Drónokkal, rakétákkal támadnak az oroszok, fordulópont lehet a háborúban

Események

Ukrajna, Bahmut, Donyeck, háború, Oroszország, katona, lövészárok, orosz-ukrán háború
Bahmut, 2023. május 23. Ukrán katona egy lövészárokban az orosz erőkkel folytatott harcok alatt a Donyecki területen fekvő kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 22-én. MTI/AP/Libkos
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 455. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
06:41
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:42
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin hálás Boszniának

Oroszország hálás a boszniai Szerb Köztársaságnak az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos semleges álláspontjáért - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő, amikor kedden Moszkvában fogadta Milorad Dodikot, a szerb entitás elnökét.

"Hálásak vagyunk önöknek az ukrajnai eseményekkel kapcsolatos semleges álláspontjukért, csak egy ilyen álláspont vezethet el valamilyen pozitív megoldáshoz. Hálásak vagyunk önöknek a visszafogottságukért" - mondta Putyin. (MTI)

06:55
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai fegyvereket is használtak a belgorodi akcióban

Amerikai gyártmányú páncélozott járműveket használtak a belgorodi pratizánakciókban - írta a The New York Times. A lap szerint legalább három ilyen járművet használtak, ezeket képekről, videókból azonosították.

Mint korábban írtuk, egy ukrán diverzáns- és felderítőcsoport az oroszországi Belgorod megyében hajtott végre akciókat. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden azt mondta, a támadást visszaverték és több mint 70 "terroristát" megöltek.

07:48
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Nincsenek meg a feltételei a béketárgyalásnak

Korai még az ukrajnai konfliktus békés rendezéséről beszélni, ennek még nincsenek előfeltételei – mondta a TASZSZ-nak Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára. "A különleges katonai művelet folytatódik" - tette hozzá. 

08:14
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4927 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4517 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 53 ember, köztük 16 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

09:27
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán pilótákat F-16-os repülőgépekre képzik ki

Megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése az F-16-os repülőgépek vezetésére Lengyelországban – közölte Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője az EU védelmi minisztereinek brüsszeli találkozóján.

10:00
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz nyomásra nem fogadhat hajókat egy ukrán kikötő

Az ukrán Pivdennyi kikötő leállította működését, mert Oroszország nem engedi be oda a hajókat, így gyakorlatilag kiiktatja a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tevő megállapodásból – közölte egy ukrán tisztviselő.

10:31
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Mit jelent Belgorod megtámadása Oroszország számára

A Reuters ügynökség által megkérdezett katonai elemzők szerint az ukrán behatolás Oroszország nyugati határvidékére arra kényszerítheti a Kreml-et, hogy elterelje csapatait a frontvonalakról, miközben Kijev jelentős ellentámadásra készül.
Bár Kijev tagadta, de a belgorodi szinte biztosan előre kitervelt volt.

11:13
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők újabb támadásra készülnek Bahmutban

Az ukrán katonai parancsnokság további csapatokat és felszerelést vonultat fel Csaszov Jar közelében, hogy Bahmutban csapást mérjen az orosz erőkre. Számolt be Andrej Marocsko nyugalmazott alezredes a TASZSZ-nek.

Az ukrán fegyveres alakulatok egységei érkeztek meg Csaszov Jar falu közelébe. Fegyvereket és páncélozott járműveket is hoztak. Az akciók elemzése alapján feltételezhetjük, hogy az ukrán hadvezetés szándéka a Bahmutban található egységeink elleni támadás

- mondta az orosz hírszerzés adataira hivatkozva.

Marocsko a TASZSZ-nek elmondta, hogy az ukrán hadsereg naponta tesz támadási kísérleteket Bahmut és Szoledar közelében.

11:30
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország megerősíti Afrikával való stratégiai partnerségét

Afrika képes arra, hogy a kialakulóban lévő többpólusú világrend egyik vezetőjévé váljon, és Oroszország eltökélt szándéka, hogy megerősítse stratégiai partnerségét a kontinenssel. Ezt hangsúlyozta kedden Anatolij Antonov orosz nagykövet az Egyesült Államokban.

