A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Halászhajónak álcázott kémhajók az Északi-tengeren, Putyin azonnali intézkedést rendelt el az ukrajnai látogatása után

Események

gránátvető, Ukrajna, Donyeck, háború, Oroszország, Orosz-ukrán háború, katona
Donyecki terület, 2023. április 15. Ukrán katona páncéltörő gránátvetővel tüzel a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó front térségében tartott gyakorlaton 2023. április 15-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/AP/Roman Csop/Roman Csop
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 421. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
06:25
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:26
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyi a fronton harcoló ukrán katonák havi zsoldja

Az orosz erők ellen harcoló, fronton szolgáló ukrán katonák 100 ezer hrivnya (932 ezer forint) összegű ellátmányt kapnak havonta - közölte szerdán az ukrán hadvezetés azzal a szándékkal, hogy véget vessen a pénzügyi ellátmány és az egyéb juttatások körül kialakult találgatásoknak.

"Egy katona, aki az országot szolgálja, és agresszortól védve saját életét és egészségét kockáztatja, rendkívül nehéz körülmények között teljesítve feladatát, annak nagyon motiváltnak kell lennie" - áll az ukrán vezérkar közleményében. (MTI)

06:33
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai katonai segély Ukrajnának

Az Egyesült Államok újabb katonai segélyt jelentett be szerdán Ukrajnának 325 millió dollár (112 milliárd forint) értékben.

Az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője közölte, hogy a csomag mindenek előtt lőszereket tartalmaz olyan fegyverrendszerekhez, mint például a HIMARS önjáró rakétatüzérségi eszközök. Emellett tartalmaz még több mint kilencmillió darab, kézifegyverekbe való lövedéket, korszerű páncéltörő rakétákat, logisztikai járműveket, tüzérségi lőszereket és harckocsik elleni aknákat. Hangsúlyozta, hogy a támogatást az amerikai hadsereg készleteiből nyújtják. (MTI)

07:03
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán főügyész: 80 ezer orosz háborús bűncselekmény történt

Ukrajna főügyésze szerint az ukrajnai háború kitörése, 2022 februárja óta csaknem 80 ezer háborús bűncselekményt jegyeztek fel orosz részről.

Andrij Kosztin szerdán az amerikai Kongresszus külügyi bizottságában tartott meghallgatáson azt állította, hogy az orosz erők szándékosan használják a nemi erőszakot, kínzást és emberrablást az ukrán polgári lakosság megfélemlítésére. Kijelentette, hogy a tavaly novemberben visszafoglalt Herszon körzetében az ukrán erők húsz kínzókamrát találtak, és több mint ezer túlélő nyilatkozott az őt ért bántalmazásról. Állítása szerint csak a herszoni régióban hatvan nemi erőszakról szóló bejelentést regisztráltak hivatalosan.

Hozzátette, hogy a továbbra is orosz megszállás alatt álló területeken az orosz erők a lakosságot erőszakkal költöztetik át más általuk megszállt ukrán területekre vagy Oroszországba.

07:34
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5904 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5796 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 104 ember, köztük 49 gyermek érkezett Budapestre vonattal - írták.

08:32
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Német-amerikai légvédelmi rendszer Ukrajnában

Ukrajna kétféle légvédelmi rendszert kapott a Rammstein katonai csoport csütörtöki ülése előtt, ahol további szállítmányokat fog kérni – írta a The Guardian. A Patriot légvédelmi rendszer szállítását szerdán Olekszij Reznyikov védelmi miniszter megerősítette, a négy ígért német Iris-T rendszerből a második is átadásra került - közölte egy német lap. Hivatalos bejelentés erről nem történt.

09:02
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Senki nem vállalja a felelősséget húsz bahmuti civil haláláért

Egy ukrán katonai szóvivő provokációval vádolta Moszkvát, miután az oroszok szerint az ukránok felrobbantottak négy épületet Bahmutban, amiben húsz civil meghalt. A szóvivő szerint az ukrán erők soha nem céloznak civileket, az oroszok ugyanezt állítják magukról.

