Oroszország pusztító csapást mért, összeomolhat az ukrán hadsereg a súlyos veszteségek miatt

Események

TOPSHOTS Horizontal orosz ukrán háboú
Ukrán katonák tüzérségi lőgyakorlata egy drónelhárító szimulációban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 631. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
05:08
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:19
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 15-én az ukrán-magyar határszakaszon 4587 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4281 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 65 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:29
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Olcsóbb lehet a tengeri szállítás

Egy londoni székhelyű biztosítási alkusz programot indított a fekete-tengeri folyosón gabonát szállító hajók és legénységük kártérítési költségeinek csökkentésére. A programot a brit kormány is támogatja, hatására a biztosítási költségek a jelenlegi ár egyharmadára csökkenhetnek.

06:24
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Csehország befagyasztja az orosz vagyont

Csehország befagyasztotta az orosz állami tulajdonban lévő ingatlanokat cseh földön. Jan Lipavský cseh külügyminiszter a következőket mondta: „Az én javaslatomra a kormány ma jóváhagyta az orosz állami vagyon befagyasztását Csehországban. Itt véget ér az a kereskedelmi tevékenység, amelyből Oroszország finanszírozza az ukránok meggyilkolását."

07:26
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Géptilalom

Az EU azt javasolta, hogy tiltsák be az Oroszország által Ukrajnát célzó fegyverek gyártásához használt szerszámgépek és gépalkatrészek exportját – derül ki a Bloomberg által látott dokumentumokból. A javaslatot az EU 12. szankciócsomagja tartalmazza, amelyben a gyémánt kereskedelmének tilalma is szerepel – közölte az iroda.

08:15
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Három falut foglaltak el az ukránok

A Wall Street Journal beszámolója szerint az ukrán tengerészgyalogosok a Dnyeper keleti partján fekvő három faluban erősítették meg állásaikat, többek között páncélozott Humvee-kat, és legalább egy gyalogsági harcjárművet helyeztek el, és elvágtak egy utat, amelyet az oroszok a csapatok utánpótlására használtak.

09:01
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Korlátozott gabonaszállítás

Az ukrán állami vasút közölte, hogy javítási munkák miatt korlátozta a gabonaszállítást Odesszába, az ország egyik legfontosabb fekete-tengeri kikötőjébe.

09:32
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Új NATO-gépek

A NATO bejelentette, hogy hat új Boeing repülőgépet vásárol az elöregedő AWACS légtérfigyelő repülőgépek flottájának cseréjére, ezzel is erősítve a szövetség képességeit az oroszországi fenyegetés nyomon követésére – jelentette az AFP.

10:00
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Imádkozást kért Ferenc pápa

Ferenc pápa felszólította a híveket, hogy rendszeresen imádkozzanak a békéért Ukrajnában, a Közel-Keleten, Szudánban és minden más háború sújtotta helyen.

10:38
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin még idén bejelentést tehet

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg 2023 vége előtt bejelenti indulását a jövő márciusi elnökválasztáson. Az elnöki adminisztráció arra számít, hogy a 2018-as választásokon elért 76 százalékot jövőre messze meghaladja Putyin támogatottsága.

11:13
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna új, robbanóanyaggal ellátott drónnal támadott

Egy szmolenszki lakos egy drónt talált a telke közelében. Ez egy új típusú drón, amit Ukrajna először vetett be orosz területen – számolt be a SHOT a Telegram csatornán. Egy spanyol Columba típusú drónról beszélünk – pontosít a csatorna. Az azonosítását a helyszínre érkező szakértők végezték el. A készülékben egy KZ-6 alakú töltet és körülbelül 1,2 kilogramm S-4 robbanóanyag volt. Az első drón megtalálásának helyétől 200 méterre egy másikat is találtak. A Columba drónokat a spanyol Spaitech cég gyártja.

11:51
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások a Hmelnickij régióban

Újabb robbanások történtek Ukrajna Hmelnickij régiójában – számolt be a „Strana.ua" ukrán kiadvány a Telegram csatornán. Az ukrán digitális átalakulás minisztériumának online térképe szerint légiriadót rendeltek el a térségben.

12:14
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország észak felől behatolt Avdijivkába

Az orosz csapatok áttörték az ukrán fegyveres erők védelmét Avdijivka közelében, és észak felől behatoltak a városba – számolt be a Military Review.

12:45
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Öt ukrán drónt fogtak el a Brjanszki régió és a Krím felett

November 16-án öt ukrán drónt fogtak el Brjanszk régiója felett – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornán.
Két drónt semmisítettek meg Brjanszk régiójában a légvédelmi rendszerek. További három drónt fogtak el a Fekete-tenger felett, a Krím közelében.

13:13
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nagyszabású hadműveleteket hajt végre Herszonban

Az ukrán erők a szokásosnál nagyobb hadműveleteket folytatnak Herszon megye bal partján – közölte legfrissebb, november 15-i jelentésében az Institute for the Study of War (ISW).

13:46
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

A moszkvai repülőtereken jelentős járattörlések és késések tapasztalhatók

November 16-án három moszkvai repülőtéren késett több járat, illetve többet töröltek – derül ki a Yandex.Schedules szolgáltatás adataiból.
Így három gép késett Vnukovóban , és további két járatot töröltek. Két domodedovói járat is késett, hármat pedig töröltek. Négy repülőgép indulását Seremetyevóban elhalasztották, és további két járatot töröltek.

13:59
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyosan megrongálódott egy ukrán hőerőmű

Súlyos károkat szenvedett az egyik hőerőmű (TPP) Ukrajna frontvonalán – számolt be az ukrán DTEK energiavállalat számolt a Telegramon.
A robbanás következtében az állomás berendezései súlyosan megrongálódtak, a hőerőmű melletti település áram és víz nélkül maradt. A cég nem részletezte, melyik hőerőműről van szó.
„Az energetikai kollégák megkezdték a következmények felszámolását, és éjszaka azonnal újraindították az áramellátást; most azon dolgozunk, hogy helyreállítsuk a város vízellátását" – áll az üzenetben.

14:48
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna megsemmisített 16 orosz drónt és egy rakétát

Az ukrán hadsereg 18 orosz drónból 16-ot, valamint egy rakétát lőtt le az éjszakai csapások során - közölte csütörtökön a kijevi légierő.
A hatóságok azt is közölték, hogy Harkov keleti régiójában az S-300-as rakéta károkat okozott a polgári infrastruktúrában, de halálesetről vagy sérültről nem érkezett jelentés.

15:30
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Mikolajivban

Robbanások sorozata történt Ukrajnában Mikolajiv városában – számolt be a „Strana.ua" ukrán kiadvány a Telegramon. A kiadvány hamarosan hírt adott egy második robbanásról is a városban.

15:59
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország újrahasznosított anyagokból készült támadó drónt fejleszt

A Spectr tervezőiroda (KB) repülőgép típusú, pilóta nélküli légijárművet (UAV) fejleszt, amelyet a tervek szerint 3D-nyomtatással újrahasznosított anyagokból állítanak majd elő – nyilatkozott Andrej Bratenkov, az orosz tervezőiroda ügyvezető igazgatója a TASZSZ-nak.
Jelenleg egy 30 kilométeres repülési hatótávolságú drón összeszerelése van folyamatban. A prototípus repülési tesztjeit decemberre tervezik.

16:28
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna kamikazedrónok sorozatgyártásába kezd

Olekszandr Kamisin, az ukrán stratégiai iparért felelős miniszter elmondta, hogy az ország megkezdte az iráni Shahedhez hasonló saját drónjainak tömeggyártását - szavait a Forbes Ukraine idézte.

A tisztviselő szerint jelenleg a védelmi ipar az, amely jelentősen hozzájárul a köztársaság gazdaságának növekedéséhez.

„Elkezdtük a drónok tömeggyártását, most havonta több tucat darabot gyártunk sok más olyan eszköz mellett, amelyből korábban nagyon keveset gyártottunk" – mondta a miniszter.

