Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Percről percre

Oroszország újabb nagyszabású támadást indított, katasztrofális állapotban van az ukrán áramellátás

Ukrajna, ukrán katona
Ukrán katona vállról indítható rakétával lő a kiképzésen
Fotó: AFP/Genya Savilov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 835. napjáról.

 

20:43
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Brutális videón ahogy drónnal robbantják fel az orosz katonákat

Ukrán katonák egy drónnal üldözőbe vettek és felrobbantottak két gyalogosan menekülő orosz katonát.

20:15
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Csehország nem küld katonákat

A cseh védelmi miniszter támogatását fejezte ki a Franciaország által vezetett kezdeményezéssel kapcsolatban (hogy katonai kiképzőket küldjenek Ukrajnába), de elmondta, hogy Csehország nem követi a francia példát.

19:48
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drón Észak-Oszétia felett

Az orosz légvédelmi rendszerek megsemmisítettek egy ukrán drónt Észak-Oszétia területe felett – számolt be az Orosz Honvédelmi Minisztérium.

A minisztérium közölte, hogy ez az első alkalom, hogy drónt lőttek le ebben a régióban.

A június 7-ről 8-ra virradó éjszaka összesen 25 pilóta nélküli légijárművet (UAV) fogott el és semmisített meg a légvédelmi rendszer. Megállapították, hogy a drónokat Rosztov, Belgorod, Brjanszk, Tula és Arhangelszk régiókban, valamint a Krími Köztársaságban és a Krasznodari területen hatástalanították.

19:11
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Speciális légvédelmet telepítenek Herszonban

A Herszoni régióban légvédelmi rendszert hoznak létre az ukrán rakétatámadások ellen – számolt be a régió kormányzója, Vladimir Saldo a RIA Novostyinak adott interjújában.

A régióvezető megjegyezte, hogy a kialakulóban lévő védelmi rendszer több rétegből áll majd, amelyek nemcsak a földön működnek hatékonyan. Herszon kormányzója szerint az olyan rakéták, mint a Storm Shadow és az ATACMS nem érnek majd célba, és „Oroszország soha nem fog visszavonulni”.

17:58
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Katasztrofális helyzet Ukrajnában

Sok ukrán a köztársasági vészhelyzeti áramkimaradásokat rosszabbnak érzi, mint magát a fegyveres konfliktust, ennek következtében az állampolgárok tömegesen vándorolhatnak ki az országból az energiahiány miatt. Az ukrán NJSC Naftogaz volt vezetője Andrej Kobolev az Ukrayinska Pravdának adott interjújában figyelmeztetett a problémára.

Úgy véli, hogy Ukrajna a venezuelai gazdasági összeomláshoz hasonló gazdasági válság küszöbén áll. Most az üzlet nem tud normálisan működni az állandó leállások miatt, ez komolyan befolyásolja a bevételeket.

De ami még rosszabb, az az, hogy sokan vannak, akik az energiaszektort ért csapásokat és a hiányt rosszabbnak tekintik, mint a háborútól való félelmet. Emiatt a kényelmetlenség miatt ezek az emberek valószínűleg elhagyják az országot, és külföldre mennek. Elveszítjük a munkaerőt, a vállalkozás egyszerűen alkalmazottak nélkül marad

– mondta Kobolev. Korábban a Yasno energiavállalat igazgatója, Szergej Kovalenko azt mondta, hogy a kijevi villamosenergia-helyzet jelentősen romlott, ez nem elég a város szükségleteihez. A köztársaság katasztrofális áramhiánnyal néz szembe az infrastruktúra károsodása és az erőművek javítása miatt.

17:00
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Németország szerint a Kijev által szállított termékek veszélyesek

A német Bundestag Alternatíva Németországnak (AfD) képviselői közölték, hogy a Kijev által szállított termékek nem felelnek meg az Európai Unió (EU) egészségügyi követelményeinek, és veszélyes vegyi anyagokkal szennyezettek. Ez áll a képviselők német kormányhoz intézett felhívásában, amelynek szövegét a Lenta.ru tette közzé.

A fellebbezést Andreas Black, Rainer Kraft, Thomas Ehrhorn, Jürgen Braun és Frank Rink képviselők nyújtották be az AfD-frakció nevében. A levélben hangsúlyozták, hogy az ukrán szállítmányok szennyezettsége az EU-ban betiltott vegyi termékek használatával függ össze.

