerint az oroszok mellett az ukrán fegyveres erők is nagymértékben felelősek a luhanszki idősek otthonában bekövetkezett tragédiáért. Az intézményben az orosz támadások következtében több tucat idős és fogyatékkal élő beteg ember rekedt víz és áram nélkül, két héttel azután, hogy Oroszország megkezdte ukrajnai invázióját.

Az ukrán hatóságok kezdetben az orosz erőkre hárították a kizárólagos felelősséget, azzal vádolva őket, hogy több mint 50 civilt öltek meg a támadásban.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa hivatalának mostani jelentése azonban az ukránok felelőssége mellett megállapítja azt is, hogy bármelyik fél is követett el háborús bűnöket, az idősek otthonában történt eset „iskolapéldája" az emberek pajzsként való felhasználásával kapcsolatos aggodalmaknak.

19:12
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Civil áldozatokról számoltak be az ukránok

Orosz rakétacsapások okoztak nagyobb károkat kelet- és dél-ukrajnai városokban – közölték ukrán regionális tisztviselők. Jelentéseik szerint a Szeverszk városát ért csapásban négy civil meghalt. A várostól nyugatra fekvő Liszicsanszkot az oroszok közel egy hete foglalták el.

A BBC híradása szerint az ukrán erők eközben hevesen védik Mikolajivot, a stratégiai fontosságú folyami kikötőt.

20:30
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Kevésbé heves az orosz tüzérségi támadás

Az orosz hadsereg szombaton folytatta az ukrajnai célpontok elleni tüzérségi támadást, bár a támadás hevessége csökkent a korábbihoz képest - jelentette az AFP francia hírügynökség.

Az ukrán vezérkar szombaton orosz tüzérségi támadásokról számolt az ország keleti részében és Harkivban, de nem hajtottak végre szárazföldi offenzívát. Az orosz csapatok a Bahmut melletti Dolomitne kivételével nem ostromoltak településeket szombaton.

A Kramatorszktól délre fekvő Druzsivkában egy feltehetően rakétákkal végrehajtott támadás következtében hatalmas kráter keletkezett egy szupermarket előtt, maga az épület is megrongálódott.

Krivij Rihben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosában, aki pénteken meglátogatta a Dnyipro megyei ukrán állásokat, az orosz tüzérségi támadásnak legalább egy halottja és két sebesültje volt.

Moszkvai közlés szerint az orosz erők jelentős károkat okoztak az ukrán hadseregben és hadfelszerelésben Mikolajiv és Dnyipro megyében.

21:10
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az ENSZ sem tudja, hogy eddig hányan haltak meg

Az áldozatok szármáról nincsenek pontos adatok. Az ENSZ ötezer megerősített halottról tud, közöttük háromszáz gyerekről, de elismerte, hogy a tényleges szám ennél kétségkívül jóval magasabb.

Csak a májusban elesett Mariupolban húszezren haltak meg az ukrán hatóságok szerint.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint több mint hatmillió belső menekült van Ukrajnában, mintegy 5,5 millió ukránt menekültként tartanak számon európai országokban az invázió februári kezdete óta.

22:45
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Állítólag halálra ítéltek két Azov-tagot Donyeckben

A Donyecki Népköztársaságban halálra ítélték az Azov nemzeti zászlóalj két tagját – írja a Komszomolszkaja Pravda haditudósítója, Dmitrij Sztyesin Telegram-csatornáján.

A bejegyzés szerint az egyik halálra ítélt Konsztantyin Nyikitenko, azaz „Róka" volt, aki a vád szerint Mariupolban civilekre lőtt. A másik halálra ítélt, bizonyos „Frost" Sztyesin szerint fogságba esett katonákat lőtt agyon.

A hírt független források egyelőre nem erősítették meg.

23:28
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Szupermarketet ért bombatalálat Donyeckben - képek

Mint ahogy korábbi bejegyzésünkben írtuk, rakétatalálat ért ma kora reggel a donyecki Druzsinkában egy szupermarketet és a helyi Kultúra Házát. Az eddigi információk szerint a régiót ért támadásokban öt ember halt meg és heten megsebesültek.

23:47
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Búzamezőket égettek fel Dél-Ukrajnában - fotók

Az ukránok azzal vádolják az oroszokat, hogy szándékosan gyújtották fel a búzamezőket az ország déli részén, ami éhínséghez vezethet.

00:26
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Megpróbáltak felrobbantani egy orosz vonatot az ukrán határ közelében - videó

Robbanást jelentettek egy vasútvonalon az oroszországi Brjanszk területén, az ukrán határ közelében. Alekszandr Bogomaz területi kormányzó szerint egy robbanószerkezet megrongálta a vonat vezetőfülkéjét. Az orosz hatóságok nem közölték, hogy pontosan mit szállított a vonat.

00:48
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Harkov felé nyomulnak az oroszok

Az ukrán vezérkar bejelentése szerint az oroszok Harkov felé nyomulnak. Harkovtól északra Kocsubeivka és Dementivka településeknél egy támadást sikerült visszaverniük.

01:13
július 09, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz tankokat semmisített meg az ukrán tüzérség - videó

Az akció az ukrán 24. gépesített tüzérdandárhoz köthető, a szakértő szerint az orosz tankok túl közel voltak egymáshoz, ezért is lehetett sikeres az ukrán támadás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!