Kiderült, mikor kezdődik a háború eddigi legvéresebb csatája

Military activity of the Ukrainian army in the Donetsk region 2023, fire, Russia-Ukraine war , Soldiers, Ukraine, war,Donetsk Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna
DONETSK OBLAST, UKRAINE - JANUARY 06: Ukrainian soldiers are seen preparing for preparing for artillery fire on the Pisky frontline in Donetsk oblast, Ukraine on January 6, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 318. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
06:50
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi tudósításunkat itt találja.

06:55
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

280 generátort küld Mikolajivba az Egyesült Királyság

„Az energiarendszer folyamatos bombázása mellett a generátorok garantálják az egészségügyi intézmények, az infrastrukturális létesítmények és a legyőzhetetlenségi pontjainak megbízható munkáját” – írta Ukrajna egyesült királyságbeli nagykövetsége.

07:05
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország fokozza a mozgósítást

Az ukrán hadsereg Nemzeti Ellenállási Központja arról számolt be, hogy az orosz hadsereg 2000 ember mozgósítását tervezi a Donyeck megyében lévő Horlivkában.

08:05
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Közel 22 ezer menekült érkezett pénteken

Magyarország területére 2023. január 6-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5134 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 16861 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 238 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2023. január 6-án 90 ember, köztük 38 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

09:00
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

1,79 milliárd dollár a helyreállításához

Az ENSZ Nemzetközi Távközlési Egyesületet áprilisban bízták meg, hogy állapítsa meg, milyen mértékű pusztítást okozott a háború Ukrajna kommunikációs hálózataiban - jelentette a Reuters. A jelentés szerint Ukrajnának legalább 1,79 milliárd dollárra lesz szüksége a távközlési ágazat helyreállításához.

09:31
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország Leopard 2 tankokat szállítana Ukrajnába

Finnország kész Leopard 2 harckocsikkal ellátni Ukrajnát, ha Európa zöld utat ad neki - mondta Antti Hakkianen, a finn védelmi bizottság elnöke.

10:00
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Luhanszkot támadták az oroszok

Az ukrán hadsereg 14 település közelében vert vissza orosz támadásokat a Donyeck megyei Luhanszkban. Az elmúlt nap folyamán Oroszország egy irányított rakétacsapást és 20 támadást indított több rakétakilövő rendszerből – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

10:34
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán támadás Szevasztopolban

A krími Szevasztopol városának Oroszország által beiktatott kormányzója közölte, hogy a légvédelem lelőtt egy drónt, amely támadást intézett a kikötő ellen, ahol Oroszország fekete-tengeri flottája állomásozik.

Mihail Razvozsajev, a város kormányzója ezt a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson tette közzé azt állítva, hogy az incidens január 7-én, hajnalban történt.

11:05
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Iráni dróngyártót szankcionáltak

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta egy iráni dróngyártó hat vezetőjét és igazgatósági tagját, miután a cég állítólag olyan drónokat szállított Moszkvának, amelyeket az orosz erők Ukrajna megtámadására használtak.

A Qods Aviation Industries, egy korábban szankciókkal sújtott iráni védelmi gyártó, állítólag felelős a pilóta nélküli légi járművek tervezéséért és gyártásáért, amelyeket az ukrajnai orosz invázió során a civilekre mért csapásokhoz használtak.

A pénzügyminisztérium szerint a cég 2020 közepén Light Airplanes Design and Manufacturing Industries névre változtatta nevét, hogy kikerülje a szankciókat.

12:23
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország további 500 ezer sorkatona mozgósítására készülhet

Moszkva állítólag arra készül, hogy januárban további 500 000 sorkatona mozgósítását rendeli el - miután októberben 300 000-et hívtak be harcba - állítja az ukrán hírszerzés.

Vadym Skibitsky, Ukrajna katonai hírszerzésének helyettes vezetője a Guardian szerint azt mondta, hogy ezek a sorkatonák részt vehetnek a tavasszal és nyáron indított támadásokban. Ukrajna úgy véli, hogy ezek az offenzívák valószínűleg keleten és délen zajlanának.

Moszkva azonban tagadja, hogy új mozgósítási hullámra készülne.

12:59
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

A tűzszünet ellenére heves harcok dúlnak

Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint a harcok "rutin szinten" folytatódtak az orosz tűzszünet ellenére az ortodox karácsonykor.

A leghevesebb harcok a megszállt Kreminnától nyugatra, a keleti Luhanszki területen dúlnak- közölte a brit védelmi minisztérium.

13:42
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránokat villamosenergia-takarékosságra szólítják fel

Az ukrán energiahálózat-üzemeltető felhívást intézett a civilekhez, hogy a hőmérséklet csökkenése közepette takarékoskodjanak az árammal.

Az infrastruktúra elleni folyamatos orosz támadások miatt az Ukrenergo figyelmeztetett, hogy "jelentős hőmérsékletcsökkenés várható, ami a fogyasztás gyors növekedéséhez vezet".

Az Ukrenergo a Telegramon közzétett közleményében azt írta, hogy "az energiarendszer jelenleg nem képes teljes mértékben fedezni a szükségleteket a károk és számos erőmű orosz megszállása miatt.

Ukrajna városaiban, köztük a fővárosban, Kijevben is rendszeres áramszüneteket tartanak, hogy csökkentsék az elektromos hálózat terhelését a csúcsidőszakokban.