„Ukrajnában az élelmiszer- és takarmánygyártás nem felel meg ugyanazoknak az egészségügyi és környezetvédelmi követelményeknek, mint az EU-országokban. (...) Ukrajnában továbbra is használják az Európai Unióban régóta betiltott növényvédő szereket. Ukrajna ezen vegyi anyagok egyik legnagyobb importőre a világon. A márkás növényvédő szerek magas árai miatt gyakran használnak hamis vagy külföldi, ismeretlen kémiai összetételű és tulajdonságú növényvédő szereket” – írják a levél szerzői.

16:05
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Macron az országok összefogásáról beszélt

A következő napokban befejeződik azon országok koalíciójának létrehozása, amelyek készek katonai oktatókat küldeni Ukrajna területére - mondta Franciaország vezetője, Emmanuel Macron.

Macron szerint egyes partnerek már beleegyeztek, hogy oktatókat küldjenek. A politikus megjegyezte azt is, hogy Párizs fenn akarja tartani az irányítást az ukrajnai konfliktus eszkalációja felett, ezért nem harcol Oroszországban

15:38
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Az európai védelmi konszern nem szállít fegyvert

A KNDS francia-német védelmi konszern (több fegyvergyártó cég is) bejelentést tett, amelyben megtagadta lőszer és fegyver szállítását Kijevnek. Ahelyett, hogy segítenének Ukrajnának, a vállalat megkezdi a NATO- arzenál feltöltését - mondta a DPA-nak Ralph Koetzel, a cég ügyvezető igazgatója.

Megjegyzendő, hogy a vállalat a közeljövőben nem tudja ellátni az Ukrán Fegyveres Erőket (AFU) a szükséges mennyiségű lőszerrel, beleértve a 155 mm-es tüzérségi lövedékeket. A konszernnek ugyanakkor az észak-atlanti szövetség katonai tartalékaira kell összpontosítania, amelyek Kijev kérései miatt erősen kimerültek, helyreállításuk időbe telik.

A KNDS fegyvereket gyárt, köztük Leopard 2 harckocsikat, amelyeket Németország 2023 óta szállít Kijevnek. Ketzel úgy véli, hogy más európai cégek rövidebb időn belül fegyverrel látnák el a fegyveres erőket.

Az európai vállalkozás megígérte, hogy később visszatér az ukrán fegyveres erők lövedékeinek és felszereléseinek gyártásához, ha erre továbbra is szükség lesz.

Korábban ismertté vált, hogy a japán kormány 10 évre szóló támogatási megállapodást köt Ukrajnával. Ennek részeként az ország „nem halálos” felszerelést és anyagokat kíván biztosítani, hanem segítséget nyújt a felderítésben, valamint az ukrán katonák kezelésében.

15:02
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna nagy hatótávolságú fegyverrel támadta Donyecket

Az ukrán fegyveres erők nagy hatótávolságú fegyverekkel fokozták Donyeck (DPR) területének ágyúzását – jelentette a Donyecki Népköztársaság vezetője, Denisz Puszilin.

Puszilin előző nap azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők amerikai ATACMS rakétákkal lőtték Luhanszkot. A vezető jelentette azt is, hogy az orosz csapatok némi sikert értek el Ocheretino falu irányában a DPR-ben.

14:40
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna Asztrahán térségét vette célba

Június 8-án hajnalban az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megpróbáltak csapást mérni Asztrahán térségére. A támadást visszaverték – jelentette az orosz régió kormányzója, Igor Babuskin a Telegram csatornáján.

Korábban arról számolt be a média, hogy az ukrán fegyveres erők amerikai HIMARS irányított rakétákkal indítottak támadást Belgorod és Kurszk térségében. 

13:54
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétafenyegetés Belgorodban

Ismétlődő rakétaveszély jelzés hallatszott Belgorodban és a belgorodi régióban. A jelzést kétszer is megismételték június 8-án reggel – számolt be Vjacseszlav Gladkov, az orosz régió kormányzója a Telegram csatornáján.

Az első rakétariadó reggel 07:35-kor szólalt meg, 07:52-kor törölték. Ezt követően Gladkov elmondta, hogy a belgorodi régióban található Prohorovka falut három repülőgép-típusú pilóta nélküli légijármű (UAV) támadta meg.