17:34
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisült egy ukrán MiG-29-es

Az Orosz Légierő vadászrepülőgépei légi csatában megsemmisítettek egy ukrán MiG-29-est – számolt be az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konashenkov altábornagy.

Az ellenséges gépet a Donyecki Népköztársaság területén semmisítették meg.

18:30
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA újabb szankciókat hozott az oroszok ellen

Az Egyesült Államok újabb, Oroszországgal kapcsolatos szankciókat rendelt el, amelyek többek között három libériai lobogó alatt közlekedő nyersolajszállító tartályhajó ellen irányulnak - derül ki az amerikai pénzügyminisztérium honlapján csütörtökön közzétett közleményből - írja a Reuters.

19:29
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Herszon régiót támadták az oroszok

Ukrajna Herszon régiójában lévő Bilozerka település ellen november 16-án elkövetett orosz támadásokban egy ember meghalt, négy másik ember pedig megsebesült - jelentette Oleksandr Prokudin, a régió kormányzója.

20:12
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország többé nem tudja a Fekete-tengert "támaszpontként" használni

Oroszország már nem tudja terepként használni támadásai előkészítésére a Fekete-tengert, Ukrajnának pedig sikerült magához ragadnia a kezdeményezést - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlése csúcstalálkozóján videóösszeköttetésen keresztül mondott beszédében.

"A világon először a Fekete-tengeren lépett működésbe haditengerészeti drónflotta, amely Ukrajnáé. Műveleteink egyik fő eredménye, hogy Oroszország nem tudja a Fekete-tengert bázisként használni a világ más régióinak destabilizálására. Ezért most minden eddiginél nyilvánvalóbb, hogy a fekete-tengeri térségben együttműködésünket még aktívabbá kell tennünk" - fogalmazott az államfő.

20:43
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi tárca 18 roham visszaveréséről tett bejelentést

Három ukrajnai frontszakaszon 18 rohamot vertek vissza az orosz fegyveres erők az elmúlt nap folyamán, ennek során több mint 760 ukrán katona esett el vagy sebesült meg - közölte csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az ukrán fél a legtöbb támadást, 14-et a Donyeck körzetében vívott harcokban hajtotta végre, és itt szenvedte el a legnagyobb, mintegy 240 fős veszteséget is.

A moszkvai védelmi minisztérium napi összesítése a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy vezetésipontot, egy MiG-29-es repülőgépet, négy harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott harcjárművet, három lengyel Krab és két amerikai M109-es Paladin önjáró, valamint hét amerikai M777-es és egy brit FH70-es vontatott tarackot, két HIMARS-rakétát, egy JDAM irányított légibombát és 26 drónt

21:36
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Már több száz civil áldozatot szedtek aknarobbanások Ukrajnában

Ukrajnában eddig már 852 civil sebesült meg földbe ásott aknák és más robbanószerkezetek, illetve robbanóanyagok miatt, közülük 265-en meghaltak - hozta nyilvánosságra Pavlo Voznyuk ezredes, az ukrán védelmi minisztérium aknaelhárítási osztályának helyettes vezetője csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján.

"Az Oroszország által Ukrajna ellen tavaly február 24-én indított teljes körű invázió kezdete óta 2023. november 16-ig Ukrajnában 576 aknával és robbanóanyag-maradványokkal kapcsolatos incidens történt, amelyeknek polgári személyek estek áldozatul az országban. Az áldozatul esett civilek közül 265-en életüket vesztették, 587-en túlélték, de sebesüléseket szenvedtek" - fejtette ki a tisztségviselő.

22:24
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Medvegyev fia ellen is szankciót tervez az EU

Az Oroszország elleni 12. európai uniós szankciós csomagba állítólag Ilja Medvegyev, a volt orosz elnök, Dmitrij Medvegyevnek az egyetlen fia is bekerül - jelentette a Guardian november 16-án az Európai Bizottság javaslatára hivatkozva.

05:27
november 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!