12:09
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Biden 108 millió dollárt kér a Kongresszustól a balkáni orosz befolyás elleni küzdelemre

Joe Biden amerikai elnök arra kéri a törvényhozókat, hogy a következő pénzügyi évben (október 1-jén kezdődik) a költségvetésből 108 millió dollárt különítsenek el Oroszország állítólagos "káros befolyása" elleni küzdelemre a Nyugat-Balkánon. Jelentette be Erin McKee, az amerikai Nemzetközi

Moszkva igyekszik kihasználni a Nyugat-Balkánon a helyi megosztottságot, megpróbálja megzavarni a békét és a stabilitást az etnikai csoportok közötti megosztottság szításával vagy súlyosbításával, a demokrácia és a politikai folyamatok aláásására irányuló erőfeszítések folytatásával és dezinformációk terjesztésével

- vázolta nézeteit az amerikai képviselőház külügyi bizottságának meghallgatásán Erin McKee.

Az elnök által a Nyugat-Balkán számára kért 108 millió dollár finanszírozást biztosít <...> mind a demokratikus, mind a gazdasági integráció megerősítéséhez, a fenntarthatóság növeléséhez és az országok közötti regionális gazdasági együttműködéshez - tette hozzá.

12:50
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU és Németország nem fogja engedélyezni az Északi Áramlat szabotázsának kivizsgálását

Németország és az Európai Unió nem fog aktívan vizsgálódni az Északi Áramlatnál elkövetett szabotázs miatt, mert nem áll szándékukban megjavítani a vezetékeket.
Gunnar Beck német EP-képviselő az Izvesztyiának adott, szerdán megjelent interjúban fejtette ki véleményét.
"A német és általában az uniós hatóságok nem fogják engedélyezni a szabotázs kivizsgálását, mert nem áll szándékukban megjavítani a vezetékeket. Fontos megérteni, hogy az EU legtöbb országa nem autonóm entitás a nemzetközi színtéren, és a legkevésbé autonóm a német vezetés, amely az Egyesült Államokkal szemben kötelezettségei vannak, cselekvésében korlátozott mind a NATO oldalán, mind az EU-val szemben, valamint a belpolitikai körülmények, patológiák és politikai neurózisok miatt" - magyarázta Beck.

13:31
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz kormányfő Kínában tesz látogatást

Mihail Miszusztin orosz miniszterelnök és Li Csiang kínai államtanácselnök hivatalos találkozójának ünnepélyes ceremóniáját szerdán tartották Peking központjában, a Népi Kongresszusok Háza (HPC) előtt. A Népi Kongresszusok Házához vezető utcákon és sugárutakon a látogatás alkalmából orosz zászlókat tűztek ki.

Miszusztin szerdai munkaprogramja a delegációkkal folytatott kétoldalú megbeszélésekkel kezdődik. Amint arról korábban beszámoltunk, a megbeszélések középpontjában a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fellendítése áll, különös tekintettel az iparra, az energiára, a közlekedésre és a mezőgazdaságra. Az eredményeket követően közös dokumentumok aláírására kerül sor.
A munkaprogram végén Miszusztin találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Hszi Csin-ping kínai elnök és Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök kezet fog megbeszélésük előtt Pekingben Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Pool/Alekszandr Asztafjev
14:03
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás történt Kharkivban

A Suspilne, az ukrán állami műsorszolgáltató a regionális hatóság vezetőjére hivatkozva arról számolt be, hogy a Kharkivi terület egyik falujára mért shahed dróncsapás következtében "kigyulladt egy iskolaépület, egy kulturális központ és irodahelyiségek".

14:31
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az Ukrán Fegyveres Erők támogatták a belgorodi régió szabotázsát

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) nem vettek részt a Belgorodi terület elleni támadásban, de támogatást nyújtottak a szabotőröknek. Számolt be a The New York Times május 23-án, kedden egy ukrán tisztviselőre hivatkozva.

A lap forrása szerint az ukrán harcosok állítólag elsősorban a határt fedezték az orosz fegyveres erők ellentámadása esetén, anélkül, hogy orosz területre léptek volna.

A forrás azt is megerősítette, hogy a szabotázs- és felderítőcsoport (DRG) veszteségeket szenvedett, ami azonban nem befolyásolta a harci hatékonyságát.