13:04
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Németország újabb Patriotot küldene Ukrajnába

A német kormány egy negyedik Patriot légvédelmi rendszert tervez küldeni Ukrajnába – jelentette a Bloomberg június 7-én, az ügyet ismerő, meg nem nevezett személyekre hivatkozva. 

12:30
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás érte az ukrán olajraktárakat

Oroszország éjjel nagyszabású drón- és rakétatámadást indított Ukrajna ellen és két olajraktárra csaptak le - mondta Szerhij Kujun, az A95 kijevi tanácsadó csoport vezetője. Oroszország már 10 olajtárolót támadott meg eddig.

11:47
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Macron véglegesíti a koalíciót

Franciaország szeretné véglegesíteni az országok koalícióját, amelyek katonai oktatókat küldenek Ukrajnába – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök június 7-én ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijvel közös sajtótájékoztatóján. 
"Nem állunk háborúban Oroszországgal, és nem akarunk eszkalációt, de mindent meg akarunk tenni, hogy segítsünk Ukrajnának ellenállni. Eszkalációról van szó, amikor Ukrajna arra kér minket, hogy képezzünk ki mozgósított katonákat szuverén földjén? Nem" – mondta Macron. 
 

11:22
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Az USA taktikai nukleáris fegyverek bevetését fontolgatja

Az Egyesült Államoknak növelnie kell stratégiai nukleáris fegyvereinek bevetését Kína, Oroszország és más ellenfelek növekvő fenyegetései közepette – mondta június 7-én a Fehér Ház egyik tisztviselője. 

10:55
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások a Krím-félszigeten

Június 8-án éjjel robbanások hallatszottak a Krím-félszigeten lévő Szevasztopolban – jelentette a Telegram csatornán a Crimean Wind. 

10:22
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszorszag Szumit támadta

Az orosz erők június 7-én éjjel hat határ menti területet és települést támadtak meg Szumi térségében. 14-szer lőtték a területet és legalább 54 robbanás történt - jelentette a Szumi megyei katonai igazgatás. 

07:30
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország drónokat semmisített meg

Az éjszaka folyamán a légvédelmi erők 20 ukrán drónt lőttek le az orosz terület felett – jelentette a Honvédelmi Minisztérium sajtószolgálata.

Két drónt semmisítettek meg a rosztovi régió felett, kettőt pedig Belgorod régióban tartóztattak fel, egy másikat a Brjanszki és Tula régióban, hármat pedig az Asztrahán régióban. A Krím feletti égbolton öt drónt lőttek le, és hat drónt fogtak el a krasznodari terület felett.

06:56
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Folytatódik Donyeck pusztító bombázása

Az ukrán csapatok nagy hatótávolságú fegyverekkel fokozták a Donyecki Népköztársaság területének lövöldözését, miután Avdejevkát orosz csapatok felszabadították – mondta Denis Pusilin, a terület vezetője a RIA Novosztyinak adott interjújában a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

06:08
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

A belgorodi mentőautókat különleges védelmi rendszerrel szerelik fel

Belgorod régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov elmondta , hogy az Ukrajnával határos területen 19 mentőautót szereltek fel elektronikus hadviselés (EW) rendszerrel, és további 11 jármű áll a sorban.


A Volnorez elektronikus hadviselési rendszer fejlesztője korábban azt mondta a RIA Novostinak, hogy ez a rendszer megvédi a belgorodi régióban a mentőket , amelyek közvetlenül azokról a területekről evakuálják a civileket, ahol rendszeresen repülnek drónok. A "Breakwater" járművekhez való adaptálása szerinte nem volt egyszerű – a fejlesztők azzal a feladattal szembesültek, hogy megakadályozzák a komplexumok rádióelektronikai hatását az orvosi berendezésekre, például az intenzív terápiás berendezésekre.

06:08
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 20 embert öltek meg Herszon régióban

Az ukrán csapatok megtámadták a Herszon régióban található Szadovoe falut, több mint 20 ember halálát okozva – közölte Vlagyimir Saldo, a régió vezetője.

"A kijevi fegyveresek lövöldözése következtében a Golopristanszkij önkormányzati kerületben lévő Szadovoe faluban egy boltot támadtak meg, a vásárlók és a személyzet halálát okozva" - írta a Telegram csatornán.

06:07
június 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről