Ezrével menekültek el országukból az ukrán férfiak, intenzíven támadnak az oroszok

Események

war Horizontal rosz ukrán háború
Ukrán páncélos jármű a donyecki fronton
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 632. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
05:10
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:18
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Több fronttudósítás várható

A rádió, televízió és hírközlés napján az ukrán elnök online és személyesen is találkozott újságírókkal. Volodimir Zelenszkij a napzáró videójában úgy beszélt erről a találkozóról, hogy hosszú, nagyon eredményes és érdekes beszélgetés volt.

"Mindenképpen meg fogunk tenni néhány dolgot, amiről ma beszéltek az újságírók. Mindenekelőtt változtatunk a média frontvonalhoz való hozzáférésén, hogy több frontvonali eseményről tudósítsanak" - mondta az ukrán elnök.

05:25
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnában járt az új brit külügyminiszter

Ukrajnába látogatott az új brit külügyminiszter, David Cameron, ami az első munkalátogatása ebben a pozícióban. Volodimir Zelenszkij elnök szerint az utazás erős jelzése annak, hogy továbbra is számítani lehet a brit segítségre.

A megbeszélésen szóba került a frontvonal helyzete, az ukrán harcosok fegyverellátása és a nemzetközi kapcsolatok alakulása is.

06:33
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 16-án az ukrán-magyar határszakaszon 5023 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5520 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 74 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:15
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Naponta 1000 katona esik el Avdijivkánál

Nyugati tisztviselők szerint naponta akár 1000 áldozata is lehet az ukrán kézen lévő Avdijivka városáért vívott brutális csatának. Azt mondják, hogy az ukrán oldalon viszonylag kevés az áldozat, míg Oroszország nagy számú katonát veszít.

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma azt közölte, hogy az orosz erők közelednek az avdijivkai koksz- és vegyi üzemhez, amely Európa egyik legnagyobb ilyen létesítménye.

A területért közel egy évtizede folyik a harc, mert a Donyeck városához való közelsége miatt politikai jelentőségű Oroszország számára – közölte a minisztérium.

07:54
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország lezár több határátkelőt

Finnország az Oroszországgal közös határának kilenc átkelőhelye közül négyet bezár, hogy megállítsa az utóbbi hónapokban felfokozódott migránsáradatot. Petteri Orpo finn miniszterelnök és Mari Rantanen belügyminiszter közölte, hogy a délkeleti átkelőhelyeket - Imatra, Niirala, Nuijamaa és Vaalimaa - péntek éjféltől lezárják.

A finn hatóságok a héten közölték, hogy Oroszország megengedte az okmányokkal nem rendelkező utazók számára, hogy belépjenek a határzónába, onnan pedig az átkelőhelyekre, ahol menedékjogot kérhetnek Finnországban.

A finn határőrség szerint az elmúlt napokban főként Irakból, Szíriából, Jemenből, Törökországból és Szomáliából érkeztek migránsok, szinte mindegyikük kerékpárral.

Sauli Niinisto finn elnök Oroszország lépéseit országa NATO-tagságával hozta összefüggésbe, ami feldühítette Moszkvát.

08:44
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább csúszhat Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálása

A török parlament külügyi bizottsága elhalasztotta a szavazást Svédország NATO-tagsági kérelméről. A bizottság további tárgyalásokat folytat, és a jövő héten újra napirendre tűzheti a törvényjavaslatot, de
nem határozott meg egyértelmű ütemtervet.
A török elnök hetekkel ezelőtt kijelentette, hogy megpróbálja elősegíteni a ratifikációs folyamatot, de Svédország nem tett kellő lépéseket a kurd fegyveresekkel szemben. A ratifikációhoz a törvényjavaslatot a bizottságnak jóvá kell hagynia, mielőtt teljes parlamenti szavazásra bocsátaná, ami napokkal vagy hetekkel később is megtörténhet.
Svédország NATO-tagságát még Törökországnak és Magyarországnak kell ratifikálnia.

09:23
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ezrével menekültek el országukból az ukrán férfiak

Csaknem 20 ezer férfi menekült el Ukrajnából a háború kezdete óta, hogy elkerülje a besorozást - fedezte fel a BBC. További 21 113 férfi próbált elmenekülni, de az ukrán hatóságok elfogták őket - erősítette meg Kijev. A legtöbben – 14 313-an – megpróbáltak átgyalogolni vagy úszni a határon, a fennmaradó 6800-an pedig csalással megszerzett hivatalos papírokra hivatkoztak, amelyek hamis mentesítéseket, például nem létező betegségeket tartalmaztak – közölték az ukrán hatóságok.
A hadkötelezettségből kizártak között vannak egészségügyi problémákkal küzdő férfiak, gondozási kötelezettséggel rendelkezők, valamint három vagy többgyermekes apák.

10:20
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Járattörlések és késések a moszkvai repülőtereken

November 17-én három moszkvai repülőtéren több járat késett, többet pedig töröltek - derül ki a Yandex.Schedules szolgáltatás adataiból.

Hat repülőjárat késett Domodedovóban, hármat pedig töröltek. Hat Vnukovóba tartó járatot elhalasztottak, négy szeremetyevói járat késett, egyet pedig töröltek.

10:31
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadót jelentettek be Szevasztopolban

A régió vezetője helyi idő szerint 10:45-kor légiriadót jelentett be. A térség lakóit arra kérték, hogy zárják be az ablakokat, zárják el a gázt és a vizet, kapcsolják ki az áramot, és menjenek biztonságos helyre – írja a Lenta.

11:04
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónok semmisültek meg a szmolenszki régióban

Az orosz légvédelmi rendszerek ukrán drónokat semmisítettek meg a szmolenszki régióban – jelentette be az orosz régió kormányzója, Vaszilij Anokhin a Telegram csatornáján.

Anokhin elmondta, hogy a drónokat Szmolenszk Zadneprovsky kerületében, valamint a Szmolenszkij kerületben számolták fel.

11:35
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Jelentős veszteségek Krasznolimanszk irányában

Andrej Marocsko, a Luhanszki Népköztársaság (LPR) nyugalmazott alezredese elmondta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) állományának veszteségei meredeken megnőttek Krasznolimanszk irányában.

Marochko kifejtette, hogy az ukrán hadsereg szembesült azzal, hogy fogytán vannak a nyugati lőszerek.

12:02
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Két légi célt lőttek le Szevasztopol felett

Az orosz légvédelem két légi célt lőtt le Szevasztopol felett – jelentette be a város polgármestere, Mihail Razvozsaev november 17-én pénteken Telegram csatornáján.

A szevasztopoli mentőszolgálat tájékoztatása szerint az infrastruktúrában nem keletkezett kár.

12:35
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Támadások Herszonban

Oroszország Herszon régiójában hajtott végre támadásokat, hat ember meghalt, legalább 10-en megsérültek, köztük 1 gyermek. Az orosz erők különféle fegyvereket, köztük drónokat, MLRS rakéta-sorozatvető rendszert, tankokat és repülőgépeket használtak – mondta Olekszandr Prokudin, a régió kormányzója november 17-én.

13:05
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Sikeres akciók a Dnyeper keleti partján

Az ukrán fegyveres erők azt állítják, hogy „sikeres akciókat" hajtottak végre a Dnyeper folyó keleti partján.

Az e heti jelentések azt sugallták, hogy Ukrajna megvetette a lábát a keleti oldalon, szerdán pedig Herszon régiójának orosz kormányzója is elismerte az ukrán erők jelenlétét Krynki faluban.

13:35
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Öt ukrán hajó semmisült meg Herszonnál

Az Orosz katonaság eltalált öt ukrán hajót Herszon irányában – írja a Ria Novosztyi.
A kiadvány szerint az orosz fegyveres erők Dnyepr csapatának alakulatai semmisítették meg a hajókat a legénységgel és a csapatokkal együtt.

14:05
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna Neptun rakétákkal támadott egy orosz célpontot

Ukrajna Neptun rakétákkal próbált megtámadni egy orosz területet– tette közzé az információt a Honvédelmi Minisztérium Telegram csatornáján.

A minisztérium szerint két Neptunt lőttek le a Krím partjainál szolgálatot teljesítő légvédelmi rendszerek, helyi idő szerint 10 óra 40 perckor.

14:37
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna több hídfőállást létesít a Dnyeper folyó partján

Az ukrán csapatok azt állítják, hogy több hídfőállást létesítettek a Dnyeper folyó keleti partján.

A hídfő egy olyan erős pozíció, amelyet egy hadsereg az ellenséges területen belül biztosít, és ahonnan előrenyomul vagy támad.

Ez azután történt, hogy a csapatok a hét elején átkeltek a folyón, hónapokkal azután, hogy megkezdődött az ukrán ellentámadás, amely a keleti és délkeleti területek visszaszerzésére összpontosított.

15:12
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Belgorodban

A Belgorod régiójában található Novaya Tavolzhanka falut dróntámadás érte – tette közzé az Információt Belgorod régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov.

Az információ szerint a drón robbanószerkezetet dobott le a településre, amely egy magánlakás melléképületébe csapódott és az épület kigyulladt. A szomdszédos ingatlanban is kár keletkezett. Az előzetes adatok szerint a helyi lakosok közül senki sem sérült meg.

15:34
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Pusztító orosz légibombák

Az Oroszország által készített légibombák mindent elpusztítanak az ukrán hadsereg állásai mögött - ismerte el Szergej Krivonosz , az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) nyugalmazott vezérőrnagya.
Elmondása szerint az orosz hadsereg nagyon gyakran használja ezeket a légibombákat, különösen az ukrán fegyveres erők állásainál. Kifejtette: ha 4-5 ilyen több tonnás bomba zuhan egy állásra „szó szerint csak üresség marad ott, tehát nem mindegy, milyen jól temették el magukat katonáink".
Krivonosz megjegyezte, hogy az ukrán hadsereg vadászgépei akkor tudnák megvédeni pozícióikat, ha rendelkeznének erős légvédelmi rendszerrel vagy elfogó vadászgépekkel. A nyugati szövetségesek által biztosított felszerelések azonban nem jelentenek garanciát a sikerre – hangsúlyozta a tábornok.

16:00
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Herszon városa megremegett az erős robbanásoktól

Az ukrán belügyminisztérium közölte, hogy Herszon városa "megremegett az erős robbanásoktól" tegnap este. A minisztérium állítása szerint 43 lövedéket lőttek ki különböző típusú fegyverekből a városra, néhány épület és autó kigyulladt. A minisztérium szerint mostanra minden tüzet eloltottak.

17:17
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország új repülőgépeket telepít

Oroszország bevetett egy új repülőgép típust, az A-50 MAINSTAY D néven ismert légi előrejelző és irányító repülőgépeket - állítja a brit védelmi minisztérium.

A repülőgépeket arra használják majd, hogy Ukrajna felett célpontokat azonosítsanak az SA-21-es nagy hatótávolságú, földi légvédelmi rakétarendszerük számára.

18:56
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Sugárzásérzékelőket telepítettek Dél-Ukrajnában

Környezetvédő csoportok sugárzásérzékelőket telepítettek Dél-Ukrajnában, hogy javítsák a jelenlegi mérések minőségét, és nukleáris baleset esetén figyelmeztetést adjanak.

A Greenpeace, amely a SaveDnipro ukrán csoporttal együttműködve telepítette az érzékelőket, közölte, hogy azokat Európa legnagyobb atomerőművének otthont adó Zaporizzsja városában, valamint Juzsnoukrajinszkban, Odesában, Tarutyneben, Juzsnyában és Umanban helyezték el.

Hozzátette, hogy a berendezések az ukrán hatóságokkal folytatott megbeszéléseket követően kerültek felállításra, és "a [sugárzási szintek] megfigyelésére, a félretájékoztatás ellensúlyozására és az ukrán hatóságok döntéshozatalát segítő, létfontosságú adatok szolgáltatására" szolgálnak majd.

20:03
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Hollandia 2 milliárd euró segélyt küld Ukrajnának

A holland kormány további 2 milliárd eurós katonai támogatást irányzott elő Ukrajnának 2024-ig.Ez része annak a szélesebb körű csomagnak, amelyet Hollandia jövőre nyújt Ukrajnának, és amely kezdetben 102 millió eurót tartalmaz újjáépítési és humanitárius segélyezésre, majd ezt szükség esetén az év folyamán növelni fogják – írja a The Guardian.

A holland miniszterelnök szerint a támogatást Kijev igényeihez igazítják majd. A légvédelem, a lőszerek és a légierő támogatása továbbra is prioritás marad, miután a hollandok, a dánok és más NATO-szövetségesek F-16-os kiképzőközpontot hoztak létre az ukrán pilóták számára.

20:54
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország előnyös pozíciókat foglalt el Donyeck irányában

Az orosz csapatok előnyös vonalakat és állásokat foglaltak el dél-donyecki irányban – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

Emellett ebben az irányban az Ukrán Fegyveres Erők 79. légideszant rohamdandár (AFU) és a 128. területvédelmi dandár támadócsoportjainak két támadását is visszaverték Novomihajlovka és Nikolszkoje települések területén.

22:15
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA pótalkatrészeket biztosít az F-16-okhoz

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma (DoD) pótalkatrészeket küld Ukrajnának annak biztosítására, hogy az Ukrajnába érkező F-16-osokat megfelelően karbantartsák – jelentette a védelmi minisztérium a Pentagon tisztviselőinek megjegyzéseire hivatkozva.

22:58
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Külföldi ügynöknek minősítettek az orosz hatóságok The Moscow Times -t

A The Moscow Times angol és orosz nyelvű internetes kiadvány megjelent az orosz igazságügyi minisztérium péntekenként aktualizált listáján.

A tárca a honlapján azzal vádolta meg a lapot, hogy "pontatlan információkat közölt az állami hatóságok döntéseiről és politikájáról" és "negatív képet festett a hatóságokról".
Az újság alkalmazottjainak többsége Oroszország Ukrajna elleni támadása idején elhagyta az országot.
A "külföldi ügynök" minősítéssel sújtott szervezetek szigorú adminisztratív kényszerintézkedésekkel kénytelenek szembenézni. Minden publikációjukban, így a közösségi portálokon is kötelező jelleggel fel kell tüntetniük a külföldi ügynök minősítést.

Pénteken egy színésznő, egy aktivista és két újságíró is felkerült az orosz belügyminisztérium külföldi ügynököket tartalmazó listájára.

23:01
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Azerbajdzsánnak biztosítania kell az örmények visszatérését Hegyi-Karabahba

Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága arra kötelezte Azerbajdzsánt, hogy biztosítson szabad, akadálytalan, gyors és biztonságos visszatérést a Hegyi-Karabahból szeptemberben elmenekült örményeknek, és szavatoljon biztonságot az ottmaradtaknak. A hágai közlemény szerint a bíróság Örményország szeptember közepén Azerbajdzsánnal szemben benyújtott kérelme alapján hozott döntést. Jereván azzal vádolta Bakut, hogy megsértette a faji megkülönböztetés minden formájának felszámolásáról szóló nemzetközi egyezményt. Ítéletében az ENSZ-bíróság helyt adott Örményország panaszának, és arra szólította fel Azerbajdzsánt, hogy a visszatérés szavatolása mellett biztosítsa, hogy a Hegyi-Karabahban maradt örmények közül azok, akik el kívánják hagyni a területet, biztonságosan megtehessék. Bakunak szavatolnia kell azt is, hogy mindazok, aki ott maradtak vagy visszatértek, ne szembesüljenek erőszakkal vagy megfélemlítéssel, ami menekülésre késztethetné őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!