A legfrissebb információk szerint az incidensért az Orosz Szabadság Légió (terrorszervezetként elismert és az Orosz Föderáció területén betiltott) és az Orosz Önkéntes Hadtest (RVC) tagjai vállalták a felelősséget.

14:59
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA és a G7 dominanciája a BRICS növekvő befolyása miatt hamarosan megszűnik

A nyugati országoknak el kell fogadniuk, hogy a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika és India) növekvő befolyása miatt többé nem lesznek képesek uralni a világot. Erről Martin Wolf brit közgazdász, a Financial Times rovatvezetője írt május 24-én.

Wolf szerint az amerikai egypólusúság, valamint a G7 országok gazdasági dominanciájának ideje már a múlté.

Igen, a G7-nek meg kell védenie értékeit és érdekeit. De többé már nem lesz képes uralni a világot, bár a sorsa továbbra is a tagjain múlik

- véli a közgazdász.

A szakértő megjegyzi, hogy további 19 ország csatlakozási szándéka a BRICS-hez szintén arról tanúskodik, hogy ez a szövetség egyre nagyobb szerepet játszik a nemzetközi színtéren.

"Most úgy tűnik, hogy a BRICS elindult azon az úton, hogy jelentős globális csoportosulássá váljon. Tagjait egyértelműen az a vágy köti össze, hogy ne függjenek az USA és legközelebbi szövetségesei szeszélyeitől, akik az elmúlt két évszázadban uralták a világot" - zárja a cikkíró.

Korábban, május 11-én Andrew Koribko amerikai politikai elemző a Global Times című kínai lapnak írt cikkében azt írta, hogy Oroszország döntése, hogy katonai műveletet indított Donbasz védelmére, felerősítette a többpólusúság megerősödését.

Május 4-én Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az indiai Goa államban tett látogatása során megállapodott Subramaniam Jaishankar indiai külügyminiszterrel abban, hogy egy igazságos,

többpólusú világrendszer kiépítésének irányvonalát fogják követni.
Lavrov azt is elmondta, hogy a "globális dél" egyre több országa törekszik arra, hogy kapcsolatot létesítsen a Sanghaji Együttműködési Szervezettel (SCO) és a BRICS-szel, és teljes jogú taggá váljon. A nemzetközi kapcsolatok infrastruktúrája megújul - mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök április 20-án azt mondta, hogy

a világban a multipolaritás irányába mutató tendencia csak erősödni fog. Megjegyezte, hogy aki ennek ellenáll, az veszíteni fog.

A politológus Martin Wolf hozzátette, hogy a BRICS most különleges szerepet fog játszani egy új, igazságos világrend kialakításában.

15:31
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner előretörhetett Bahmutban

A Wagner-csoport további előrenyomulást hajthatott végre a megtámadott Bahmut városán belül - állítja a Háborús Tanulmányok Intézete.

Az amerikai kutatóintézet az orosz offenzíváról szóló kedd esti frissítésében azt mondta, hogy az ukrán vezérkar 2022 decembere óta először számolt be harcokról Bahmut városában.

Szerinte ez arra utal, hogy a Wagner-csoport erői "további előrenyomulást hajthattak végre a városon belül".

Az orosz erők azt állították, hogy a hétvégén átvették a város teljes ellenőrzését - amit az ukrán erők visszautasítottak, bár elismerték, hogy a harcok üteme csökkent.

16:01
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Wagner főnöke szerint az orosz hadsereg nem áll készen arra, hogy ellenálljon a Belgorod megyei behatolásnak

Amikor a betörésekről kérdezték Konsztantyin Dolgovnak adott interjújában, a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt mondta, hogy az orosz hadsereg „egyáltalán nem áll készen arra, hogy ellenálljon nekik".

16:29
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna elég fegyverrel rendelkezik, az ellentámadás hamarosan megkezdődik

Az ukrán katonai hírszerzés főnöke, Kijlo Budanov a Japan Broadcasting Corporationnek adott interjúban május 23-án azt mondta, hogy Ukrajnának elegendő fegyvere van, és a régóta várt ellentámadás "hamarosan" megkezdődik.

16:59
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev cáfolja az ukrán pilóták F-16-osokra való kiképzését

Az ukrán légierő cáfolta Josep Borrell uniós diplomáciai vezető május 23-i állítását, miszerint több európai ország, köztük Lengyelország már "megkezdte" az ukrán pilóták kiképzését az amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeken.

Jurij Ihnat, a légierő szóvivője elmondta, hogy a kiképzési program előkészületei "még folyamatban vannak", megjegyezve, hogy az ukrán képviselők jelenleg a kiképzést biztosító országokban tartózkodnak, hogy "tanulmányozzák, hogyan fog zajlani a folyamat".

"Sajnos már hosszú ideje cáfolnom kell (azokat az állításokat), hogy "a pilóták az Egyesült Államokban, (és) Európában tanulnak" - mondta Ihnat egy május 23-i televíziós interjúban. "Nincs szükség arra, hogy plusz reményt adjunk".

Ihnat szerint az ukrán pilóták még nem érkeztek meg ezekbe az országokba.

17:28
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők helyzete stabilizálódott Bahmutban

Az ellenség megpróbált az oldalvonalakon támadni és bekeríteni az orosz erőket Bahmutban, az orosz egységek azonban sikeresen ellenáltak – nyiltkozta Denisz Pusilin a Donyecki népköztársaság vezetője.

17:51
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Támadások érték Herszon és Szumi régiókat

A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója reggeli híradójában arról számolt be, hogy Herszon és Szumi régiókat ágyúzták. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

18:21
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Prigozsin szerint veszíthet Oroszország

A Wagner zsoldoscsoport alapítója arra figyelmeztetett, hogy az orosz elitnek komolyan kell vennie az ukrajnai háborút, különben veszíthet, és forradalommal nézhet szembe.

Jevgenyij Prigozsin a Telegram-csatornáján közzétett interjúban azt mondta, hogy Ukrajna megpróbálja bekeríteni Bahmutot és megtámadni a Krímet.

A legvalószínűbb, hogy ez a forgatókönyv nem lesz jó Oroszország számára, ezért fel kell készülnünk egy kemény háborúra

– mondta.

Ukrajna ellentámadásra készül, amelynek célja az orosz csapatok visszaszorítása a 2014 előtti határokhoz, amikor Oroszország annektálta a Krímet - mondta Prigozsin.

Prigozsin elmondta, hogy politikai nézeteit a haza iránti szeretet és Vlagyimir Putyin szolgálata uralja.

18:47
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

A zaporizzsjai atomerőmű biztonságáról tárgyalások folynak

Az orosz állami atomenergia-üzletág, a Roszatom vezérigazgatója a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetőjével, Rafael Grossival tárgyalt az ukrajnai Zaporizzzsja atomerőmű (ZNPP) biztonságáról. A tárgyalás Pekingben folyik. A megbeszélés részleteiről információkat egyelőre nem hoztak nyilvánosságra – közölte a Reuters szerdán a cég.

19:10
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz T-90-es harckocsik gyártása vált a Nyugat fő problémájává

A Nyugat számára a fő problémát a T-90M harckocsik oroszországi aktív gyártása és elődeik továbbfejlesztése jelenti - írta az Exxpress című osztrák kiadvány.

Oroszország emellett termikus álcával kezdte el felszerelni járműveit, ami megnehezíti, hogy messziről is észleljék a harcjárműveket. <...> Így még a régi T-55-ösök és T-62-esek is – a fegyverek, amiket a nyugat eddig nem vett komolyan - fenyegetést jelenthetnek a harctéren. A páncélzatuk erősebb és a fegyverzetük nagyobb, mint amiket Ukrajna a NATO-tól kap

- olvasható a cikkben.

Az orosz páncélozott járműveket a szerző szerint ma már ritkán használják az ellenséges területre való betörésre. Ehelyett elsősorban támogatásként vetik be azokat a harctéren.

A Nyugat azt remélte, hogy a szankciókkal megtörheti az orosz hadiipart, de durván elcsúsztak a számításai - állapította meg az Exxpress.

19:37
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország fenntartja a tárgyalási lehetőségeket Ukrajnával

Fehéroroszország készen áll arra, hogy a tavalyi évhez hasonlóan fórumot biztosítson az Ukrajnával kapcsolatos tárgyalásokhoz. Ezt Alekszandr Volfovics, a fehérorosz biztonsági tanács államtitkára jelentette ki szerdán a magas biztonsági képviselők nemzetközi találkozóján.

Fehéroroszország mindent megtesz és kész megtenni a békés rendezés érdekében. Hadd emlékeztessek: tavaly három tárgyalási fordulóra került sor [Ukrajnáról] fehérorosz földön. Készek vagyunk folytatni ezt a gyakorlatot, és mindent megadunk, ami ehhez szükséges

- mondta.

20:19
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin azzal vádolta a Nyugatot, hogy energia- és élelmiszerválságot idézett elő a világban

A világ energia- és élelmiszerválságait a nyugati államok idézik elő. Mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a biztonsági kérdésekért felelős főképviselők 11. nemzetközi találkozójának résztvevőihez intézett üdvözletében.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyes országok és szövetségek arra törekszenek, hogy fenntartsák dominanciájukat a világban, teljesen figyelmen kívül hagyva mások érdekeit és szuverenitását.

Mindez a katonai képességek kiépítésével, a más országok belügyeibe való szertelen beavatkozással, valamint az egyes nyugati országok által kiváltott energia- és élelmiszerválságok egyoldalú kihasználására tett kísérletekkel jár együtt

- mondta az orosz vezető.

20:49
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

„Tudták, hogy civilekre és gyerekekre lőnek” – a Belgorodi támadás egyik szemtanúja nyilatkozott

A Belgorodi területet megtámadó ukrán szabotázs- és felderítőcsoport résztvevői tudták, hogy civilekre, köztük gyerekekre lőttek. A támadásban megsérült személy nyilatkozott újságíróknak.

Mindent láttak. Kiabáltunk, hogy gyerekek vannak az autóban, ne lőjenek, de ők mégis lőttek. Feltételezem, hogy a kerekeket akarták eltalálni, mert a férjem később látott egy lövedéknyomot a felni bal oldalán

- mondta Smatko.

Elmondása szerint a támadás idején családostul - férjével és két gyermekével - próbálták elhagyni a falut.

Tüzet nyitottak a járműre

- mondta az áldozat, hozzátéve, hogy a karját meglőtték, férje és gyermekei nem sérültek meg.

21:19
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov bírálta a Nyugat G7-ek Oroszországgal és Kínával kapcsolatos álláspontját

A japán Hirosimában tartott G7-csúcstalálkozón a Nyugat megmutatta, hogy Oroszországot és Kínát egzisztenciális fenyegetést jelentő stratégiai ellenfélnek tekinti. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezt a biztonsági ügyekért felelős főképviselők 11. nemzetközi találkozóján május 24-én tartott beszédében mondta.

Szerinte következetesen erősödnek a globális Dél és a globális Kelet államainak pozíciói, amelyeket elsősorban alapvető nemzeti prioritásaik vezérelnek, nem pedig az egykori metropoliszok szűkös önérdekei.

Ezért Lavrov szerint a második világháború eredményeként kialakult "onocentrikus" világrendet a Nyugat "valamiféle renddel" igyekszik felváltani.

A cél (a Nyugatnak) nyilvánvaló: lerombolni a modern nemzetközi jog rendszerét, hátráltatni az új világközpontok fejlődését abban a reményben, hogy a gyarmatosítás szellemében továbbra is megoldják problémáikat - valaki más kárára

- hangsúlyozta a politikus.

A G7-ek csúcstalálkozóját, amelynek elnöke Japán volt, május 19. és 21. között tartották Hirosimában.

A G7 vezetői egy nappal a csúcstalálkozó befejezése előtt, május 20-án fogadták el a záróközleményt. Ebben leszögezték, hogy a G7-országok ellenzik Kína nem piaci gyakorlatait, beleértve az illegális technológiaátadást is.

Válaszul a kínai külügyminisztérium határozottan tiltakozott. Megjegyezték, hogy a G7-ek manipulálják a Kínával kapcsolatos kérdéseket, rágalmazzák és támadják az országot, és nyíltan beavatkoznak belpolitikájába.

Szergej Lavrov a maga részéről május 20-án azt mondta, hogy a csúcstalálkozón elfogadott döntések Moszkva és Peking kettős megfékezését célozzák. Szavai szerint a NATO és az EU azt a célt tűzte ki maga elé, hogy "legyőzi Oroszországot a csatatéren", és megszünteti az országot mint geopolitikai riválist.

Oroszország és Kína közös választ fog adni egyes nyugati országok azon törekvéseire, hogy szankciókkal érvényesítsék akaratukat. Ezt Mihail Miszustin orosz miniszterelnök mondta Hszi Csin-ping kínai elnökkel május 24-én Pekingben tartott találkozóján.

21:38
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA nyomást gyakorol Japánra, hogy csatlakozzon a NATO-hoz

Japán igyekszik megvédeni érdekeit, és nem tervezi a NATO-hoz való csatlakozást. Washingtoni "erős vágya" miatt azonban Tokió megváltoztathatja terveit. Kirill Kotkov, a szentpétervári Távol-Keleti Tanulmányok Központjának vezetője május 24-én az Izvesztyija című lapnak nyilatkozott.

Szerinte a tagság bármely szervezetben, így a NATO-ban is, bizonyos kötelezettségekkel jár. Ennek megfelelően a szövetség tagjai jelentősen korlátozottak mozgásterükben - jegyezte meg a szakértő.

Japán olyan ország, amely gazdaságilag erős hatalom, de szubjektivitása nagyon alacsony. Japán 1945 óta tulajdonképpen amerikai protektorátus alatt áll. Az országban több mint 40 amerikai katonai bázis található. Vagyis az állami szuverenitás megvalósulásának mértéke nagyon alacsony. A NATO még inkább korlátozni fogja Japán szuverenitását

- mondta Kotkov.

22:17
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia fegyverkészletei kimerültek a Storm Shadow rakéták Ukrajnának történő átadása után

Howard Wheeldon stratégiai elemző a Daily Mailnek nyilatkozva május 24-én kijelentette, hogy az Egyesült Királyság kifogyóban van az Ukrajnának átadandó fegyverekből.

A szakértő emlékeztetett a Storm Shadow nagy hatótávolságú cirkálórakéták közelmúltbeli átadására Ukrajnának, amelyek képesek 150 km-es távolságban lévő célpontokat eltalálni. Véleménye szerint a Kijevnek történő fegyverszállítás azt eredményezte, hogy London már nem rendelkezik elegendő pénzösszeggel

az Egyesült Királyság védelmére és a nemzetközi kötelezettségek teljesítésére.

22:38
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság védelmi minisztere Ukrajnába látogatott

Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere május 24-én előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben, és találkozott ukrán kollégájával, Oleksii Reznikovval.

A tisztségviselők állítólag megvitatták a NATO közelgő vilniusi csúcstalálkozóját és Kijev csatlakozási lehetőségeit a szövetséghez. Ezenkívül megvitatták az Egyesült Királyság ukrán katonák és katonai felszerelések kiképzési programját is, különös tekintettel a nagy hatótávolságú fegyverekre – mondta Reznikov.

23:20
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

A Brit miniszterelnök kijelentette, ha kell évekig fogják támogatni Ukrajnát

Rishi Sunak brit miniszterelnök egy londoni védelmi konferencián kijelentette, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei „évekig" készek támogatni az országot a háborúban – írja a Financial Times.

23:50
május 24, 2023
Vágólapra másolva!

Érdekes részletekre mutatott rá a Sky News ukrán katonai járművek kapcsán

Az orosz védelmi minisztérium képeket tett közzé, amelyeken állítólag Ukrajna által használt elhagyott nyugati katonai járművek láthatók - köztük olyanok, amelyeket a Sky News amerikai gyártmányú Humveekként azonosított.

A lap azonban rámutatott a képeken látható egyes részletekre, amelyek szerintük arra utalnak, hogy a jelenetet megkoreografálták.

Rámutattak olyan részletekre, mint például a képeken látható járműveken a szennyeződés hiánya, amelynek keletkezése szerintük a becsapódáskor elkerülhetetlen lett volna.

A Sky Newsnak sikerült beazonosítania, hogy a helyszín Belgorodban van, és a korábban közzétett drónvideók alapján meg tudták erősíteni, hogy a képen látható két jármű nem volt ott a hét elején.
A járműveken ukrán feliratok is vannak.

06:47
május 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!