09:50
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Halászhajónak álcázott kémhajók az Északi-tengeren

Több skandináv ország közszolgálati műsorszolgáltatója közös vizsgálatában azt állítja, hogy Oroszország halászhajónak álcázott kémhajókat használ, hogy szélerőműveket és kommunikációs kábeleket támadhasson az Északi-tengeren.

10:45
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Sikertelen éjszakai orosz dróntámadás

Az ukrán erők április 19-én éjszaka 11 iráni gyártmányú Shahed-136/131 típusú drónból 10-et megsemmisítettek - közölte az Ukrán Fegyveres Erők Légiereje.

11:11
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz vízelvonása miatt leáll a mezőgazdaság

A Krím északi részén található földterületek az orosz vízkivételi módszerek miatt alkalmatlanná váltak a mezőgazdaságra - közölte Tamila Tasheva, krími képviselő.

11:47
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb lemondás az orosz katonai vezetésében

Szergej Avakjansz admirális lemondott a Csendes-óceáni Flotta parancsnokságáról.

12:13
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Váratlan bejelentést tett Putyin az ukrajnai látogatása után

Az orosz elnök ukrajnai látogatásáról annyit mondott:

rég nem láttam ennyi régi autót, Ladát és Zsigulit. Hogy ez mit jelent? Azt jelenti, hogy az emberek jövedelme meglehetősen szerény.

Hozzátette, hogy ugyanakkor, amit látott, az mind letisztult, tiszta és rendezett volt. 

Az orosz elnök szerint ezekben a régiókban az árszínvonal még magasabb, mint a rosztovi területen. Utasította a minisztereket, hogy dolgozzanak ki tervet arról, hogyan lehetne ezt az egyensúlytalanságot megszüntetni.

12:41
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Támogatás igen, új típusú fegyverek viszont nem érkeznek

Ukrajnának továbbra is szüksége van katonai segítségre, és a Nyugat továbbra is segíteni fog, de új típusú fegyverek biztosításáról egyelőre szó sincs - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár.

13:17
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy civil Donyeckben, állítják az oroszok

Az éjszaka folyamán egy nő meghalt Donyeck városában az ukrán fegyveres erők lövedékei miatt. Azt írták, hogy az 1968-as születésű nő egy magán lakóépület találatakor halt meg.

13:46
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz áttörés Bahmutnál

Az Orosz Fegyveres Erők rohamosztagainak sikerült áttörniük az O-0506-os országútra, amely Bakhmut és a Csaszov Jar települések csomópontjait köti össze. Az ukrán hadsereg igyekszik megakadályozni a pozíció megerősítését - jelentette április 20-án Ruszkaja Veszna haditudósító.

14:49
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Lángszórókat vetnek be az oroszok

A Donyecki Népköztársaságban szinte az összes épületet lerombolták, így a fegyveresek a föld alá vonultak. Az orosz hadsereg a Solntepec nehéz lángszóró rendszert (TFS) használja az Ukrán Fegyveres Erők megerősített és földalatti állásainak legyőzésére.

15:14
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ádáz harcok Bahmutban

A Wagner-csapatok előrenyomulnak Bakhmut nyugati részében, ahol továbbra is heves harcok folynak.
"Folytatódnak az ádáz harcok, de a Wagner-csapatok tovább halad előre - nappal és éjszaka egyaránt" - mondta Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság megbízott orosz vezetője

15:45
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország atomfegyverek nélkül is legyőzi Ukrajnát

Oroszország nukleáris fegyverek használata nélkül is képes legyőzni Ukrajnát, még akkor is, ha a másik fél teljes mértékben mozgósítva van - mondta Scott Ritter volt amerikai hírszerző.

Oroszország nem fog atomfegyvert használni. Nem értem, hogy az emberek miért nem képesek ezt megérteni

- mondta Ritter.