Az Ukrenergo közölte, hogy együttműködik az áramszolgáltatókkal a hálózaton keletkezett károk helyreállításán, de a károk összetettsége és nagyságrendje miatt türelemre int.

14:26
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek az ukránok szerint

Ukrajna 110 740-re frissítette az általa megölt orosz katonák számát. A fegyveres erők vezérkara szombaton kora reggeli frissítésében további 490 halottról számolt be.

További két harckocsit és három tüzérségi rendszert is lelőttek állításuk szerint.

15:03
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ekkor kezdik meg az ukránok kiképzését

Az amerikai fegyveres erők még ebben a hónapban megkezdik az ukrán erők kiképzését a Patriot rakétarendszerre - közölte az amerikai védelmi minisztérium.

Laura Cooper, az Oroszországért, Ukrajnáért és Eurázsiáért felelős helyettes védelmi miniszterhelyettes elmondta, hogy az ukrán erők kiképzése "több hónapig" fog tartani.

A Pentagon azt is elmondta újságíróknak, hogy az USA fontolgatja, hogy ukránokat hoz az USA-ba a Patriot rakétarendszerrel kapcsolatos kiképzésre, valamint fontolgatja a tengerentúli kiképzés "vagy a kettő kombinációját".

15:52
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA arra kéri Olaszországot, hogy küldjön légvédelmi rendszereket Ukrajnának

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó január 6-án beszélt Francesco Talóval, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök tanácsadójával, arra kérve Rómát, hogy minél hamarabb szállítson légvédelmi rendszereket Ukrajnának.

16:44
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország a 12. segélycsomagot készíti elő Ukrajnának

Mikko Savola finn védelmi miniszter bejelentette, hogy a finn kormány "12. segélycsomagját" szervezi az ukrán háborús erőfeszítésekhez.

A segélycsomag tartalmának részleteiről még nem született megállapodás, de a miniszter megjegyezte, hogy a segélycsomag nem veszélyezteti Finnország saját védelmét.

18:07
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz katonai szóvivő: Az orosz haderő tartja magát a tűzszünethez, az ukrán hadsereg támad

Az orosz hadsereg szombat éjfélig a harci érintkezési vonal teljes hosszában be fogja tartani az péntek délben egyoldalúan meghirdetett tűzszünetet, a fegyvernyugvást elutasító ukrán fegyveres erők a támadásaik miatt veszteségeket szenvedtek - jelentette ki a szombati hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tárca korábban közölte, hogy a tűzszünet 36 órája alatt a maga részéről támadást nem indít, de az ukrán fellépésekre válaszolni fog.

Konasenkov szerint az ukrán fél a Moszkva által meghirdetett karácsonyi fegyvernyugvás első napján Liman irányában tizenegy aknavető- és ötven tüzérségi csapást indított, Donyeck lakónegyedeire 60 nagy kaliberű lövedéket lőtt ki, Makijivkát pedig HIMARS sorozatvetőkkel lőtte.

Zaporizzsja megyében a tájékoztatás értelmében az ukrán fegyveres erők harmincegy alkalommal nyitottak tüzérségi tüzet, Herszon-Krivij Rih irányában tizenhét tüzérségi lövedéket lőttek ki. A tábornok elmondta, hogy az orosz hadsereg viszonozta a tüzet.

19:04
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Évtizedek óta először miséztek ukránul a kijevi barlangkolostor székesegyházában

Évtizedek óta péntek este tartottak először ukrán nyelven karácsonyi misét az ezeréves kijevi barlangkolostor, a Pecserszki Lavra székesegyházában.

Az UNESCO világörökségének listáján szereplő kolostor székesegyházába a mínusz 10 Celsius-fokos hőmérséklet ellenére áradtak a hívők.

A Dnyeper folyó jobb partján álló székesegyház és kolostoregyüttes évszázadok óta zarándokhely. Ukrajna függetlenségének 31 éve alatt most először tartották ukrán nyelven a misét. A jól ismert karácsonyi énekeket éneklők között egyenruhás ukrán katonák is voltak.

Az ukrán kormány csütörtökön vette vissza a Pecserszki Lavra Nagyboldogasszony-székesegyházát és a refektóriumának templomát. A két létesítmény idáig is állami tulajdonban, de az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű "szárnyának" használatában volt.

20:12
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán tüzérségi támadás érte Gorlovkát

Az ukrán csapatok tüzérséggel támadták Gorlovka települést - írja a Ria Novosti. Az orosz jelentések szerint több tüzérségi lövedék is becsapódott a település különböző kerületeibe.

21:11
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok Donyecket lövik

Az ukrán hadsereg tüzérségi támadásokat hajtott végre Donyeck ellen - írja a Ria Novosti. Orosz források szerint a lövedékek a város Petrovszkij kerületét érték, ezt a területet rendszeresen lövik az ukránok, most kilenc lövedék csapódott be.

23:51
január 07, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadót rendeltek el Ukrajna több régiójában

Légitámadásra figyelmeztető szirénákat lehet hallani Ukrajna Harkov, Poltava és Dnyipropetrovszk régiójában.

Az ukrán Digitális Minisztérium online térképe szerint a riadó a Zaporozsje régió Kijev által ellenőrzött részén is megszólalt.

07:08
január 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!