A volt hírszerző szerint Ukrajna veresége elkerülhetetlen, mert az ország elnöke, Volodimir Zelenszkij nem hajlandó tárgyalni Moszkvával a békéről. Ritter azt is megjegyezte, hogy az ukrán hadvezetés nem lesz képes növelni a hadsereg létszámát a lőszerhiány és az 5 millió ember egyidejű kiképzésének és felkészítésének lehetetlensége miatt.

Oroszország győzelemre áll. Ez a háború már véget ért

- zárta mondandóját.

16:11
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország védekezésre válthat

Az orosz erők a sikertelen téli offenzívát követően stratégiát váltanak és védekezésre rendezkednek be - közölte Andrij Juszov, a katonai hírszerző ügynökség, a HUR szóvivője.

16:50
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb Leopard 2 harckocsikat ígértek Ukrajnának

Dánia és Hollandia közösen vásárol és adományoz Ukrajnának 14 db Leopard 2 típusú harckocsit legkésőbb 2024 elejéig - jelentette a Dán Rádió április 20-án.

17:40
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO főtitkára Kijevbe látogatott

Jens Stoltenberg első alkalommal látogatott Kijevbe Oroszország teljes körű inváziója óta, ezzel is kifejezve támogatását.

Stoltenberg lerótta kegyeletét a háborúban elesett ukrán katonák előtt, és megtekintette a Kijev egyik központi terén kiállított sérült orosz katonai felszereléseket.

18:31
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz szóvivő: Csapás érte az ukrán Bahmut csoport egyesített törzsét

Csapást mért az ukrán fegyveres erők Bahmut csoportjának egyesített törzsére az orosz hadsereg Kosztyantyinivka község közelében - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A beszámoló szerint a donyecki régióban emellett az ukrán 25. légideszant és a 116. területvédelmi dandár zászlóaljainak három parancsnoki vezetési- és megfigyelőállása került tűz alá. Miként Konasenkov elmondta, magában Bahmutban, a város nyugati részén ejtőernyősök által biztosított, a légierő és a tüzérség által támogatott orosz rohamegységek folytatták a harci tevékenységet.

Az orosz tábornok az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap folyamán elszenvedett emberveszteségét mintegy 625 főben nevezte meg, akik közül a 470-et is elérhette azoknak a katonáknak a száma, akik a Donyeck körzetében, többek között Bahmutban vívott harcokban estek el.

18:55
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Dél-Korea nem szállít fegyvereket Ukrajnának

Dél-Korea az Oroszországgal való kapcsolatok stabilitása érdekében nem szállít fegyvereket Ukrajnának.

"Az ok, amiért nem teszünk önként ilyen lépéseket (fegyverszállítások Ukrajnának - a szerk.), az az, hogy stabilan akarjuk tartani a Koreai Köztársaság és Oroszország közötti kapcsolatokat, miközben aktívan részt veszünk a nemzetközi összefogásban, hogy segítsünk az ukrán népnek" - mondta egy forrás a Yonhapnak.

20:05
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Stoltenberg: Ukrajna jogos helye a NATO-ban van

Ukrajna jogos helye a NATO-ban van - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Kijevben tett látogatásán.

A főtitkár először tett - előre nem bejelentett - látogatást az ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta az ukrán fővárosban. Stoltenberg a Szent Mihály-kolostor külső falánál tisztelgett az elesett ukrán katonák emléke előtt, és megtekintette egy kilőtt orosz páncélos kiállított roncsát a főváros központjában.

Szeretném egyértelműen kijelenteni, hogy Ukrajna jogos helye az euro-atlanti családban, a NATO-ban van. A mi támogatásunk segíteni fog abban, hogy ez lehetővé váljon - mondta Stoltenberg a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Stoltenberg az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás folytatását is megígérte, és elmondta, hogy eddig a NATO-szövetségesek már több tízezer ukrán katonát képeztek ki és 65 milliárd eurós (24 500 milliárd forint) katonai segítséget nyújtottak az országnak.

20:44
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Svájc szankciós listájára helyezte a Wagner csoportot

Svájc felvette az orosz Wagner csoportot és a RIA FAN nevű médiacsoportot az Ukrajnát ért orosz támadással kapcsolatba hozható egyénekkel és jogi személyekkel szemben bevezetett szankciós listájára - közölte csütörtökon a szövetségi gazdasági minisztérium.

A döntést azzal indokolták, hogy "a Wagner csoport Oroszország ukrajnai hibrid háborújának egyik eszköze, amely mögött tisztázatlan jogi, de azonos tulajdonosi háttérrel létrehozott, a világ egészére kiterjedő céghálózat rejtőzik; tagjai pedig többek között biztonsági, technológiai, nyersanyag-kereskedelmi és pénzügyi tevékenységet folytatnak".

Az orosz Patriot Media Group részét képező RIA FAN médiacsoport szankciós listára helyezését a közlemény nem indokolja, de kitér arra, hogy a szervezet kuratóriumát Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport alapítója vezeti.

21:44
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Szöul: Az orosz féltől függ az Ukrajnának nyújtandó esetleges katonai támogatás

Az Ukrajnának nyújtandó esetleges katonai segítségről szóló bármilyen döntés Oroszországtól függ - közölte csütörtökön a dél-koreai elnöki hivatal azt követően, hogy Jun Szok Jol dél-koreai elnök azt mondta, eljöhet a pont, mikor a humanitárius segítség már nem elegendő az ukrajnai háborúban.

Jun szerdán adott interjút a Reuters hírügynökségnek, melyben kifejtette, Dél-Korea katonai segítséget is nyújthat Ukrajnának, ha nagyobb támadás éri az ország civil lakosságát.

"Ha olyasmire kerül sor, amit a nemzetközi közösség nem nézhet el, például egy nagyszabású támadás civilek ellen, mészárlás vagy a háborús törvények súlyos megsértése, nem maradhatunk kizárólag a humanitárius vagy pénzügyi támogatásnál" - hangsúlyozta az államfő.

Az elnöki iroda részéről csütörtökön azt közölték, Jun mindössze elméletileg vetette fel az ügyet, a moszkvai aggodalmakkal kapcsolatban pedig azt felelték, a Kreml olyan helyzetre reagál, amely nem történt meg.

22:43
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

Hazaárulással vádolnak hadititkokat oroszoknak feltáró ukrán katonákat

Hazaárulással vádolnak több ukrán katonát, akik egy jóvá nem hagyott küldetésre indultak, s eközben olyan információkat fedtek fel, amelyek alapján Oroszország csapást tudott mérni egy légitámaszpontra - közölte csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

Az SZBU szerint az érintett csoport "anélkül, hogy egyeztett volna az illetékes állami hatóságokkal", megpróbált tavaly júliusban elfoglalni egy orosz repülőgépet, amelynek pilótája azt állította, hogy át akar állni az ukránokhoz.

A művelet során azonban részleteket fedtek fel az ukrán légierő személyzetének és gépeinek elhelyezkedéséről, ami lehetővé tette, hogy Oroszország sikeres csapást mérjen az ukrajnai Kirovohrad megyében lévő Kanatove "titkos" katonai repülőtere ellen.

23:25
április 20, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ-tisztviselő: Folytatódnak az ukrajnai gabonaexporthoz kapcsolódó hajóellenőrzések

Folytatódnak csütörtökön a fekete-tengeri ukrajnai gabonaexport egyezmény keretében tartott hajóellenőrzések, miután az előző nap újraindult a folyamat - tájékoztatta Ismini Palla, a Közös Koordinációs Központban (JCC) működő ENSZ-képviselet szóvivője a TASZSZ orosz hírügynökséget.

A szóvivő elmondta: a hajóellenőrzések szerdán újrakezdődtek, és csütörtökön folytatódnak. Kifejtette: az orosz és ukrán félnek sikerült megállapodnia, ami lehetővé tette az ellenőrzések folytatását.

"Az ellenőrzéseket az ENSZ és Törökország által a két fél között szervezett megbeszélések után folytatták. Oroszország és Ukrajna küldöttségei megállapodtak új hajók részvételéről a kezdeményezésben" - mondta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!